Hlavní obsah
Online

Online: Zelenskyj požádal Izrael o pomoc s osvobozením uneseného starosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že jeho země ve válce s Ruskem ztratila už 1300 vojáků. Snímek z pohřbu ve Lvově.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Konvoje se západními zbraněmi dodávanými na Ukrajinu jsou pro ruské letectvo legitimním cílem. Podle agentury TASS to v sobotu řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.
  • Vladimir Putin v telefonátu s francouzským prezidentem a německým kancléřem "neprojevil ochotu ukončit válku", uvedl pracovník Elysejského paláce. Hovor trval 75 minut.
  • V důsledku ruského ostřelování a dvanáctidenní blokády zahynulo v jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol nejméně 1 582 civilistů, tvrdí místní městská rada.
  • Proud uprchlíků z Ukrajiny mírně polevil. Za poslední den odešlo směrem na západ přibližně 75 000 lidí, z toho 49 000 do Polska. Informovala o tom ukrajinská pohraniční služba.
  • Česko přestává zvládat proud uprchlíků, žádá o pomoc EU. Psali jsme zde.

Situaci jsme sledovali i v pátek:

  • Ukrajinská vicepremiérka: Za sobotu bylo evakuováno 13 tisíc osob

    „Ukrajina evakuovala 12. března 13 tisíc osob skrze humanitární koridory, což je dvakrát více než o den dříve,“ uvedla podle ukrajinského média Kyiv Independent vicepremiérka Iryna Vereščuková.

  • Zelenskyj jednal s izraelským premiérem Bennettem

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal s izraelským premiérem Naftalim Bennettem a požádal ho o pomoc při snaze o propuštění starosty Melitopolu a místních veřejných činitelů, informuje Interfax. „Mluvili jsme o agresi ze strany Ruské federace a vyhlídkách na mírová jednání. Musíme zastavit represe vůči civilnímu obyvatelstvu,“ uvedl také Zelenskyj na twitteru.

  • Ruským vojákům bylo nařízeno střílet na civilisty, tvrdí ukrajinská kontrarozvědka

    Ukrajinský deník The Kyiv Independent informoval, že ukrajinská kontrarozvědka SBU zachytila ​​telefonáty, které dokazují, že ruské síly v okolí Charkova obdržely rozkazy střílet na civilisty včetně dětí.

  • USA poskytnou Ukrajině další pomoc ve výši až 200 milionů dolarů

    Americký prezident Joe Biden pověřil ministerstvo zahraničí, aby Ukrajině napadené Ruskem poskytlo další pomoc ve výši až 200 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč). Prostředky budou použity na zbraně, vojenské vzdělávání i výcvik, uvedla agentura AP.

    Pomoc je součástí širší americké podpory, do níž patří i široké protiruské sankce. Když v únoru Rusko na Ukrajinu zaútočilo, uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken, že jeho země dosud poskytla Kyjevu podporu ve výši jedné miliardy dolarů (23 miliard Kč).

  • 80 ruských vojáků odmítlo účast na invazi, píší ukrajinská média

    Až 80 vojáků ruské námořní pěchoty se odmítlo účastnit invaze na Ukrajinu, informoval deník Ukrajinská pravda. Vojákům bylo podle deníku řečeno, že byli posláni na cvičení, ve skutečnosti ale byli posláni na Ukrajinu. V mnoha případech šlo o brance, dodává deník.

  • V sobotu se podařilo evakuovat 13 tisíc Ukrajinců

    Ze čtrnácti evakuačních koridorů bylo možné použít pouze devět, uvádí agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na místopředsedkyni vlády Irinu Vereščukovou. Celkem se podařilo za celou sobotu evakuovat 13 tisíc lidí.

  • No pasarán! Duch španělské občanské války žije i na Ukrajině

    Na Ukrajinu podle tamní vlády proudí tisíce dobrovolníků z ciziny, kteří se chtějí zapojit do boje proti Rusku. Nejen španělská média v tom vidí symboliku ze španělské občanské války. Jaké lekce si z této etapy vzít?

  • Chersonská regionální rada: Nebude zde žádná pseudorepublika

    Ruské síly plánují uspořádat v jihoukrajinské Chersonské oblasti referendum s cílem vyhlásit novou odštěpenou republiku na Ukrajině, informoval dnes regionální politik. V odpovědi na tato zjištění místopředseda Chersonské oblasti Jurij Sobolevskyj řekl stanici Rada TV, že na mimořádně svolaném mítinku se všech 44 zastupitelů jednohlasně vyslovilo, že „Chersonská oblast je Ukrajina. Nebude zde žádná pseudorepublika“, uvedl server Euromaidan Press.

  • Zpět na Ukrajinu už se vrátilo přes 220 tisíc lidí

    Od začátku války na Ukrajině už se do vlasti ze zahraničí vrátilo přes 220 tisíc lidí. Informovala o tom stanice Nexta s odkazem na ukrajinskou pohraniční stráž. Jen za posledních 24 hodin se vrátilo 18 tisíc lidí. „Většina z nich jsou muži, kteří plánují bránit budoucnost své země,“ uvedl úřad.

  • Ukrajina si připomíná padlé vojáky

    Dosud podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve válce s Ruskem padlo 1 300 ukrajinských vojáků.

  • Olena Zelenská. O slávu nestála, teď mluví k národu a zastává se dětí

    Údajně je ruským terčem číslo dva. Manželka prezidenta Ukrajiny se během války skrývá v Kyjevě, kde zůstává po boku manžela. A národa. Na svých sociálních sítích pravidelně odsuzuje útoky na děti a prosí Západ o pomoc.

  • Ruské tanky v Mariupolu pálí na civilní budovy

    Záběry pochází z pátku 11. března.

  • Volnovacha už de facto neexistuje, uvedl ukrajinský gubernátor

    Volnovacha jako město už de facto neexistuje, prohlásil dnes gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Většina obyvatel východoukrajinského města podle něj odešla, infrastruktura je zničená. O samotné území však ukrajinské ozbrojené složky s ruskými silami stále bojují, protože je strategicky důležité z hlediska přístupu k městu Doněck, poznamenala ruská služba stanice BBC.

    „Bojuje se o území, aby (…) nepřítel nemohl uzavřít kruh a nedosáhl taktických a strategických cílů,“ uvedl gubernátor. V regionu podle něj do ruské invaze žilo 100 tisíc lidí, ale nyní už většina obyvatel byla evakuována.

  • Ruský tank přejel osobní auto, zemřela tříčlenná rodina

    Na silnici mezi vesnicemi Nesterjanka a Myrne v Záporožské oblasti ruský vojenský tank přejel osobní auto se třemi civilisty, kteří se snažili opustit region napadený ruskými vojsky. V důsledku toho v hořícím autě zemřeli dva dospělí muži a malý chlapec, uvádí deník Ukrajinská pravda s odkazem na místní policii.

  • Mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou pokračují online

    Podle deníku The Kyiv Independent pokračují mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem přes videokonference. Jedná se nadále v menších skupinách, uvedl jeden z ukrajinských vyjednavačů Mychailo Podoljak. Naposledy se obě delegace osobně setkaly v pondělí 7. března, ve čtvrtek 10. března pak v Turecku jednali ministři zahraničí znepřátelených zemí.

  • Ukrajina obviňuje Rusko z palby na evakuační konvoje, zemřelo sedm lidí

    Podle ukrajinského ministerstva obrany ruské síly v pátek opakovaně pálily na evakuační konvoje v Kyjevské oblasti, které se pohybovaly v domluveném evakuačním koridoru. Výsledkem útoku je podle ministerstva sedm obětí včetně dětí, uvádí deník The Kyiv Independent.

  • Z okolí měst Vuhledar a Volnovacha se podařilo evakuovat 200 lidí

    Podle ukrajinského parlamentu oblast čelí silnému ruskému ostřelování. Obě města leží v Doněcké oblasti.

  • Rosatom: S obnovením dodávek elektřiny do černobylské elektrárny pomáhají Rusové

    Ruská jaderná společnost Rosatom oznámila, že je v kontaktu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) ohledně zajištění bezpečného provozu dvou ukrajinských jaderných elektráren, které obsadili ruští vojáci. Korporace tvrdí, že s obnovením dodávek elektrické energie do odstavené Černobylské jaderné elektrárny pomáhá formou konzultací tým ruských odborníků, informovala dnes ruská tisková agentura RIA Novosti.

    „Řízení a provoz Záporožské a Černobylské jaderné elektrárny zajišťuje ukrajinský provozní personál,“ cituje agentura TASS ruskou společnost s odkazem na dvě ukrajinské atomové elektrárny, jež po ruské invazi do sousední země ovládly ruské ozbrojené síly.

  • Bomby na nemocnice a blokády měst. Rusové opakují taktiku ze Sýrie

    Odborníci upozorňují, že způsob ruského boje na Ukrajině je podobný jako během intervence v syrské občanské válce. Na rozdíl od Sýrie však Rusové musí bojovat sami a proti sobě mají vyspělou armádu.

Hlavní zprávy