Hlavní obsah
Online

Online: Starostu obsazeného Melitopolu unesli ruští vojáci, říká Kyjev

Foto: Emin Sansar / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Kyjev se připravuje na ruský útok, lidé na kraji silnic preventivně vykopávají příkopy.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace 11. března

  • Tři nálety na ukrajinské město Dnipro brzy ráno zabily nejméně jednoho člověka, informuje agentura Reuters s odkazem na ukrajinskou pohotovostní službu. Exploze otřásly také městy Luck a Ivano-Frankivsk na západě Ukrajiny.
  • Rusko chce na západní hranice vyslat nové jednotky a vybudovat tam nové moderní komplexy. Důvodem je navyšování počtu sil NATO v regionu, oznámil ministr obrany Sergej Šojgu.
  • Ukrajinská armáda oznámila zabití vysoce postaveného ruského důstojníka, generálmajora Andrej Kolesnikova. Rusko se k tomu zatím nevyjádřilo.
  • Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, uvedlo velitelství ukrajinské armády. Podle něj jde o cílenou provokaci, která má vtáhnout Minsk do války na Ukrajině.
  • Lídři členských zemí Evropské unie se vyslovili pro postupné ukončení závislosti na plynu, ropě i uhlí z Ruska, zřejmě to ale potrvá roky. Evropská komise počítá s rokem 2027.

Situaci jsme sledovali i ve čtvrtek:

  • Americký ministr obrany navštíví Slovensko

    Americký ministr obrany Lloyd Austin příští týden navštíví Slovensko. Oznámil to dnes mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něj se Austin setká s politiky i představiteli armády, aby je ujistil o tom, že se Bratislava může v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu spolehnout na podporu USA i NATO.

  • Německá bankovní jednička po kritice otočila. Stahuje se z Ruska

    Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank dnes večer překvapila oznámením, že se stahuje z Ruska. Banka čelila kritice z řad investorů a politiků kvůli tomu, že navzdory invazi Moskvy na Ukrajinu zůstává v Rusku. Hájila se tím, že případný odchod by odporoval jejím hodnotám, a tvrdila, že v Rusku musí nadále poskytovat podporu nadnárodním firmám, které v zemi podnikají. Večer však nečekaně změnila názor, uvedla agentura Reuters.

    Ve čtvrtek ukončení aktivit v Rusku ohlásily první velké americké banky, Goldman Sachs a JPMorgan Chase. Zvýšilo to tlak na konkurenty, aby učinili stejný krok.

  • Policie varuje Ukrajince před podvodníky

    Čeští policisté zjistili první případy zneužití situace uprchlíků z Ukrajiny různými podvodníky, zejména v souvislosti s registrací k pobytu v České republice. Policie proto dnes zveřejnila video v ukrajinštině, ve kterém mimo jiné upozorňuje, že vyřízení pobytové agendy je v Česku zdarma.

    Uprchlíky také varuje před podezřelými nabídkami lukrativní práce, které mohou vést k nucené prostituci či otrocké práci. Kromě nahrávky je na policejním webu ke stažení také leták s varováním.

  • Záběry z večerních útoků na město Mykolajiv

    Regionální guvernér Vitalij Kim uvedl, že ukrajinské jednotky útok na město Mykolajiv odrazily.

  • Co píší v Rusku: Zase z toho obviní nás, ale my je varovali

    Nabízíme drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

  • USA uvalily sankce na ruské oligarchy, je mezi nimi i rodina mluvčího Kremlu

    Spojené státy dnes v souvislosti s invazí na Ukrajinu uvalily sankce na další ruské oligarchy. Je mezi nimi i rodina kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, 12 poslanců ruské Státní dumy a deset členů představenstva ruské banky VTB. S odvoláním na americké ministerstvo financí to uvedla agentura Reuters.

  • Krakov a Varšava už nemohou přijímat další uprchlíky

    Od začátku války uprchlo do Krakova 100 tisíc Ukrajinců, 200 tisíc dalších uteklo do Varšavy. Obě města už nejsou schopná přijímat další uprchlíky, hlásí podle serveru The Kyiv Indepdendant ukrajinská státní pohraniční služba.

  • Putinova válka „nikdy nebude vítězstvím“, tvrdí Biden

    „Věřil, že Ukrajinu ovládne bez bojů. Věřil, že zlomí evropské odhodlání. Věřil, že oslabí transatlantickou alianci. Věřil, že rozdělí Ameriku. Nepodařilo se mu to,“ napsal na twitteru americký prezident Joe Biden.

    Uvedl také, že Spojené státy na Ukrajinu nevyšlou své vojáky. „Chci, aby bylo jasno: budeme bránit každý centimetr území NATO s plnou silou sjednoceného a mobilizovaného NATO,“ napsal prezident. „Ale nebudeme vést válku proti Rusku na Ukrajině. Přímá konfrontace mezi NATO a Ruskem znamená třetí světovou válku.“

  • Putin slíbil Bělorusku dodávky vojenského vybavení

    Rusko a Bělorusko budou po uvalení západních sankcí kvůli invazi na Ukrajinu více spolupracovat, Moskva mimo jiné dodá do sousední země moderní vojenské vybavení. Podle agentury BelTA se na tom dnes dohodli ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

    Lukašenko a Putin mluvili i o cenách energií, běloruský vůdce slíbil dodávky moderních zemědělských technologií. Další podrobnosti BelTA neuvádí.

  • Bezpečnostní kamera zřejmě zachytila únos starosty Melitopolu

    Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích z melitopolské radnice je patrně vidět, jak ruské síly unášejí místního starostu Ivana Fedorova.

    „Prezidentská kancelář oznámila, že ruští okupanti unesli Ivana Fedorova, starostu města Melitopol na jihu Ukrajiny. Bezpečnostní kamera na radnici zřejmě únos zachytila,“ uvedl na twitteru politický analytik Mattia Nelles.

  • Ukrajinské ministerstvo zahraničí k únosu starosty města Melitopol

    „Únos starosty Melitopolu je klasifikován jako válečný zločin podle Ženevských úmluv a Dodatkového protokolu, které zakazují zadržování civilních rukojmí během války,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

    Podle ukrajinských představitelů byl starosta Melitopolu Ivan Fedorov unesen v pátek odpoledne po tom, co byl falešně obviněn z terorismu.

    Rusko se k únosu nevyjádřilo.

  • Ruské jednotky ostřelují přístavní město Mykolajiv

    Podle regionálního guvernéra ruské jednotky právě ostřelují Mykolajiv. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Protivzdušná obrana Ukrajiny je účinná a letectvu zbývá 56 strojů, zní z USA

    Protivzdušná obrana Ukrajiny je vysoce účinná. Letectvu stále zbývá 56 strojů, podniká ale řádově méně bojových akcí než ruské. Podle agentury DPA to dnes uvedl nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany.

    „Mají (ukrajinské letectvo) ještě asi 56 bojových letounů, což je velká část jejich flotily,“ uvedl činitel, který s novináři hovořil pod podmínkou anonymity. Dodal, že ukrajinské letouny podnikají jen pět až deset akcí denně a že armáda spoléhá spíše na „velice účinnou“ a „kreativní“ protivzdušnou obranu ze země. Ruské letouny podle něj absolvují zhruba 200 letů za den.

  • Na Ukrajině je zhruba 20 ruských generálů, několik z nich už zlikvidovali

  • Interpol podle Francie omezí používání svých nástrojů pro Rusko

    Největší mezinárodní policejní organizace Interpol omezí Rusku využívání svých nástrojů, jako jsou komunikační kanály nebo vydávání takzvaných červených upozornění, což jsou de facto mezinárodní zatykače. Moskva bude muset před jejich použitím žádat o souhlas kancelář generálního tajemníka Interpolu. Informovalo o tom dnes francouzské ministerstvo zahraničí, které krok přivítalo.

    Paříž uvedla, že zvýšený dohled je nutný vzhledem k podezření, že Rusko se v posledních dnech několikrát pokusilo zneužít Interpol. Podle ministerstva zahraničí Francie učiní vše pro to, aby Moskva nezneužívala nástroje Interpolu k vojenské agresi proti Ukrajině.

  • V Mariupolu zemřelo nejméně 1 582 civilistů, tvrdí místní městská rada

    V důsledku ruského ostřelování a dvanáctidenní blokády zahynulo v jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol nejméně 1 582 civilistů, tvrdí městská rada.

    „Nikdy nezapomeneme a neodpustíme tento zločin proti lidskosti,“ uvedla v internetovém prohlášení.

  • Zásobování Kyjeva podle Klička funguje, zůstávají v něm dva miliony lidí

    Kyjevský starosta a bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko dnes uvedl, že zásobování metropole nadále funguje a lidé mají potraviny a základní zboží na několik týdnů. Z původních 3,5 milionu je nyní ve městě kolem dvou milionů obyvatel, řekl Kličko v rozhovoru s agenturou Reuters.

    „Odhadujeme, že v Kyjevě jsou stále téměř dva miliony lidí, a je velmi důležité poskytovat jim služby,“ řekl Kličko v kyjevském logistickém centru. Spolu s pomocníky tam koordinoval dodávky potravin a léků do obchodů a k lidem, kteří nemohou opustit své domovy.

    „Zatím máme elektřinu, topení, plyn, máme vodu,“ dodal s tím, že zásoby životně důležitého zboží vydrží podle odhadů další zhruba dva týdny. Poděkoval také zemím, které na Ukrajinu posílají zásoby.

    „Jsme připraveni naše město bránit.“

Hlavní zprávy