Hlavní obsah

Německé tanky na Ukrajinu zatím neodjedou. Západ ale pošle jiné posily

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr obrany Boris Pistorius po boku amerického generála Marka Milleyho během jednání na americké vojenské základně Ramstein.

Reklama

Německý ministr obrany tvrdí, že se zatím spojenci neshodli na tom, zda Ukrajině poskytnou německé tanky Leopard. Polský ministr zahraničí Německo nařkl z toho, že svou „váhavostí“ přispívá k prolévání ukrajinské krve.

Článek

Na americké základně Ramstein v Německu v pátek jednalo 50 zemí kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Světová média od páteční schůzky očekávala významný průlom v západní pomoci Ukrajině. Ten se ovšem nakonec nekonal.

Americký ministr obrany Lloyd Austin na ostře sledované tiskové konferenci oznámil, že Německo se dosud nerozhodlo, zda Ukrajině poskytne tanky Leopard. Odkázal přitom na německého ministra obrany Borise Pistoriuse, který řekl, že rozhodnutí padne brzy.

Právě německé tanky byly jedním z nejdiskutovanějších témat pátečního jednání v Ramsteinu. Německá média očekávala, že Německo, které doposud k vysílání tanků Leopard na Ukrajinu zaujímalo odmítavý postoj, otočí a ostatním zemím export těchto tanků povolí, nebo rovnou samo vlastními stroji přispěje.

„Není jednotný názor. Existují dobré důvody pro dodávky a dobré důvody, které hovoří proti,“ oznámil Pistorius v pátek odpoledne s tím, že spojenci se zatím neshodli na tom, zda Ukrajině poskytnou německé tanky Leopard. Rozhodnutí podle něj padne „za týden, za dva, nebo zítra“.

Německo čelí od některých spojeneckých zemí kritice za svůj příliš „váhavý“ přístup. Novináři se proto Austina na tiskové konferenci ptali, zda je tím, že Německo dosud neoznámilo verdikt, zklamaný. Americký politik odvětil, že cílem jednání bylo „poskytnout Ukrajině schopnosti, které potřebuje, aby byla úspěšná v blízké budoucnosti“, což se podle něj skupině úspěšně daří.

Co Západ v poslední době slíbil

  • USA už dřív tento měsíc slíbily poslat obrněná vozidla pěchoty Bradley v počtu 50 kusů. Podle zdrojů Politica a CNN se zřejmě v pátek chystají také oznámit zásilku asi 100 obrněných vozidel Stryker, dalších 60 kusů Bradley, 350 vozů Humvee a asi 50 obrněnců MRAP, které jsou odolné proti minám a jiným nástražným výbušninám. V neposlední řadě se očekává i oznámení dodávky nových raket s dostřelem až 160 kilometrů.
  • Velká Británie slíbila 14 tanků Challenger 2, „stovky“ obrněných vozidel, 600 laserem naváděných střel Brimstone, neznámo kolik samohybných houfnic AS90 i desítky dronů.
  • Asi nejvýznamnější podporou od Německa z poslední doby jsou čtyři desítky obrněnců Marder.
  • Francie nyní podle Politica zvažuje poslat menší množství moderních tanků Leclerc a už zkraje měsíce slíbila tzv. „lehké tanky“ AMX-10 RC.
  • Švédsko tento týden oznámilo, že pošle 12 samohybných houfnic Archer a 50 bojových vozidel CV90.
  • Dánsko ve čtvrtek slíbilo, že pošle 19 samohybných houfnic Caesar. Desítky různých druhů houfnic v tentýž den slíbilo i Estonsko.
  • Finsko oznámilo, že pošle vojenský materiál v hodnotě 400 milionů eur. Avizovalo ale, že s posláním leopardů čeká na souhlas Německa.
  • Polsko naznačilo, že je ochotno poslat leopardy i bez svolení Německa. Nad rámec toho se ve čtvrtek zavázalo poslat 42 nespecifikovaných bojových obrněných vozidel pěchoty a neznámo kolik protileteckých kanonů S-60.
  • Lotyšsko má podle společného prohlášení ze čtvrtečního jednání v estonském městě Tapa mimo jiné dodat dva vrtulníky M-17, dvě helikoptéry Mi-8 a desítky protiletadlových kanonů L-70.
  • Dvě stovky lehkých obrněných vozidel Senator slíbila tento týden i Kanada.
  • Česko nezmínilo konkrétní nové zásilky, zavázalo se ale, že bude pokračovat v dosavadní podpoře, navýší kapacity svého obranného průmyslu, aby mohlo dodávat další munici, a bude nadále přispívat k opravám a údržbě ukrajinské techniky.

Austin dále oznámil, že během jednání se podařilo dojednat další „klíčovou“ podporu Ukrajině v oblasti protivzdušné obrany. Pomoc, která výrazně pomůže chránit ukrajinské vojsko nebo i obyvatelstvo, podle něj slíbily Francie, Německo, Velká Británie a Nizozemsko.

Austin dále hájil Německo, které se kvůli svému rozhodování dostalo pod velký mezinárodní tlak, tím, že v minulosti výrazně přispělo k vojenské podpoře Ukrajiny ze strany Západu a je a vždycky bylo „spolehlivým spojencem“.

Poukázal také na to, že Německo na Ukrajinu posílá vozidla Marder a jeho balíčky vojenské pomoci jsou „velmi, velmi účinné“. „Opravdu věřím, že to Ukrajincům umožní být úspěšnými i v budoucnu. Není to závislé na jediné platformě, je to kombinované úsilí v oblasti zbrojení, které jsme spojili a o němž jsem skutečně přesvědčen, že jim poskytne nejlepší příležitost k úspěchu,“ dodal.

Ne všichni světoví lídři se ovšem s Austinovým vyjádřením spokojili. Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau Německo nařkl z toho, že svou váhavostí přispívá k prolévání ukrajinské krve.

„Vyzbrojení Ukrajiny za účelem odražení ruské agrese není žádným rozhodováním. Ukrajinská krev je prolévána skutečně. To je cena za váhání ohledně dodávek tanků Leopard. Je třeba jednat, a to hned,“ napsal Rau na twitteru krátce po tiskové konferenci.

Proč Ukrajina potřebuje německé tanky?

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dříve uvedl, že Ukrajina k poražení nepřítele potřebuje asi 300 tanků.

Podle korespondenta stanice BBC Ukrajina usiluje právě o německé tanky Leopard ze tří hlavních důvodů:

Za prvé, množství tanků Leopard 2 je poměrně rozsáhlé. Podle vojenských expertů jsou jich v různých zemích celkem tři tisíce. 

Za druhé, s tanky Leopard v současné době operuje celkem 13 evropských zemí. Pro Ukrajinu by tedy nebylo příliš složité shánět náhradní součástky a munici.

Za třetí, tyto tanky vznikly během studené války a byly navrženy tak, aby byly schopny porazit ruské tanky T-90, kterými Rusko na Ukrajině útočí.

Reklama

Doporučované