Hlavní obsah

Německé úřady zatkly 18letého muže podezřelého z plánování útoku na synagogu

Foto: Pixabay.com

Muži se podle vyšetřovatelů domlouvali na útoku nožem na návštěvníky synagogy. Ilustrační fotografie

V případu plánovaného útoku na synagogu v německém Heidelbergu byl zatčen druhý podezřelý. 18letý mladík se podle vyšetřovatelů s prvním zadrženým domlouval na útoku nožem.

Článek

Německé úřady zatkly 18letého mladíka podezřelého z plánování útoku na synagogu v Heidelbergu. Na útoku, při němž měli být zabíjeni lidé, se údajně Němec tureckého původu domlouval s 24letým mužem, který byl zatčen už na počátku května. Vyplývá to z pátečních informací státních zastupitelství ve Stuttgartu a Karlsruhe a zemského kriminálního úřadu v Bádensku-Württembersku.

Mladý muž z Weinheimu v Bádensku-Württembersku se s druhým mužem podle vyšetřovatelů domlouval na útoku nožem na návštěvníky synagogy. „Jako o zamýšleném cíli hovořili o zabití jednoho nebo více návštěvníků při útoku na synagogu s následnou mučednickou smrtí, kdy se oba chtěli nechat zastřelit zasahujícími silami,“ uvedly úřady.

Policie v případu zasahovala už 3. května ve městě Bad Friedrichshall, kdy prohledala byt 24letého muže podezřelého z plánování závažného násilného činu ohrožujícího ústavní pořádek. Muž podle policie během domovní prohlídky vzal několik kuchyňských nožů a pokusil se uprchnout oknem. Policie ho ale zastavila. Místo aby muž nože odložil, cíleně jeden vrhl po policistovi a rozběhl se k němu. Policista po něm vystřelil.

Nyní je první zadržený ve vyšetřovací vazbě mimo jiné s obviněními z pokusu o zabití a závažného případu útoku na pořádkové síly. Při vyhodnocování důkazního materiálu pak vyšla najevo jeho vazba na 18letého mladíka. V dubnu údajně konverzovali o možném útoku nožem na návštěvníky synagogy v Heidelbergu.

Byt 18letého podezřelého byl prohledán 18. května. Byl zadržen a nyní je také ve vazbě. Podle agentury DPA se neobjevily indicie ukazující na bezprostřední ohrožení návštěvníků synagogy.

Související témata:

Doporučované