Hlavní obsah

Němka tajně partnerovi propíchla kondomy. Dostala trest za sexuální napadení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V případu, který soudkyně označila za „historický“, si německá žena vyslechla trest za sexuální napadení. Partnerovi ve snaze o početí bez jeho vědomí a souhlasu proděravěla prezervativy.

Článek

Soud v západním Německu uznal ženu vinnou ze sexuálního útoku a uložil jí šestiměsíční podmíněný trest za úmyslné poškození kondomů svého partnera, informovala německá média.

Soudkyně podle webu Deutsche Welle při vynesení rozsudku uvedla, že tento neobvyklý případ se zapsal do dějin německého práva. Zahrnula ho pod tzv. „stealthing“, což obvykle znamená sejmutí prezervativu bez souhlasu během styku, tentokrát ale byla pachatelkou žena.

„Toto ustanovení platí i v opačném případě. Kondomy se bez vědomí muže a bez jeho souhlasu staly nefunkčními,“ uvedla soudkyně Astrid Salewskiová ve svém rozhodnutí. „Ne znamená ne i v tomto případě,“ dodala.

Rozsudek vynesl zemský soud v západoněmeckém Bielefeldu, informovaly ve středu místní noviny Neue Westfälische a deník Bild. Případ se podle webu Deutsche Welle týkal 39leté ženy, která udržovala „nezávazný vztah“ se 42letým mužem. Podle informací deníku Bild se poznali přes seznamovací aplikaci na začátku roku 2021 a navázali nezávazný sexuální vztah.

Podle dostupných informací žena ke svému partnerovi chovala hlubší city, ale věděla, že on o vážný vztah nestojí. Odsouzená pak tajně proděravěla balíčky kondomů, které měl její partner v nočním stolku. Doufala, že otěhotní. Její snaha však údajně nebyla úspěšná a partneři se vydali každý svojí cestou, poznamenal web Deutsche Welle.

Přesto odsouzená žena později partnerovi napsala zprávu skrze aplikaci WhatsApp, aby s ním znovu navázala kontakt. Ve zprávě stálo, že si myslí, že je těhotná. Po hádce, která následovala, se měla žena přiznat, že kondomy poškodila záměrně. Muž z Bielefeldu na ni poté podal trestní oznámení.

Státní zástupci a soud se sice shodli, že v tomto případě byl spáchán trestný čin, ale zpočátku si nebyli jisti, jaká konkrétní obvinění proti ženě vznést. „Dnes jsme se zapsali do právní historie,“ řekla údajně soudkyně.

Státní zastupitelství ženu podle místního webu Neue Westfälische nejprve dokonce obvinilo ze znásilnění. Skutkové okolnosti případu však zjevně nebyly naplněny. Poté soudkyně rozhodla, že je na místě obvinění ze sexuálního útoku.

Web Neue Westfälische zdůraznil, že se takto často postupuje i v obrácených případech – to znamená, když si muž během pohlavního styku prezervativ bez souhlasu partnerky sundá sám.

„Zda je tento rozsudek v daném případě skutečně vhodný, je jistě zpochybnitelné. Ale soud může využít pouze stávající zákony – a zákon stanoví minimální trest šest měsíců za sexuální napadení,“ uvedla Salewskiová v odůvodnění verdiktu.

Reklama

Doporučované