Hlavní obsah

Nemohla na potrat, zemřela. „Máte na rukou krev“ viní polskou vládu pozůstalí

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zemřelé Agnieszky T.

Reklama

Zpřísněná protipotratová legislativa v Polsku má další oběť. 37letá manželka a matka tří dětí zemřela na zdravotní komplikace po odepřeném potratu v nemocnici ve Slezském vojvodství.

Článek

Polskou společností rezonuje případ již druhé ženy, která zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat. Podle rodiny 37leté Agnieszky T., manželky a matky tří dětí, tak má polská vláda, která před časem prosadila jedny z nejstriktnějších protipotratových zákonů v Evropě, „na rukou krev“.

Agnieszka, v prvním trimestru těhotenství s dvojčaty, byla hospitalizována s bolestmi břicha 21. prosince loňského roku v nemocnici ve městě Čenstochová, informuje britský deník The Guardian. Po komplikacích první plod v její děloze zemřel 23. prosince. Lékaři ho nicméně odmítli vyjmout právě s odvoláním na přísnou protipotratovou legislativu v zemi. Její rodina uvádí, že stav zesnulé Agnieszky „se dále horšil“. Nemocnice ale odmítala provést potrat další týden. Následně v její děloze zemřel i druhý plod. Lékařům přesto trvalo další dva dny, než ženě potrat 31. prosince schválili a provedli.

Polka, jejíž zdravotní stav se následně dále horšil, zemřela po týdnech hospitalizace, 25. ledna. Rodina se domnívá že její úmrtí souvisí právě se skutečností, že jí byla odepřena možnost potratu, a s návazným špatným zdravotním stavem. Podle nich Agnieszka zemřela na septický šok. „Jde o důkazy, že současná vláda má na rukou krev,“ uvedli pozůstalí v prohlášení na Facebooku. Informovali dále, že kontakt s nemocnicí byl minimální a navíc jim byla odepřena možnost získat lékařskou zprávu s odkazem na důvěrnost dat.

K incidentu se následně vyjádřila i samotná nemocnice. Podle jejího prohlášení se Agnieszka těsně před smrtí nakazila covidem-19. Při nástupu do nemocnice přitom dva testy ukázaly, že nakažená covidem-19 není, uvádí The Guardian. „Zdůrazňujeme, že personál nemocnice udělal všechna nezbytná opatření k záchraně pacientky,“ uvedla nemocnice.

Polské úřady již informovaly, že se možným pochybením nemocnice budou zabývat. Proti potratovým zákonům, které podle dostupných informací stály životy minimálně dvou žen, demonstrovaly před sídlem vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost (PiS) ve středu večer desítky lidí.

Nedávno polskou veřejnost pobouřil případ třicetileté kadeřnice Izabely ze Pštiny, která podlehla sepsi, protože lékaři v místní nemocnici, kde ji s bolestmi hospitalizovali, namísto potratu čekali na odumření plodu. Ministerstvo zdravotnictví poté vydalo prohlášení, že „život a zdraví matky jsou nejdůležitější“ pro legální ukončení těhotenství.

Podle aktuálních pravidel v Polsku lze těhotenství legálně ukončit jedině tehdy, když je důsledkem znásilnění či incestu nebo když ohrožuje život matky. Ještě před zpřísněním legislativy ohledně potratů ukončilo ilegálně nebo v zahraničí těhotenství 200 tisíc Polek. Ročně pak bylo v zemi provedeno méně než dva tisíce potratů ročně, informuje server Euronews.

Reklama

Doporučované