Hlavní obsah

„Nenávidí Spojené království.“ Biden naštval severoirské unionisty

Foto: Profimedia.cz

Snímek zachycující amerického prezidenta během návštěvy irského města Dundalk.

Reklama

Americký prezident Joe Biden na večírku Demokratické strany řekl, že navštívil Spojené království, aby se ujistil, že se „Britové nevykašlali na mírová jednání v regionu“. Kritizují ho kvůli tomu politici v Belfastu i v Londýně.

Článek

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že musel navštívit Severní Irsko, „aby se přesvědčil, že se Britové nevykašlali na mírová jednání v regionu“. Jsou to úplně odlišná slova oproti opatrnému projevu, který Biden pronesl během návštěvy Irska. Naštvala britské politiky i irské unionisty.

Biden minulý měsíc zavítal do severoirské metropole Belfast, aby tam promluvil při příležitosti 25. výročí podpisu dohody, která do regionu po desetiletích násilí přinesla klid. Odstartoval tak svou čtyřdenní návštěvu Irska a Severního Irska.

Server Politico upozornil, že zatímco v Belfastu opatrně vážil každého slova, během dobročinného večeru Demokratické strany mluvil o situaci ve Spojeném království o poznání uvolněněji.

Podle přepisu, který byl na akci pořízen, příznivcům strany řekl, že Belfast navštívil, „aby se ujistil, že se na to Britové nevykašlali a že Severní Irsko neodstoupilo od svých závazků“. Podle britského deníku The Independent šlo zřejmě o poznámku týkající se přístupu britské vlády k otázkám brexitu.

Bidenova poznámka sklidila kritiku od největší severoirské strany podporující Spojené království. Radost z ní neměli ani někteří členové vládní Konzervativní strany.

Bidenova návštěva Severního Irska

Prohlédněte si fotogalerii ze čtyřdenní návštěvy Irského ostrova, kam zavítal americký prezident Joe Biden. Kromě politických jednání se šéf Bílého domu také setkal se svými vzdálenými příbuznými.

Politicky nekorektní a urážlivé, zní z řad unionistů

„Je neuvěřitelné a děsivé myslet si, že tento muž je vůdcem svobodného světa,“ uvedl podle listu The Guardian poslanec severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Sammy Wilson. Bidenovy výroky označil za politicky nekorektní a urážlivé vůči unionistům.

„Pokud věříte, že USA a Velká Británie by měly mít speciální vztah, pak nám alespoň prokažte trochu respektu,“ dodal. Bývalá předsedkyně DUP Arlene Fosterová pak prohlásila, že „Joe Biden nenávidí Spojené království“.

Znepokojení nad výroky amerického prezidenta vyjádřila i lídryně severoirské středové Alianční strany Naomi Longová. „Joe (Biden) byl vždycky lehce náchylný k přešlapům, to myslím není pro nikoho novinka. Ale opravdu záleží spíše na tom, co dělá, než na tom, co říká,“ poznamenala.

Konzervativec Shailesh Vara, který na sklonku vlády Borise Johnsona krátce zastával funkci ministra pro Severní Irsko, označil podle Politica za „hluboce politováníhodné, že prezident Biden musí takové výrazy používat, aby podpořil své šance na znovuzvolení v USA“.

Bidenova návštěva se odehrála na pozadí politické krize v Severním Irsku, která se týká jednoho z klíčových prvků čtvrtstoletí staré mírové dohody. Tím je systém sdílení moci mezi tábory probritských protestantů a katolických republikánů, jejichž soupeření ve druhé polovině minulého století provázely krvavé útoky, připomněla agentura ČTK.

Sdílení moci v severoirském parlamentu a vládě ovšem už déle než rok nefunguje v důsledku sporů o obchodní pravidla v regionu po britském odchodu z EU. Krizi zatím neukončila ani nová dohoda mezi Británií a Evropskou unií představená na konci února (více jsme psali zde).

Reklama

Doporučované