Hlavní obsah

„Teď můžeme zlevnit pivo i v Severním Irsku.“ Nový dodatek k brexitu je tu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Rishi Sunak a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve Windsoru.

Reklama

aktualizováno •

Britský premiér a šéfka Evropské komise dospěli k dohodě o dlouho propíraném severoirském protokolu. Von der Leyenová mluví o „nové kapitole“ vztahů Británie s EU, Sunak zdůrazňuje praktické dopady pro Severní Irsko.

Článek

Je to možná nejdůležitější den premiérského mandátu Rishiho Sunaka. Sunak a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se dohodli na posledních detailech úpravy severoirského protokolu. Ten je součástí brexitové dohody a upravuje zejména podmínky dovozu zboží do Severního Irska.

Na společné tiskové konferenci s von der Leyenovou Sunak uvedl, že jednání nebyla jednoduchá a von der Leyenové poděkoval za to, jak vedla diskuzi.

Změny budou mít podle Sunaka konkrétní dopady na životy lidí v Severním Irsku: například budou smět snadněji převážet domácí zvířata ze zbytku Británie nebo se usnadní dodávky léků.

Von der Leyenová zdůraznila, že dle nových pravidel budou v Severním Irsku k dispozici stejné potraviny jako ve zbytku Spojeného království, což tak v posledních měsících až letech vždy nebylo.

Premiér se s von der Leyenovou setkal v královské rezidenci ve Windsoru nedaleko Londýna. Sunak má po společném vystoupení jít také do parlamentu a svolat jednání kabinetu. Jejich podporu bude k prosazení dohody potřebovat.

Von der Leyenová se na hradě Windsor také setkala s britským králem Karlem III. V Británii se schůzka kritizovala, zejména proto, že by dle zvyklostí britský monarcha do takových záležitostí zasahovat neměl.

Vládní zdroje tvrdily, že dohoda obsahuje „významné a dalekosáhlé“ ústupky ze strany EU, které jsou mnohem větší než ústupky dohodnuté Sunakovým předchůdcem Borisem Johnsonem.

Co je severoirský protokol?

Takzvaný severoirský protokol dojednal v roce 2020 tehdejší premiér Boris Johnson jako součást dohody o vystoupení Británie z EU. Toto ujednání upravuje celní a obchodní pravidla v Severním Irsku tak, aby bylo možné zachovat otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je součástí EU.

Na jeho základě musí Severní Irsko dodržovat i po brexitu některá pravidla unijního jednotného trhu a při přepravě zboží z Walesu, Anglie a Skotska do Severního Irska se musí provádět celní kontroly.

Toto uspořádání ale podle BBC dlouhodobě odmítají severoirští unionisté, kteří kvůli tomu v posledních měsících bojkotují vznik regionální vlády.

Podniky ve Velké Británii a Severním Irsku tvrdí, že tato ujednání vážně poškozují obchod mezi jednotlivými částmi Spojeného království. Některé britské produkty, například sadbové brambory, jsou ze Severního Irska zcela vykázány.

Takzvaná tekutá hranice v Irském moři byla výsledkem kompromisu – Londýn, Dublin ani Brusel nechtěly zavést pevnou hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Bály se, že by to mohlo rozčílit severoirské nacionalisty, včetně teroristů z IRA, což by mohlo region vrátit zpět do dob vážného násilí mezi unionistickými protestanty a nacionalistickými katolíky.

Kontext

Přečtěte si, jak se práce na dohodě o Severním Irsku v posledních týdnech vyvíjela. Britský premiér Rishi Sunak hledal podporu i v Belfastu, kde se setkal se zástupci severoirských politických stran.

Nová dohoda se snaží, jak psal deník The Times ještě před jejím zveřejněním, vyřešit tři zásadní problémy: volný tok obchodu, přijímání britských zákonů v některých severoirských záležitostech a deficit demokracie v Severním Irsku.

Jak Sunakova dohoda vyřeší dovoz do Severního Irska?

První část dohody má vyřešit nejpraktičtější a zjevně nejvíce rušivý prvek severoirského protokolu: celní hranici mezi Velkou Británií a Severním Irskem. Podle Sunakova plánu se podniky, které se zapojí do „systému důvěryhodných obchodníků“, budou moci vyhnout kontrolám při přepravě zboží z ostatních částí Británie do Severního Irska.

Budou muset jasně říct, zda je zboží určeno k prodeji v Severním Irsku, nebo zda ho budou vyvážet do Irské republiky, případně někam dál. V prvním případě budou muset vyřizovat jen minimum dokumentů. Ve druhém firmy v severoirských přístavech čeká plné celní odbavení podle podmínek EU.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa, z níž je patrné, jak by se měl změnit dovoz zboží do Severního Irska.

Tato opatření budou cenná zejména pro supermarkety a výrobce potravin. V současné době může kamion potřebovat až 500 různých osvědčení pro každou zásilku, přičemž některé výrobky, jako např. uzeniny, se prakticky nedají vyvážet. To by se mělo změnit.

Výměnou za to bude mít EU přístup k údajům Spojeného království o obchodních tocích přes Irské moře „v reálném čase“. Obě strany se dohodnou na sdílení informací, což pomůže v boji proti pašování, tvrdí The Times.

Klíčovou otázkou pro podniky je, do jaké míry tzv. zelený pruh pro zboží určené pouze pro Severní Irsko sníží potřebu celního papírování. Je také otázkou, zda bude vláda Spojeného království nadále financovat podpůrnou službu pro obchodníky, která pomáhá s potřebnou administrativou.

Co dalšího se změní?

Druhý klíčový prvek dohody řeší otázky, které podle Londýna brání britskému parlamentu přijímat zákony v některých severoirských záležitostech. Podle stávající dohody se totiž Severní Irsko musí řídit pravidly jednotného trhu EU v oblastech, jako jsou některé daně nebo státní podpora některých odvětví.

To způsobuje problémy. Britská vláda například nemohla zavést v Severním Irsku a ve zbytku Británie stejnou daň na alkohol nebo stejnou úlevu na DPH na energeticky úsporné materiály, jako jsou třeba solární panely.

Podle nové dohody se očekává, že tyto předpisy EU nebudou v Severním Irsku uplatňovány a provincie se bude řídit britskými pravidly pro státní podporu, nikoli pravidly EU.

„Budeme moci provést zásadní změny v oblasti DPH a spotřební daně pro celé Spojené království. Pokud snížíme cenu piva v hospodě, bude se to nyní vztahovat i na Severní Irsko,“ uvedl Sunak.

Jak se změní vztah Severního Irska k evropskému právu?

Podle Johnsonovy původní dohody by Severní Irsko nepodléhalo pouze stávajícím pravidlům a předpisům EU; muselo by přijmout veškeré budoucí právo EU a podléhat jurisdikci Soudního dvora Evropské unie.

To je nesmírně problematické pro zastánce brexitu a pro unionisty včetně členů Demokratické unionistické strany, kteří si nadevše cení toho, že Severní Irsko je nedílnou součástí Spojeného království.

I pro EU byl tento bod dohody klíčový. Brusel tvrdí, že pokud má Severní Irsko přístup na jeho jednotný trh, pak musí hrát podle jeho pravidel.

Nová dohoda by mohla některé z těchto problémů zmírnit. Postavení Severního Irska by se podobalo třeba Norsku, které není členem EU, ale je součástí jednotného trhu.

Sunak tvrdí, že podle dohody budou evropské zákony v Severním Irsku i nadále hrát určitou roli. To je podle něj důsledek setrvání v jednotném trhu. Dochází však ke silnému zlomu v tom, jak může Severní Irsko reagovat.

Z Británie

Vláda i lidé z odvětví obviňují z nedostatku ovoce a zeleniny na britském trhu špatné počasí ve Španělsku a v severní Africe. Britské zemědělce zas odrazují prudce rostoucí účty za energie, které ještě zvýšila válka na Ukrajině.

Brusel by musel Británii oznámit, jaké předpisy se v budoucnu budou vztahovat na Severní Irsko. Vláda by pak mohla vznést námitku, což by mohlo vést k tomu, že by se EU dobrovolně rozhodla dané nařízení v Severním Irsku neuplatňovat.

Ale nová dohoda podle britského premiéra zachází ještě dál. „Windsorský rámec“ by měl umožnit severoirskému parlamentu nejen vyjádřit se k těmto zákonům, ale dokonce zabránit jejich uplatňování v Severním Irsku, řekl Sunak.

Uplatňování unijních právních předpisů, takzvaná Stormontská brzda (Stormont brake), bude ale podla Sunaka „nouzovým mechanismem“ a i nadále bude mít poslední slovo v otázkách jednotného trhu Evropský soudní dvůr.

Lze dohodu považovat za uzavřenou?

Přestože je dohoda o severoirském protokolu dosud nejblíže ke zdárnému konci, s jejím dokončením to ještě nemusí být tak jednoduché. Zatím není jasné, zda budou navrhované změny dostatečné pro nejsilnější severoirskou unionistickou stranu DUP, která je v procesu klíčovým hráčem. Sir Jeffrey Donaldson se k věci ve vyjádření ale prozatím postavil smířlivě.

Z Irska

Přečtěte si text o dějinách Irska.

„Vítáme zveřejnění výsledku jednání vlády s EU, které ukončuje období spekulací… V obecné rovině je zřejmé, že v řadě oblastí bylo dosaženo významného pokroku, a zároveň uznáváme, že stále existují klíčové otázky, které vyvolávají obavy. DUP bude chtít prostudovat podrobnosti toho, co bylo dnes zveřejněno,“ uvedl Donaldson.

Doplnil nicméně, že „nelze zastírat skutečnost, že v některých oblastech naší ekonomiky zůstávají v Severním Irsku v platnosti unijní předpisy.“

Předsedkyně nejsilnější severoirské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová dohodu podle agentury ČTK uvítala a dohodu označila za „bod obratu.“ Její strana si také nastuduje veškeré detaily, žádné výhrady ale zatím nevyjádřila.

Předseda severoirské republikánské strany SDLP Colum Eastwood uvedl, že jeho strana má k nové dohodě určité výhrady, ale že jsou všichni rádi, že v této pobrexitové otázce konečně došlo k nějakému posunu.

Reklama

Doporučované