Hlavní obsah

Nepálská policie zatkla duchovního vůdce. „Buddha Boye“ viní ze znásilnění a únosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nepálská policie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nepálský spirituální vůdce zvaný Buddha Boy se měl na svých následovnících dopouštět trestných činů. Navzdory obviněním ho v Nepálu stále podporují tisíce lidí. Vnímají ho jako reinkarnaci Buddhy.

Článek

Nepálská policie v úterý večer zatkla kontroverzního nepálského spirituálního vůdce Ráma Bahádúra Bamjana, přezdívaného Buddha Boy, na základě obvinění ze sexuálního obtěžování nezletilého a z podílu na zmizení nejméně čtyř jeho následovníků, informovala AP.

Policie se k jeho zatčení vyjádřila během středy. Média informovala o tom, že se Buddha Boy snažil během zásahu uprchnout. Když k jeho domu dorazila policie, vyskočil z okna ve druhém patře, ale vzápětí byl dopaden. Policisté u něj zabavili hotovost v hodnotě 250 tisíc dolarů.

Buddha Boy je v Nepálu známý od roku 2005. V té době se mezi lidmi začal šířit jeho kult. Mnoho z nich věřilo, že dokázal meditovat mnoho měsíců v kuse bez jídla a vody. Jeho následovníci ho popisují jako reinkarnaci zakladatele buddhismu Siddhárthy Gautamy, známého jako Buddha, jenž v Nepálu žil přibližně před 2600 lety.

Jeho popularita neklesla ani poté, co se vůči němu objevila obvinění, že sexuálně a fyzicky napadl své následovníky. V posledních letech zaznamenal pokles popularity, stále si však udržuje podporu v jižních regionech Nepálu, kde ho uznávají a navštěvují tisíce lidí.

Svou podporu jeho následovníci vyjádřili i po jeho zatčení. Desítky z nich se sešly před policejní budovou v hlavním městě Káthmándú, kde byl Buddha Boy držen, aby proti krokům policie protestovaly. Pořádkové služby je po chvíli rozehnaly.

Reklama

Doporučované