Hlavní obsah

Vůdce sekty se skrývá na Slovensku. Přivezl si i ženy zvané nebeští ptáčci

Nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové odhaluje, kde se skrývá vůdce ukrajinské sekty AllatRa Igor Danilov.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pátrá po něm ukrajinská kontrarozvědka i policie. Vůdce sekty AllatRa Igor Danilov se po úprku z Ukrajiny schoval neznámo kde. Reportérka Seznam Zpráv ho vypátrala na severovýchodě Slovenska, kde s ním natočila rozhovor na kameru.

Článek

Vůdce náboženského hnutí AllatRa Igor Danilov utekl loni na jaře z Ukrajiny. Podle tamní policie nelegálně pomocí padělaných dokumentů o vyřazení z vojenské registrace. Jak odhaluje nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové, ukrývá se na severovýchodě Slovenska u přehrady Velká Domaša.

„My se neskrýváme. Přijeli jsme naprosto legálně,“ tvrdil Danilov štábu Seznam Zpráv, když jej překvapil venku před domem, kde kouřil cigaretu. Vysvětloval, že byl na Ukrajině u vojenské lékařské komise, která jej ze zdravotních důvodů zprostila povinnosti narukovat.

„Odešel jsem z Ukrajiny, aby se zlepšilo moje zdraví a abych se spojil s rodinou,“ prohlásil.

Proti hnutí AllatRa minulý měsíc zasáhla na Ukrajině tamní kontrarozvědka s policií. Ukrajinské úřady členy organizace podezírají z toho, že jednali ve prospěch speciálních služeb Ruska. Danilov čelí podezření z několika trestných činů. Především z vlastizrady, řízení zločinecké organizace nebo z ospravedlňování a popírání agrese vůči Ukrajině. Policie uvedla, že vedoucím představitelům hnutí hrozí 15 let nebo až doživotní vězení.

„Členové zločinecké organizace ospravedlňovali ozbrojenou agresi Ruské federace proti Ukrajině a všemožně propagovali kremelskou myšlenku vytvoření Svazu slovanských národů,“ uvedl Dmytro Ševčuk z Národní policie Ukrajiny.

Policie též zveřejnila úryvek odposlechnutého telefonátu, kde Danilov hovoří o tom, že by se měla bombardovat západní Ukrajina. Odposlech odkrývá i to, jaký je, když shodí masku gurua promlouvajícího slušně a klidně k lidem o míru. Ve skutečnosti mluví sprostě a chce válku. „Ne, teď bych si hrál, ku**a, dokud to tam na východě všechno neskončilo, ku**a. A potom bych se nezdržoval střední (Ukrajinou), začal bych je*at po západní, aby křičeli a utíkali, ku**a,“ říká do telefonu Danilov.

Náboženské hnutí AllatRa působí už řadu let i v České republice, především prostřednictvím projektu Tvořivá společnost. Má tady tisíce příznivců.

Igora Danilova reportéři Seznam Zpráv zastihli před apartmány poblíž slovenské přehrady Velká Domaša, kde jsou ubytované ženy z hnutí AllatRa. Jde o takzvanou první skupinu, říká se jim též nebeští ptáčci. Podle učení sekty světu přinášejí kosmickou božskou sílu Allat. Některé z nich se objevují ve videích AllatRa jako moderátorky.

Danilov podle našich informací žije v blízkém městě Hanušovce nad Topľou a za ženami denně dojíždí.

Pravá ruka

Spolu s vůdcem organizace se štábu podařilo natočit i Halinu Jabločkinu. Ta je pravou rukou Danilova a má být autorkou posvátných knih AllatRa, které vydává pod pseudonymem Anastasia Novych. Například v knize Křižovatka píše o spasiteli Nomovi, jehož životopis se shoduje s životem ruského prezidenta Vladimira Putina. Jabločkina zřejmě bydlí v apartmánech s ostatními ženami.

„Jabločkina nevystupuje na veřejnosti. Vyhledávače vám najdou jediné její foto a jen velmi stručný životopis. Podle investigativních novinářů je Jabločkina šedou eminencí, která řídí finanční toky sekty,“ uvedl k její osobě moderátor televizní stanice My jsme Ukrajina v hodinovém pořadu, který se věnoval tomuto hnutí.

Igor Danilov popírá všechna podezření, která proti vedoucím představitelům hnutí AllatRa vznesla ukrajinská policie. Říká, že na Slovensku zůstane i poté, co jeho úkryt našli novináři Seznam Zpráv.

„Nikdy jsme nepropagovali Rusko, nikdy jsme ho nepodporovali. Nikdy jsem neměl žádné spojení se speciálními službami. Nikdy,“ bránil se Danilov.

Foto: Národní policie Ukrajiny, Youtube.com

Zbraně, které policie našla v kyjevském centru hnutí AllatRa.

Seznam Zprávy už dříve přinesly svědectví bývalé významné členky AllatRa v Česku Evy Hronové. V rozhovoru promluvila o tom, jak dostávali z kyjevské centrály příkazy, o čem mají na sítích mluvit nebo jak moc tam mají být aktivní. Většina členů přitom věří, že tím zachraňují svět.

„To je snad nejlepší trollí farma, protože má obrovský dosah ve 180 zemích,“ domnívá se bývalá členka sekty.

A jak Igor Danilov vysvětlil, proč se v kyjevském centru jeho hnutí při policejní razii našly zbraně? „Je to myslivecká zbraň. Něco jsem dostal jako dar, něco jsem měl,“ tvrdil vůdce sekty.

Co ještě Danilov řekl o podezřeních proti jeho hnutí? A jak vypadá místo, kde se skrývá? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Reklama

Doporučované