Hlavní obsah

„Zakázal jsem si ho v telefonu.“ Čeští senátoři naletěli sektě

Foto: Instagram.com / hwpl.cz, Seznam Zprávy

Senátor Petr Štěpánek (STAN) se loni v září účastnil mírové konference, kterou uspořádala organizace HWPL s vazbami na sektu Šinčchondži.

Reklama

Někteří senátoři spolupracovali s mírovým hnutím, které má vazby na jihokorejskou sektu Šinčchondži. Jde o organizaci HWPL, která pořádá i vzdělávací programy na školách. Že ji vedou lidé ze sekty, prý politici nevěděli.

Článek

Seznam Zprávy pokračují v rozkrývání aktivit jihokorejské sekty Šinčchondži. V reportáži publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové zazněly tajně pořízené audionahrávky a výpovědi bývalých členek, které popsaly, jak se musely účastnit fyzických cvičení a podivných rituálů, a také to, jak nakonec pomýšlely na sebevraždu.

Zakladatel sekty, Korejec Man Hee Lee, vede ale ještě další organizaci. Je to mezinárodní mírové hnutí Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), pod které spadá i Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG) a další přidružená organizace – Mezinárodní mírová skupina mládeže (IPYG).

Podle religionisty z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Zdeňka Vojtíška nová náboženská hnutí podobné „zákrytné“ organizace mívají často. Šinčchondži není výjimkou. „Jsou to organizace, které vlastně připravují půdu nebo dělají dobrý dojem,“ uvedl pro Seznam Zprávy Vojtíšek.

Organizaci HWPL se v loňském roce povedlo navázat spolupráci s několika senátory, a dokonce v Senátu uspořádat výstavu. „Oni politici se vždycky nechají vyfotit a pak se tisknou nějaké katalogy a ukazuje se, jak prezidenti nebo senátoři souhlasí s myšlenkami Man Hee Leeho,“ vysvětlil religionista Vojtíšek.

Co je Sinčchondži?

  • Nové náboženské hnutí, které vzniklo v Jižní Koreji v roce 1984.
  • Hnutí založil Man Hee Lee, který se prohlašuje za mesiáše a jehož následovníci věří, že je nesmrtelný. Církev očekává brzy apokalypsu.
  • Sinčchondži vychází z křesťanství, ale od jeho učení se podle odborníků odchyluje a bývá označováno za sektu.
  • Počet jeho členů v Česku se odhaduje na více než 200. Celosvětově až kolem 300 tisíc členů.
  • Členové sekty musejí nejen docházet na bohoslužby a biblické semináře, ale mezi jejich hlavní povinnosti patří i nábor nových členů. Církvi také musejí odvádět desátky (deset procent svých příjmů) a další finanční dary.

Senátoři za mír s lidmi ze sekty

„Netušil jsem, jaký tady mám fanklub. Děkuji za pozvání,“ říká na videu zveřejněném loni v říjnu na YouTube kanálu organizace HWPL senátor Petr Štěpánek (STAN). Účastnil se tehdy mírové konference, kterou hnutí organizovalo. „Když jsem byl osloven, jestli bych podpořil vaši společnost, vaše konání, tak jsem vůbec netušil, s kým mám tu čest. Postupně jsem se tedy začal zajímat, začal jsem si vás všímat,“ pokračuje v proslovu před mladým obecenstvem politik vládního hnutí STAN.

Pravda je ale taková, že Petr Štěpánek si všechny informace nezjistil. To, že zakladatel organizace Man Hee Lee je zároveň vůdcem jihokorejské sekty Šinčchondži, nevěděl. Přestože o propojení HWPL na sektu už loni v květnu informoval Deník N. Bylo to poté, co v Senátu proběhla výstava s názvem Síla mého hlasu, kterou též organizovala HWPL. Senátor Štěpánek tvrdí, že vazby na náboženské hnutí Šinčchondži nezmínili ani zástupci HWPL.

„Ne, ne, ne, vůbec mi o tom neřekli,“ řekl Seznam Zprávám senátor Štěpánek. Ten se o všem dozvěděl až v letošním roce, když organizace chtěla ve spolupráci s ním pokračovat a oslovila i další senátory. Jeden z kolegů ho prý upozornil, že „v pozadí je sekta“.

„Dal jsem od nich ruce pryč. Pana Beštu (předseda HWPL v ČR, pozn. red.) jsem si zakázal v telefonu, dal jsem ho do nevyžádané pošty, a tím pro mě skončili,“ uvedl Štěpánek.

Organizace HWPL a její předseda Dan Bešta se ale dodnes prezentují na svém webu i sociálních sítích fotografiemi se senátorem Štěpánkem. Nejen z loňské mírové konference, ale též z říjnové besedy na sedlčanském gymnáziu, kde politik společně se zástupci HWPL besedoval se studenty.

Stejnou spolupráci má za sebou i další ze senátorů – Tomáš Třetina (TOP 09). Loni v květnu vystoupil na besedě se studenty pražského Gymnázia Elišky Krásnohorské, kterou připravila HWPL. I on už s organizací prý nespolupracuje.

„Já už s nimi vůbec nespolupracuji a nemám k tomu co říct,“ prohlásil politik vládní TOP 09 Třetina. O propojení se sektou Šinčchondži se prý dozvěděl náhodou. Na otázku, zda je to pro něj do budoucna poučení, aby si příště více ověřil, s kým spolupracuje, odvětil, že to víc komentovat nebude.

Varovali je?

Na stránkách HWPL se píše, že tato mezinárodní mírová organizace, byla založena pro celosvětový mír a ukončení válek. Její předseda a zakladatel Man Hee Lee je zároveň vůdcem Šinčchondži a označuje se za mesiáše. Na webu HWPL ho ale představují jen jako válečného veterána, jeho náboženské aktivity nezmiňují. Až na jednu tiskovou zprávu, kterou organizace vydala v reakci na článek Deníku N.

Vedení české pobočky HWPL se ohrazuje proti tomu, že by její aktivity byly propojené se sektou. „HWPL a církev Šinčchondži mají sice stejného předsedu, fungují ale nezávisle, zejména proto, že naše cíle i aktivity se liší,“ odpověděla po e-mailu na otázky Seznam Zpráv Severina Papis, vedoucí oddělení vztahu s veřejností české HWPL.

HWPL navíc tvrdí, že jak politiky, tak instituce o vazbách na Šinčchondži vždy informuje. „Propojení mezi HWPL a SCJ (Šinčchondži, pozn. red.) zmiňujeme, a to zejména v případě osob, které s námi aktivně spolupracují. To platí i pro senátory, kterým vždy dáváme na vědomí, že předseda HWPL je také zakladatelem a vedoucím představitelem církve Shincheonji,“ tvrdí v e-mailu Severina Papis.

Zda je to pravda, těžko posoudit. Oba námi oslovení senátoři i ředitel Gymnázia Elišky Krásnohorské ale svorně říkají, že o ničem takovém se jim zástupci mírového hnutí rozhodně nezmínili.

„Oni jen řekli, že jsou světová organizace, která preferuje mírová řešení, a zaštiťovali se tím, že v Senátu proběhla jejich výstava, a taky panem senátorem Třetinou, který tady pak byl na besedě,“ popsal Seznam Zprávám spolupráci s HWPL ředitel školy Karel Bednář. O tom, že jde o organizaci s vazbami na jihokorejskou sektu, se prý dozvěděl až později. „Od té doby už jsme s nimi nespolupracovali. To je víc než rok,“ dodal.

Nebezpečí pro studenty

Senátoři Petr Štěpánek i Tomáš Třetina se společně s ředitelem gymnázia dušují, že akce na školách se vůbec netýkaly náboženské tematiky a že studenti i učitelský sbor je přijali s nadšením.

Pro mladé studenty, kteří toho o náboženství moc nevědí, mohou být ale podle religionisty Zdeňka Vojtíška takové kontakty nebezpečné. „Nepolíbenost v náboženských věcech studenty vystavuje tomu, že se pak nechají zaujmout v podstatě čímkoliv. Ta neznalost s sebou nese i neschopnost kritického rozvažování o tom, co na tom náboženství je dobré, a co je naopak třeba podivné,“ domnívá se Zdeněk Vojtíšek.

Zástupci HWPL tvrdí, že si mezi studenty kontakty pro následný nábor do Šinčchondži nedělají. „Na našich akcích nepodporujeme žádnou formu evangelizace, i když uznáváme význam náboženství a spirituality v životě každého člověka. Věříme, že podpora míru a harmonie by neměla být využívána jako prostředek k prosazování určitého náboženského nebo ideologického přesvědčení,“ napsala v e-mailu Severina Papis z HWPL.

Faktem ale zůstává, že řada lidí z HWPL je zároveň členy Šinčchondži. Potvrzují to i bývalé členky sekty, které promlouvají ve videoreportáži pořadu Terén.

„Všichni lidé z vedení HWPL, kteří jsou uvedeni na jejich webu, jsou členové Šinčchondži,“ uvedla v rozhovoru bývalá členka tohoto náboženského hnutí. Ženy, se kterými reportérka Seznam Zpráv hovořila, pak v souvislosti se sektou upozorňovaly na to, jak velký tlak je na členy vyvíjen kvůli misijní práci. Musejí shánět nováčky, kde se dá.

Proto se nabízí otázka, zda ředitel gymnázia následně studenty upozornil na to, s kým měli tu čest? „Už jsme o tom se studenty nemluvili,“ odpověděl ředitel pražského gymnázia Bednář.

Podívejte se na pořad Terén, který pátral v zákulisí sekty.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované