Hlavní obsah

Kutnohorská sekta: „Případ, který vstoupí do dějin,“ tvrdí znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Obžalovaná Magdalena Šifferová byla partnerkou guru Richarda. Ten ji psychicky, fyzicky i sexuálně týral.

Reklama

„Jednala jako naprogramovaný robot,“ říká expert z oboru psychiatrie o jedné z dvojice žen obžalovaných z vraždy vůdce kutnohorské sekty. „Případ, který vstoupí do dějin práva, psychiatrie i psychologie,“ míní znalec.

Článek

Městský soud v Praze pokračuje v rozplétání příběhu dvou žen, které jsou obžalované z vraždy vůdce kutnohorské sekty. Tvrdí, že ho zabily na jeho příkaz. Znalci obžaloby a obhajoby se neshodli, zda ženy byly příčetné, či ne.

Zubařka Magdalena Šifferová a učitelka v důchodu Irena Stejskalová byly členky sekty, kterou vedl údajný léčitel Richard Šiffer, po mnoho let. Magdalena byla jeho partnerkou. Irena byla takzvaně jeho pravou rukou. Loni 4. října ho údajně na jeho příkaz zabily. Pak čekaly, že jeho tělo zmizí, protože to se podle něj mělo stát. Když jeho tělo stále i po několika hodinách leželo v pokoji, šly vše nakonec ohlásit na policii.

Případ, kdy obě ženy čelí obžalobě z vraždy, rozplétá pražský městský soud od letošního dubna. Dnes do věci promluvili znalci z oborů psychiatrie a psychologie. Posuzovali jak obě obžalované, tak i samotného vůdce Richarda. A hlavní otázka dne byla - měly ženy v době činu zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti?

„Ona jednala jako naprogramovaný robot. Jednala pod nátlakem,“ řekl na adresu obžalované zubařky Šifferové soudní znalec z oboru psychiatrie Max Kašparů, který vypracoval posudek pro obhajobu. Podle něj žena trpěla takzvaným indukovaným bludem. To znamená, že byla pod totálním vlivem člověka, který sám měl bludné uvažování.

„Léčitel“ Richard přesvědčoval druhé o své naprosté výjimečnosti, o tom, že je bůh nebo že dokáže přecházet do jiných dimenzí. „Můj závěr je, že ovládací schopnosti posuzované (Magdaleny Šifferové) byly v době spáchání trestného činu zcela vymizelé. Říkám to s vědomím toho, že se zde řeší případ, který vstoupí do dějin práva, psychiatrie i psychologie,“ uzavřel psychiatr Max Kašparů.

Ke stejnému závěru došel i druhý psychiatr Ilja Žukov, který vypracovával pro obhajobu posudek druhé obžalované Ireny Stejskalové.

„Žena vysokoškolačka. On jí řekl, že má rakovinu pankreatu, a že u ní probíhá metastatický proces. A vzápětí jí řekl, že ji všeho zbavil a že je zdráva. Ještě v době mého vyšetření tomu věřila. Přitom je to absolutní nesmysl,“ uvedl soudní znalec Žukov jako důkaz o tom, že obžalovaná učitelka ještě teď trpí bludy.

Dodal, že po zatčení bývalá učitelka čekala ve vazbě na to, že Richard „splní svůj slib a že si ji vezme někam jinam“.

Soudní znalec též poznamenal, že se za svou praxi s podobným případem nesetkal. „Je to světové unikum,“ uvedl Žukov.

Žádné bludy. Věděly, co dělají

Se závěry znalců obhajoby ale zásadně nesouhlasí soudní znalkyně z oboru psychiatrie, která vypracovala posudek pro obžalobu, Monika Holečková. Podle ní se o bludy nejednalo. Magdalena Šifferová trpěla podle Holečkové jen lehkou duševní poruchou přizpůsobení s úzkostně depresivními příznaky.

„Z toho vyplývá jednoznačný forenzní závěr, že tato duševní porucha neměla vliv na její rozpoznávací nebo ovládací schopnosti,“ uvedla znalkyně. K tomu, že partnerka guru Richarda na něm byla závislá, že ji fyzicky, psychicky i sexuálně týral, by se podle ní mělo přihlédnout jako k polehčujícím okolnostem.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

U soudu s ženami, které podle obžaloby zavraždily guru Richarda, dnes celý den vypovídali znalci z oboru psychiatrie a psychologie.

Podle psychiatričky Holečkové byla žena naprosto pod jeho vlivem, důvěřovala všemu, co jí o sobě nebo o ní říkal. Když jí například tvrdil, že byla v minulosti milenkou nacistického lékaře Josefa Mengeleho, který v Osvětimi prováděl morbidní experimenty na vězních, věřila mu i to.

Rozdíl mezi důvěrou a bludem je ale podle znalkyně v tom, že se s tím neidentifikovala. Tudíž necítila se tak. „Že někdo věří nějakému náboženství, které on ztělesňoval, tak to nemůžeme nazývat bludem,“ dodala Monika Holečková.

Bludné uvažování neshledala ani u druhé obžalované Ireny Stejskalové. Ta je podle ní naprosto duševně zdravá. Richard Šiffer ji též dokázal zdatně manipulovat a i ona mu naprosto důvěřovala a brala ho jako léčitele, který má nadpřirozené schopnosti.

Guru Richard

Do společenství kolem Richarda Šiffera patřila zhruba stovka lidí. Do Kutné Hory, kde léčil, za ním po léta přijížděli lidé z celé republiky. Měl ale okruh nejbližších, které manipuloval takovým způsobem, že se na jeho příkaz izolovali od rodin, stěhovali se k jiným členům sekty, které jim určil, nebo se dokonce i sami mrzačili.

Richard Šiffer na svých následovnících ale zároveň značně vydělával. Nejenže mu platili za léčení, ale i za další jeho údajnou pomoc. Někdy šlo i o statisícové částky. Po jeho smrti u něj policie našla více než devadesát milionů korun.

Podle znalce z oboru psychologie Karla Netíka, který pro obhajobu vypracoval posudek na osobnost Richarda Šiffera, šlo o egocentrického a agresivního člověka. „Jeho dominující životní hodnotou byl on sám, jeho zdraví a jeho zájem,“ uvedl znalec.

Reklama

Související témata:
Nepříčetnost

Doporučované