Hlavní obsah

Zubařka obžalovaná z vraždy guru Richarda znovu ordinuje

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Magdalena Šifferová čelí obžalobě z vraždy. K činu se přiznala, podle obhajoby byla zmanipulovaná.

Reklama

Zubařka obžalovaná z vraždy vůdce kutnohorské sekty Richarda začala po Novém roce znovu ordinovat. Zároveň čelí dalšímu obvinění, které se týká smrti člena sekty. Ten zemřel po surovém lesním rituálu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V čekárně před ordinací zubařky Magdaleny Šifferové v kutnohorské poliklinice sedí dva dospělí s dětmi. Čekají, až na ně přijde řada. O tom, že lékařka čelí obžalobě z vraždy, prý vědí, ale nijak je to neděsí.

„Já jsem hlavně ráda, že máme zubaře. Je jich tady nedostatek a paní doktorka nabírá. Tak jsme toho využili,“ říká pacientka a muž naproti ní přizvukuje. „To, že ji soudí, víme, ale nijak to neřešíme, nebojíme se,“ říkají svorně.

Dvaatřicetiletá lékařka strávila téměř rok ve vazbě, soud ji z ní propustil loni v září. Společně s učitelkou v důchodu Irenou Stejskalovou čelí obžalobě za vraždu vůdce kutnohorské sekty Richarda, který byl zároveň jejím partnerem.

Přiznaly se, že jej zabily. Tvrdí ale, že to bylo na jeho příkaz a čekaly prý, že po smrti jeho tělo zmizí. To jim totiž měl předtím sám říci. Hájí se také tím, že guru s nimi léta manipuloval, Magdalenu Šifferovou měl navíc psychicky, fyzicky a sexuálně týrat. Ve chvíli, kdy ho zabily, byly podle obhajoby nepříčetné.

Právě o to se před soudem vedl spor mezi znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Znalci obhajoby tvrdili, že ženy trpěly takzvanými indukovanými bludy. To znamená, že byly pod totálním vlivem člověka, který sám měl bludné uvažování, a tudíž měly zcela vymizelé ovládací schopnosti. Znalkyně obžaloby s tím ale nesouhlasí. Podle ní ženy dobře věděly, co dělají.

Soud si proto nechal vypracovat nové posudky. Jejich výsledky by se měly řešit na dalším jednání na konci ledna.

Případ žen, které byly podle všeho samy oběťmi tvrdé manipulace guru Richarda, vzbudil zájem veřejnosti. Magdalena Šifferová má řadu příznivců. Na její podporu vznikla i na facebooku stránka s názvem Spravedlnost pro Magdalenu.

Jako o dobrém člověku o ní mluvila i další z žen v čekárně před ordinací. „Znám paní doktorku pracovně asi tři roky. Je to strašně milý člověk. Když jsem se dozvěděla, co se stalo, tak jsem brečela. Podporuji ji,“ řekla reportérce.

Další obvinění kvůli smrti

O tom, že obžalovaná zubařka čelí dalšímu stíhání, informovala loni na konci listopadu CNN Prima News s odkazem na své zdroje. Koresponduje to s informacemi, které mají i Seznam Zprávy.

Policie obvinila v této druhé větvi případu šest lidí. A to z trestného činu vydírání a přečinu neposkytnutí pomoci. Jde o smrt Jiřího H. - též člena sekty. Zemřel poté, co se účastnil lesního rituálu u hradu Český Šternberk.

Podle dozorového žalobce Aleše Postupy z Krajského státního zastupitelství v Praze si ale obvinění podali stížnosti. O těch chce rozhodnout v horizontu několika týdnů. „Budu rozhodovat o tom, zda na základě těch stížností třeba nebude vůči některým osobám, které byly obviněny, to usnesení zrušeno,“ uvedl Aleš Postupa pro Seznam Zprávy.

Podle informací, které zveřejnil server irozhlas.cz a které se shodují s tím, co vypátraly Seznam Zprávy, se předloni v polovině srpna konal u Českého Šternberku zvláštní rituál. Na Richardův příkaz při něm někteří členové sekty pobývali v lese několik dní nazí. Jiřího H. mlátili dřevěnou tyčí. Začal ale v lese kolabovat.

Ostatní místo toho, aby volali záchranku, přivolali další tři členky sekty. Ty Jiřího H. naložily do auta a odvezly k plaveckému stadionu v Kutné Hoře. Teprve tam zavolaly záchranku, muž ale zemřel.

„Nechtějí mluvit“

Reportérka Seznam Zpráv hovořila s otcem zesnulého Jiřího H. Podle něj jeho syn zemřel po převozu do nemocnice na embolii. „Přivezli ho pozdě,“ domnívá se Jiří H. starší.

Jeho syn se prý kvůli sektě stranil rodiny. Nechtěl dokonce mluvit ani s těžce nemocnou maminkou. Otec z toho viní Richarda Šiffera, který skupinu vedl a působil jako údajný léčitel. „Co přesně se stalo u toho Šternberka, vlastně dodnes nevíme,“ řekl otec mrtvého muže. „Oni nechtějí mluvit, nikdo z nich, co spadají do té sekty. Hlídají se jeden mezi druhým,“ tvrdí.

Jeho slova potvrzuje i státní zástupce Aleš Postupa. Právě kvůli tomu podle něj policii trvalo přes rok, než v případu někoho obvinila. „To prověřování bylo opravdu velice komplikované i tím, že jde o takovou uzavřenou skupinu, která drží pohromadě. Policie musela vynaložit dost velké úsilí, aby případ dovedla k zahájení trestního stíhání,“ vysvětlil žalobce, který má případ na starosti.

Krátce před smrtí Jiřího H. zemřel ještě další člen sekty František J. Jeho úmrtí, které vypadalo jako sebevražda, policie stále prověřuje.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Reklama

Doporučované