Hlavní obsah

Šla si zaběhat a zmizela. Stopy po německé dívce vedou k sektě v Česku

Shalomah Henningfeldová zmizela od svých pěstounů v Německu. Tamní policie ji vede jako unesenou a podezřívá z toho její rodiče, kteří žijí v Česku.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pátrali jsme po zmizelé německé dívce a jejích rodičích. Stopy vedou do Skalné na Chebsku do sídla sekty Dvanáct kmenů. Policie rodinu neúspěšně hledala na žádost německých úřadů. Lidé ze Skalné ale řekli, že manžele vídají.

Článek

V Německu stanuli před soudem za týrání dětí, a tak se členové sekty Dvanáct kmenů přestěhovali do Česka. I tady jsou ale nyní v hledáčku policie a úřadů. Příběhu rodiny Henningfeldových se věnuje nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Před rokem a půl si šla tehdy jedenáctiletá Shalomah Henningfeldová zaběhat. Ke svým pěstounům v Bavorském Holzheimu se ale už nevrátila. Od té doby po ní německé i české úřady bez úspěchu pátrají. A taky po jejích rodičích.

Jak se píše v dosud nezveřejněných rozsudcích brněnských soudů, které Seznam Zprávy v anonymizované podobě získaly, byl na rodiče vydán mezinárodní zatykač.

„Jsou podezřelí z trestného činu únosu nezletilého dítěte,“ potvrdil Seznam Zprávám po natočení reportáže vrchní policejní komisař Markus Trieb z policejního ředitelství ze severního Švábska. Podle něj existuje stále podezření, že se dívka s rodiči nachází v České republice.

To ostatně plyne i z výpovědi samotné dívky, se kterou se našemu Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí podařilo spojit přes videohovor. Dle soudních dokumentů dívka prohlásila, že žije s rodiči a učí se česky.

„Nezletilá uvedla, že je spokojená s rodiči a přeje si s nimi zůstat. Dle psychologa je obtížné s ohledem na okolnosti pohovoru dospět k nějakým závěrům. Existují obavy, do jaké míry má nezletilá skutečně možnost vyjádřit se svobodně,“ píše se v rozsudku Městského soudu v Brně z loňského února. Soud rozhodoval o navrácení dívky do Německa. Žádost podal německý úřad.

Dceru úřady rodičům odebraly před deseti lety. Tehdy se investigativnímu novináři RTL Wolframu Kuhnigkovi podařilo infiltrovat do komunity Dvanáct kmenů, ve které žili i manželé Carsten a Britta Henningfeldovi se svými dětmi. Natočil tam záběry, jak členové sekty bijí děti rákoskou. Následně úřady rodinám odebraly 40 dětí a později u soudu padly i tresty. Nejtvrdší pro učitelku, která učila děti v rámci komunity a přiznala se, že je bila i osmkrát denně třeba za to, že koktaly nebo špatně četly.

„Žijí tady“

Po skandálu v Německu se křesťanská sekta Dvanáct kmenů přesunula do Čech. Má tu dvě sídla – v Mšeckých Žehrovicích na Rakovnicku a ve Skalné na Chebsku. Manželé Henningfeldovi žili v době, kdy se jejich dcera ztratila, ve Skalné. Tam ale česká policie unesenou dívku ani její rodiče nenašla.

Proto Krajský soud v Brně nakonec potvrdil rozhodnutí první instance o zamítnutí žádosti německých úřadů o navrácení Shalomy do rodné země. „V řízení se nepodařilo prokázat, že se nezletilá na území České republiky zdržuje,“ zdůvodnil loni v květnu rozhodnutí Krajský soud v Brně.

Reportérka Seznam Zpráv se nyní vydala s kamerou dívku a její rodiče hledat do obou obcí, kde komunita Dvanáct kmenů působí. Lidé z Mšeckých Žehrovic si na manžele Hennignfeldovy pamatovali, ale nebyli si jistí tím, kdy je naposledy viděli.

Foto: Mapy.cz

Kde žijí členové sekty Dvanáct kmenů: 1) Mšecké Žehrovice, 2) Skalná.

Zato ve Skalné několik lidí tvrdilo, že je tam běžně vídají. „Ano, žijí tady. Znám je,“ řekl reportérce muž ze Skalné, který si kvůli obavám, že si udělá se sousední komunitou zle, přál zůstat v anonymitě.

O život v komunitě Dvanácti kmenů se teď nově opět zajímají i české úřady. A to kvůli anonymu, který přišel letos v červnu.

„V anonymním podání byly popsány některé praktiky, které má údajně komunita Dvanáct kmenů vykonávat vůči dětem. Oni to popisují jako výchovu,“ uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová s tím, že věc úřad oznámil policii a prověřují ji i zástupci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Jaký je příběh ztracené dívky a její rodiny? Co je zač komunita Dvanáct kmenů? A jak vypadalo bití dětí, kvůli kterému německé úřady proti sektě zasáhly? Podívejte se na úvodní video.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované