Hlavní obsah

„Bylo tady dost dětí, pak zmizely.“ Komunitu na severu Čech prověřuje policie

Nový díl pořadu Terén pátrá po stopách kontroverzní dánské náboženské komunity, která žije na severu Čech.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

České úřady, včetně policie, prověřují aktivity dánské náboženské komunity žijící na severu Čech. Ve své zemi čelí podezření z bití a psychologického násilí na dětech. Případem se zabývá nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

U třípatrové vily ve Cvikově na Českolipsku stojí lešení a na něm pracuje několik lidí. S novináři ale nikdo moc mluvit nechce. Dům vlastní dánská rodina Kristiansenových, jejíž hlava Ruth založila náboženské hnutí Dům Otce (Faderhuset). Podle svědectví v dánských médiích členové komunity bijí děti.

Místní popsali, že tam ještě loni v létě vídali skupinu asi dvanácti malých dětí. Teď už tam ale nejsou. „Bylo tady docela dost dětí. Koukali jsme, že jsou i bez rodičů. Byly s nimi asi jen nějaké chůvy. Pak děti zmizely,“ popisuje jedna z obyvatelek Cvikova.

Členové náboženské komunity se v České republice potichu usídlili už před sedmi lety. O vážných podezřeních, která v Dánsku aktivity této skupiny provázejí, u nás jako první na začátku letošního února informoval server Investigace.cz. Od té doby se věci daly do pohybu.

Na žádost dánské strany se případem začaly intenzivně zabývat české úřady i policie. Ta se k prověřování konkrétních lidí nechce vyjadřovat. „S ohledem na citlivost věci a z důvodu ochrany nezletilých osob se policie nemůže vyjadřovat k dalším okolnostem tohoto případu,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Jana Světlá.

Svědectví bývalé členky

Hlavou náboženské komunity je Ruth Kristiansen, která se před několika lety stala influencerkou. Natáčí videa, ve kterých předčítá z Bible, mluví o lásce či o tom, jak její rodina vedla v Dánsku hotel.

Podle výpovědí bývalých členů v komunitě panovala přísná pravidla. Směli třeba mít sex, jen když jim to vůdkyně dovolila, museli se ženit a vdávat s tím, koho jim určila, a když pravidla zpochybňovali, byli podrobeni exorcismu. Hnutí už je oficiálně zrušené. Existují ale indicie, podle kterých členové komunity dál dodržují tehdy danou hierarchii i pravidla.

Ruth Kristiansen všechna tato tvrzení pro dánská média vždy popřela. Hovoří o mediální štvanici. A právě kvůli tomu se prý komunita přestěhovala do České republiky.

Nejzávažnější svědectví bývalé členky Domu Otce přinesl dánský deník Jyllands-Posten na začátku letošního února. Popisuje, jak lidé z vedení komunity bijí a psychicky týrají děti a nutí k tomu i jejich rodiče.

V souvislosti s tím se na český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (UMPOD) obrátili zástupci Dánska s žádostí o pomoc.

„Zdůraznil bych, že se jedná o tvrzení. Ta tvrzení lze shrnout do nějaké skupiny psychologické násilí, nenavštěvování školní docházky, život dětí v izolaci, oddělování od rodičů či jiných pečujících osob,“ vyjmenoval ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán podezření, jež se úřad snaží prověřit.

„Mně ta sdělení přišla velmi závažná, i ty podklady, k nimž jsme se dostali od dánských partnerů,“ dodal Kapitán.

Domy v Čechách

Kristiansenovi vlastní v Česku přes firmu Dynamic Cloud tři nemovitosti. Ani v jedné z nich reportéři nikoho z členů rodiny nezastihli.

Kromě vily ve Cvikově na Českolipsku vlastní rodina i zámeček v obci Velký Valtinov, který je momentálně za téměř 35 milionů korun na prodej. Starosta obce Josef Lukavec Seznam Zprávám potvrdil, že tam nedávno byla policie. Podle dalších svědků policisté navštívili i ostatní dva domy Kristiansenových.

Podle ředitele ÚMPOD Zdeňka Kapitána české úřady v prověřování aktivit dánské komunity už výrazně postoupily. První závěry očekává za pár týdnů.

Je ovšem důležité připomenout, že na rozdíl od dánských zákonů jsou ty české, co se týče fyzického trestání dětí, benevolentnější. Česko je jednou z posledních zemí v EU, která nemá v zákoně ukotvenou nepřijatelnost tělesných trestů. Ministerstvo spravedlnosti teď připravuje novelu, která to má změnit. Momentálně jsou ale fyzické tresty zakázány jen ve škole, doma ne. Je tedy otázkou, jak české úřady chování Dánů nakonec vyhodnotí.

Jak vypadá život bývalých členů Domu Otce v Česku? Kde sídlí jejich firmy? A jak členové komunity reagovali na reportéry Seznam Zpráv? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované