Hlavní obsah

Rolety stažené až dolů. Dům, kde jogínky ze sekty natáčely sex přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: youtube.com/Anetna 3 CNN

Vůdce sekty Gregorian Bivolaru na archivních záběrech.

Reklama

Den po zatčení vůdce jogínské sekty Gregoriana Bivolarua ve Francii přestaly vysílat z Česka webové kanály sex chatu, na kterém vystupovaly jogínky z jeho hnutí. Seznam Zprávy vypátraly, kde se dům nachází.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Radnice u Rokycan, město s 1800 obyvateli v Plzeňském kraji. Na jeho konci vedle chatové kolonie stojí dům obehnaný zepředu betonovými zdmi. Okny dovnitř není vidět, všechny rolety jsou stažené až dolů. Je zřejmé, že jeho obyvatelé se snaží před okolím skrývat.

Po tomto domě pátrala reportérka Seznam Zpráv dva měsíce. Právě tady totiž stoupenkyně jogínského hnutí MISA, které, jak uvádí religionista Zdeněk Vojtíšek, na mezinárodní úrovni sdružuje svoje školy ve federaci Atman, každý den od rána do noci natáčely sex chaty. Vystupovaly v živém vysílání na dvou britských webech. Ženy se tam na žádost klientů, kteří za to platí, před webkamerou svlékají nebo masturbují.

Že jde o studentky jógy škol MISA, lze poznat porovnáním fotografií, videí nebo facebookových profilů. Jsou to ženy z různých států Evropy – například z Německa, Británie, Slovinska, především však z Rumunska.

Zakladatelem a vůdcem MISA (Hnutí pro duchovní integraci do Absolutna) je minulý týden ve Francii zatčený Gregorian Bivolaru. Je obviněn například z obchodování s lidmi, z únosu a ze znásilnění. Hrozí mu až 30 let vězení.

Podívejte se na reportáž o jogínské škole MISA

Seznam Zprávy už přinesly informaci o tom, že se sex chaty v letech 2019–2021 natáčely v rodinném domě v Černošicích. Potvrdila to jedna z cizinek, která tam tehdy vystupovala. Mluvila také o tom, že to dívky nedělaly dobrovolně. „Když vás donutí, vymyjí vám mozek a jste pod nátlakem sekty a jejího vůdce, tak to není dobrovolné,“ uvedla bývalá studentka jógy.

Podle tehdejšího majitele černošického domu byla nájemní smlouva napsaná na ženu z Rumunska s iniciálami A. G. Před dvěma lety pak ženy z tohoto domu zmizely neznámo kam.

Jak se nyní ukazuje, bylo to proto, že mezinárodní federace Atman zastoupená svými dvěma jednateli z Londýna koupila na sklonku září 2020 dům v Radnicích u Rokycan. Smlouvu lze vyhledat v katastru nemovitostí. Federace za dům zaplatila 4,5 milionu korun. A v dokumentech se opět objevuje i jméno rumunské ženy A. G. Vlastní také dva pozemky, které přiléhají k zahradě domu.

Podle sousedů dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí, kdy noví majitelé především rozdělovali větší místnosti na menší.

Že jde o místo, odkud dívky vysílaly, lze doložit i fotografiemi. Na některých videích, která ovšem nedávno z erotického webu Rampant Tv zmizela, jsou jogínky natáčené na zahradě. Například u bazénu nebo na houpačce a podobně. Tyto exteriéry odpovídají zahradě i okolí domu v Radnicích.

V zadní části pozemku přiléhajícího k upravené zahradě je relativně nově postavená dřevostavba. I v té byly pravděpodobně pokojíčky s webkamerami, kde ženy natáčely.

Den po zadržení Gregoriana Bivolarua a dalších členů federace Atman v Paříži vysílání sex chatů náhle skončilo. A dva dny po jeho zadržení, když reportérka k večeru přijela do Radnic, to vypadalo, že v domě nikdo není. Jen na zahradě štěkal pes. Stejně „mrtvo“ bylo na místě i druhý den. Na zvonění nikdo nereagoval.

Sousedé říkají, že obyvatelky domu se s ostatními nijak nestýkají. Jsou to totiž cizinky. Na pozemek prý často přijíždějí a zase odjíždějí auta s rumunskými značkami.

„Nikdo neví, co se tady děje,“ řekla reportérce jedna ze sousedek.

+2

O jogínkách, které na erotických webech vystupovaly, se na diskuzních fórech psalo jako o „holkách z Prahy“. Fóra jsou ale promazaná a z Rampant TV v posledních dnech postupně zmizely zřejmě i všechny fotografie a videa studentek jógy.

V minulosti na sex chatu působily i tři Češky – lektorky Duchovní školy Rezonance, která je členem federace Atman a ještě před rokem na svém webu uváděla, že je „pobočkou MISA“.

Rezonance ovšem zároveň zdůrazňuje, že je správně i materiálně samostatná a nezávislá organizace a že Bivolaru je jen autorem výukového kurikula kurzů jógy a není se školou v žádném styku, neřídí ji a nemá na ni žádný vliv.

Propojení se sexbyznysem spolek odmítl s tím, že není zodpovědný za to, co jeho instruktorky dělají ve volném čase. „Pokud někdo dělá něco, že se tím živí, nebo dělá něco ve svém volném čase, to já nemůžu podchytit. Ale rozhodně to není, že by to vycházelo od školy,“ uvedla již dříve předsedkyně řídicí rady spolku Rezonance Veronika Šupálková.

Guru ve vazbě

Jednasedmdesátiletý Rumun Gregorian Bivolaru – guru, který dokázal se svým učením jógy a tantry expandovat do desítek států světa (viz mapka níže) – teď sedí v Paříži ve vazbě. Soud ho tam poslal spolu s dalšími pěti lidmi. Dalších devět úřady stíhají na svobodě. Jsou obviněni z řady trestných činů. Podle agentury AP měla mezinárodní skupina „po léta sexuálně zneužívat své stoupenkyně usilující o osvícení“. Obvinění jsou členové mezinárodní federace jógy a meditace Atman.

Podle policejních zdrojů obeznámených s vyšetřováním, které cituje agentura AP nebo i AFP, si Bivolaru ještě s jedním obviněným vyslechl nejdelší seznam trestných činů, za které ho policie stíhá. Jde například o obchodování s lidmi v organizované skupině, únos, zadržování mnoha lidí, znásilnění a zneužití slabosti prostřednictvím psychického nebo fyzického násilí.

Anis Harabi, guruův právník, řekl agentuře AFP, že Bivolaru „prokáže svou nevinu“.

Mezinárodní federace Atman vydala tiskové prohlášení, ve kterém všechna obvinění odmítá. „Jsme hluboce znepokojeni nepodloženými útoky policie a médií proti naší federaci. Odmítáme všechna současná absurdní obvinění, která jsou předkládána bez jakýchkoli důkazů,“ uvedla na svém webu federace, která se označuje za „neziskovou“.

Češky jezdily na „zasvěcení“

Seznam Zprávy už zveřejnily v pořadu Terén Kristiny Cirokové dvě videoreportáže o působení jogínských škol MISA. Nejenže se zaměřily na podivné propojení těchto škol na sexbyznys v Česku, tedy na sex chaty, ale informovaly také o tom, že na takzvané zasvěcení za Bivolaruem do Paříže jezdily i ženy z Česka.

Reportáž o zkušenostech Češek s guruem:

Právě v souvislosti se zasvěcováním hovoří francouzské úřady o řadě znásilnění. Tamní policie zatím shromáždila výpovědi 56 údajných obětí.

Jedna z Češek ve videoreportáži popsala, čím si v Paříži u Bivolarua prošla. Podle ní zasvěcení ve skutečnosti znamenalo mít s ním pohlavní styk. „Neměla jsem úplně pocit, že je to chvíle, kdy můžu z toho couvnout nebo si to rozmyslet,“ řekla například. 

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Reklama

Doporučované