Hlavní obsah

Další úmrtí i dobrovolně uřezané prsty. Znepokojivé detaily o kutnohorské sektě

Nový díl pořadu Terén se zabývá dosud neobjasněnými případy, které souvisejí s působením kutnohorské sekty. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Středočeští kriminalisté prověřují případy podivných úmrtí dvou členů takzvané kutnohorské sekty. Ale ani po roce od nálezu těl policie případ stále neuzavřela. Kauze se věnuje nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Případ kutnohorské sekty je šokující mimo jiné tím, kam až se nechali vmanipulovat následovníci údajného léčitele Richarda Šiffera. Dvě ženy, které teď čelí obžalobě z jeho vraždy, tvrdí, že ho zabily na jeho příkaz. Údajně mu uvěřily, že po smrti jeho tělo zmizí.

Jenže ještě před jeho smrtí zemřeli za dosud nevyjasněných okolností jiní dva členové společenství guru Richarda. Šestapadesátiletý František J. a devětapadesátiletý Jiří H. Bylo to loni v polovině srpna.

„Ani jeden z těchto případů, na které se dotazujete, jsme zatím neuzavřeli,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková s tím, že kriminalisté jsou stále v první fázi trestního řízení, tedy ve fázi prověřování.

„Tato fáze je neveřejná. A já se v tuto chvíli musím právě odkázat na trestní řád a nemohu poskytovat jakékoliv bližší či detailnější informace k těmto případům,“ uzavřela mluvčí.

Sebevražda?

Františka J. našli loni zastřeleného na parkovišti u středočeských Kozojed. Reportérka Seznam Zpráv natáčela s jeho bratrem. „Zřejmě se zastřelil. Detaily nevím,“ uvedl Patrik J., který s bratrem na „léčení“ k Richardovi do Kuté Hory jezdil zhruba osm let.

Patrik přestal k léčiteli chodit v roce 2020 v době koronavirové pandemie. I proto, že při seancích nikdo kromě něj neměl roušku a on se bál nákazy. Jeho bratr s ním i s jejich rodiči následně přestal komunikovat.

Když o dva roky později zemřel, policie se Patrika J., ani jeho rodičů prý na nic neptala. Vyslechla jen Františkovy dvě děti. Dcera byla přitom v té době také dlouholetou členkou sekty.

Je tedy otázkou, zda se policisté už v té době dozvěděli o propojení Františka J. na podezřelého „léčitele“.

Podle svědectví, která zazněla u soudu s ženami obžalovanými z vraždy Richarda Šiffera, jejich guru své následovníky mocně manipuloval a snažil se naprosto ovládat jejich životy. Obžalovanou zubařku Magdalenu Šifferovou měl psychicky, fyzicky i sexuálně týrat. Členové společenství plnili i ty nejextrémnější úkoly, které jim dával.

„Uřízl jsem si na obou nohou malíčky. První článek. Udělal jsem si to sám. Protože jsem chtěl zůstat se svou ženou. A chtěl jsem dokázat, že mluvím pravdu,“ uvedl u soudu člen sekty Arnošt M. s tím, že příkaz k tomu mu dal právě Šiffer.

Lesní rituál

K případu úmrtí Jiřího H. policie už dříve uvedla, že jej prověřuje kvůli podezření na trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti. Jiří měl zemřít poté, co se účastnil jistého očistného rituálu v lesích u Českého Šternberku.

Podle informací, které zveřejnil server iRozhlas.cz a které se shodují s tím, co vypátrala i reportérka Seznam Zpráv, se loni v polovině srpna konal u Českého Šternberku zvláštní rituál. Na Richardův příkaz při něm pět členů sekty pobývalo v lese několik dní nahých. Jiří H. byl mlácen dřevěnou tyčí. Začal ale kolabovat.

Ostatní údajně místo záchranky zavolali další tři členky sekty. Ty Jiřího H. naložily do auta a odvezly k plaveckému stadionu v Kutné Hoře. Tam teprve zavolaly sanitku. Bylo už ale pozdě.

Reportérka hovořila se dvěma ženami, které podle informací Seznam Zpráv, měly být ten den v lese přítomny.

Jak reagovaly? A jak to v komunitě kolem Richarda Šiffera fungovalo? Dozvíte se v úvodním videu.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované