Hlavní obsah

Lidé věří, že je z vesmíru. Ve skutečnosti je instalatér a dluží devět milionů

Nový díl publicistického pořadu Terén se věnuje hnutí Novija Gána Sepata, které vede instalatér s milionovými exekucemi.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozruch vzbudili podivnými SPZ a falešnými doklady. Jde o členy hnutí Novija Gána Sepata. Jeho vůdce Milan Berger o sobě tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru. Reportérce Seznam Zpráv se podařilo natočit jejich tajné setkání.

Článek

Oslovuje lidi z Česka i ze Slovenska, jeho videa mají i desetitisíce zhlédnutí. Říká si Auroran Dift Lavus a tvrdí, že přišel z vesmíru. Je vůdčí postavou hnutí Novija Gána Sepata, což znamená v jeho smyšlené řeči Nová planeta Země. Neuznává Českou republiku a české zákony.

Ve skutečnosti jde o jedenapadesátiletého Milana Bergera, který své následovníky přesvědčuje o nejšílenějších konspiracích, které kolují internetem.

V novém díle publicistického pořadu Terén se reportérka Seznam Zpráv vydala na tajné setkání členů jeho hnutí ve Starých Ždánicích na Pardubicku a skrytě natočila, co se tam dělo. Po jeho skončení chtěla konfrontovat Milana Bergera. Ten ale na otázky odpovídat nechtěl a jeho bodyguard se snažil reportérce a kameramanovi zamezit v natáčení.

„Vy jste jenom manipulátoři,“ osočil se Berger na štáb Seznam Zpráv.

O členech uskupení Novija Gána Sepata se v posledních měsících objevily zprávy v médiích v souvislosti s tím, že si na svá auta připevňují falešné registrační značky s podivnými jmény. Jsou to takzvaná hvězdná jména, která jim dává právě Milan Berger.

Když některé z členů hnutí policisté zastavili, nestačili se divit. Řidiči jim předložili totiž i vlastní falešné doklady. Tito lidé neuznávají rozdělení Československa a odmítají například platit sociální a zdravotní pojištění.

Milan Berger je na tajné besedě v sále hospody ve Starých Ždánicích přesvědčoval o nesmyslné konspiraci, že český a slovenský stát jsou ve skutečnosti korporace. „Klaus a Mečiar si udělali soukromé firmy. Czech Republic LTD s. r. o. a samozřejmě Slovakia a. s. na Kypru. Ještě před rozdělením republiky,“ prohlásil Berger alias Auroran před plným sálem několika desítek lidí.

Trvalé bydliště na úřadě

Chtěli jsme zjistit, kdo je ve skutečnosti člověk, který o sobě tvrdí, že je vtělenou bytostí z vesmíru, velitel flotily s 30 miliony bojovníky, jenž přišel probudit Slovany a se svými bratry i celé lidstvo.

Ukázalo se, že Milan Berger je vyučený instalatér. Trvalé bydliště má v budově městského úřadu v Lysé nad Labem. A topí se v dluzích. Podle centrální evidence exekucí je proti němu vedeno 38 řízení. Dohromady dluží více než devět milionů korun. Je to například za neplacení zdravotního pojištění, v minulosti neposílal také výživné na své děti.

Na otázku, proč dluhy neplatí, Milan Berger neodpověděl. Na místo setkání přijel jeepem s falešnou SPZ, na které je hvězdné jméno jeho partnerky. Ta si říká Razana Dift Lavus.

Kde bere peníze na živobytí? To jde těžko zjistit. U vchodu do sálu hospody, kde se akce konala, se ovšem vybíraly dobrovolné finanční dary. Údajně na zaplacení nákladů. Nebo si člověk mohl za dobrovolný poplatek koupit cédéčko s písněmi Milana Bergera.

„Hvězdné léčení“

Berger také provádí takzvané hvězdné léčení. Hnutí Novija Gána Sepata má dokonce celý uzdravovací tým. Reportérka Seznam Zpráv natáčela s ženou, která tvrdí, že jí Berger slíbil vyléčit nemocné srdce. A ona mu pak dala dar.

„Léčení pobíhalo formou, že jsem ležela na gauči a on mi přikládal ruce na tělo a pouštěl do mě svoji energii,“ popsala žena, která má z Bergera strach, a proto si nepřála zveřejnit jméno. Podle ní jí pak Berger alias Auroran řekl, že už je zdravá. „Ptala jsem se ho, co dál s léky, protože jsem jich měla hodně. A on mi řekl, že léky není potřeba brát,“ uvedla bývalá stoupenkyně hnutí Novija Gána Sepata.

Popsala i to, jak se po hvězdném „léčení“ její stav zhoršoval, až skončila v nemocnici. „Dostala jsem mrtvici,“ uvedla s tím, že už Auroranovi nevěří. Milan Berger tvrdí, že to není pravda. „Vy nejste média, vy jste jenom lháři,“ prohlásil.

Před braním léků a před lékaři, ale varoval i během besedy. Tvrdil, že lékaři jsou psychopati. „Ví, že když vám předepisují léky nebo dávají očkování, že vás vlastně zabíjí. A je jim to jedno,“ tvrdil lidem, kteří mu slepě věří a následují v tom, co dělá.

Co všechno se na tajném setkání členů Novija Gána Sepata dělo? Jaké dopady má Bergerovo působení na vztahy v rodinách? A kterému prezidentovi vesmírný guru fandí? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Reklama

Doporučované