Hlavní obsah

Nejasné peníze sekty. Dary nepřiznává, členové však platí desátky

Foto: Petr Vrabec

Jihokorejská sekta ve zveřejněné účetní závěrce zamlčuje finanční dary od svých členů.

Reklama

Jihokorejská sekta Šinčchondži, která má v Česku kolem dvou set členů, v účetní uzávěrce tvrdí, že nepřijala žádné dary. Bývalí členové však uvedli, že pravidelně posílali na její konto peníze. Celkem může jít o statisíce měsíčně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šinčchondži v České republice působí zhruba pět let. První tři roky ale sekta tajila svou existenci. Úřadům se oficiálně přihlásila v únoru 2021, kdy založila spolek Shincheonji ČR Praha.

Seznam Zprávy už popsaly v reportáži pořadu Terén Kristiny Cirokové, jak vedení sekty v minulosti nově příchozím lhalo a tajilo, o jaké hnutí se jedná. Lidé, kteří docházeli na biblické kurzy, tak dlouhé měsíce vůbec netušili, kde se ocitli.

Teď reportérka zjistila, že úplnou pravdu spolek Shincheonji ČR Praha neuvádí ani ve své účetní závěrce. Sekta zatím zveřejnila jen jednu a to za rok 2021. Doslova se v ní píše: „Spolek nepřijal dar.“

Foto: Zdroj: justice.cz, Seznam Zprávy

Z účetní uzávěrky spolku Šinčchondži.

Jenže to odporuje tomu, co popisují bývalí členové Šinčchondži. Tvrdí, že sektě museli platit desátky, tedy 10 procent ze svých příjmů a ještě další finanční dary.

„Museli jsme každý měsíc platit desátky a byly tam i další dary. Takzvané dary vděčnosti, pak další vděčnost, když byl nějaký svátek a ještě se přispívalo na stavbu svatyně,“ popsala například jedna z bývalých členek, která v sektě strávila čtyři roky a před půldruhým rokem ji opustila. Svou identitu skrývá, především kvůli tomu, že nechce, aby okolí vědělo, čím si prošla.

Své tvrzení tato žena dokládá i několika výpisy z účtů. Ukazuje na nich, jak sektě posílala pravidelně kolem tří tisíc korun měsíčně. Z počátku se podle ní platilo v hotovosti, když začala epidemie koronaviru, museli členové peníze posílat bankovním převodem.

Reportérka hovořila se třemi ženami, které mají s Šinčchondži osobní zkušenost. Všechny uvedly, že od vedení sekty nikdy nedostaly žádný doklad o přijetí daru.

Vzhledem k tomu, že Šinčchondži má kolem dvou stovek členů, může na darech měsíčně získávat statisícové částky.

Přes tři miliony v plusu

Naopak lze z účetní závěrky zveřejněné ve veřejném rejstříku vyčíst, že jihokorejská sekta disponuje slušnými penězi.

V účetní závěrce uvádí (viz faksimile dokumentu výše), že v roce 2021 měla hospodářský výsledek 3 785 615 korun. Tu samou částku přiznala i „pro účely daně z příjmů“. Peníze získala z hlavní činnosti, za niž oficiálně vydává „šíření a aplikace Biblických principů a znalostí do běžného života“. Z čeho konkrétně však příjmy jsou, se zjistit nedá.

Podle proděkana Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislava Mejzlíka je spolek osvobozen od placení daní z darů. Měl by být ale transparentní a v závěrce nelhát.

„Vzhledem k neziskovému charakteru spolku bych předpokládal, že bude spolkem alespoň stručná informace o zdrojích získaných prostředků a jejich použití v zájmu transparentnosti jeho hospodaření zveřejněna,“ uvedl pro Seznam Zprávy Ladislav Mejzlík.

Rozhovor? Ano, když se nám to bude líbit

Seznam Zprávy požádaly vedení Šinčchondži bez úspěchu o rozhovor.

Patrik Smutný z oddělení pro vztahy s veřejností si nechal nejprve poslat okruhy otázek. Jeden z dotazů se týkal právě financování. Nakonec interview nikdo ze sekty neposkytl. Patrik Smutný jen poslal reportérce odkazy na webové stránky Šinčchondži a další materiály na prostudování. Odpověď na otázku, z jakých zdrojů je sekta financovaná, tam ale není.

„Věříme, že si materiály pročtete, budete jim věnovat pozornost a napíšete objektivní článek. Pokud ano, rádi bychom s Vámi natočili rozhovor,“ napsal do e-mailu Patrik Smutný z pražské pobočky Šinčchodnži.

Dvě stě tisíc pro věrné

Vedení Šinčchondži podle bývalých členek každý měsíc členstvu referuje, za co utrácí peníze.

Příklad, o jaký report jde, od ní Seznam Zprávy získaly, žena však už nedokáže přesně datovat, jakou dobu zpráva takzvaného ministerstva financí Šinčchondži zachytila.

V tabulce z let 2019 až 2021 je například uvedeno, že více než 206 tisíc korun spolek platí za nájemné a energie prostor sídla na pražské Palmovce nebo za nájemné skladu a bytů pro své full time zaměstnance.

Uvádí se také, že skoro dvě stě tisíc plynulo i na podporu pro pracovníky a členy sekty. Podle bývalé členky jde zřejmě o úzký okruh lidí z vedení spolku. Další peníze šly na evangelizační cesty, na události pořádané v jedné z pražských kaváren nebo na občerstvení pro pracovníky. V reportu je uvedeno i to, že pražská pobočka odvádí také desátky do Koreje.

Foto: Seznam Zprávy

Finanční report Šinčchondži, který Seznam Zprávy získaly od jedné z bývalých členek.

Trest za zpronevěru

Že se s penězi v Šinčchondži nehospodaří tak, jak by se mělo, zjistily v roce 2021 jihokorejské úřady. Zakladatele a vůdce sekty Man Hee Leeho tamní soudy uznaly vinným ze zpronevěry 5 miliard wonů, což je více než 82 milionů korun. Dostal tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let.

Podle jihokorejského webu Daum byl Man Hee Lee, který se považuje za mesiáše, podezřelý ze zpronevěry milionových prostředků Šinčchondži na stavbu vlastního sídla, jež nazval „Palác míru“. Peníze podle jihokorejských zdrojů utratil za nákup pozemků a za stavební náklady. Za další peníze Šinčchondži pak podle soudu si koupil loď.

V článku se uvádí i to, že více než tři miliony korun ze sponzorských peněz mezinárodní mírové organizace HWPL, kterou založil též Man Hee Lee a která působí i v České republice, použil na vlastní kapesné.

Co je Sinčchondži?

  • Nové náboženské hnutí, které vzniklo v Jižní Koreji v roce 1984.
  • Hnutí založil Man Hee Lee, který se prohlašuje za mesiáše a jehož následovníci věří, že je nesmrtelný. Církev očekává brzy apokalypsu.
  • Sinčchondži vychází z křesťanství, ale od jeho učení se podle odborníků odchyluje a bývá označováno za sektu.
  • Počet jeho členů v Česku se odhaduje na více než 200. Celosvětově až kolem 300 tisíc členů.
  • Členové sekty musejí nejen docházet na bohoslužby a biblické semináře, ale mezi jejich hlavní povinnosti patří i nábor nových členů. Církvi také musejí odvádět desátky (deset procent svých příjmů) a další finanční dary.

Reklama

Doporučované