Hlavní obsah

Nepanikařte kvůli omikronu, vzkazuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Soumya Swaminathanová je jednou z vrcholných vědkyň Světové zdravotnické organizace.

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) svět nemusí kvůli nové variantě omikron panikařit. Měl by být ale připravený.

Článek

„Jak moc bychom se měli bát? Musíme být připravení a obezřetní, ne panikařit, protože jsme v jiné situaci než před rokem,“ uvedla na páteční konferenci jedna z vrcholných vědkyň WHO Soumya Swaminathanová.

Varianta omikron už se objevila v téměř 40 zemích světa. Stále přitom není zřejmé, zda je vysoce zmutovaná varianta snadněji přenosná, nebo zda dokáže lépe obcházet vakcíny.

První reálná studie účinků varianty, se kterou přišli vědci z Národního ústavu pro infekční nemoci, naznačuje, že omikron má značnou schopnost obejít imunitu z prodělaného covidu. Experti ovšem varují, že výzkum v této oblasti zatím není definitivní.

Swaminathanová v pátek na konferenci Reuters NEXT uvedla, že varianta omikron je „vysoce nakažlivá“ a může se tak brzy stát dominantní variantou po celém světě. Dodala ovšem, že je velmi těžké cokoliv předpovídat.

Varianta delta podle informací WHO v současnosti představuje 99 % případů na celém světě. Vědci z Evropské unie a Austrálie přitom předpokládají, že nová varianta omikron může během několika měsíců způsobit více infekcí než delta, píše BBC.

Soumya Swaminathanová na konferenci také uvedla, že je příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda je omikron mírnější než jiné varianty koronaviru, i přestože mnoho dosavadních infekcí bylo spojeno s méně závažnými příznaky.

Vyjádřila také pochybnosti ohledně původu nové varianty. Podle ní není vůbec jisté, že se omikron vážně objevil poprvé právě v jižní Africe.

Krizový manažer WHO Mike Ryan mezitím uvedl, že svět má v současné době k dispozici „vysoce účinné vakcíny“ proti covidu-19 a měl by se tak zaměřit na jejich rozsáhlou distribuci. „Zatím nejsou k dispozici důkazy, které by nasvědčovaly potřebě vyvinout specifické vakcíny proti nákaze novou variantou,“ citovala Ryana agentura Reuters.

Reklama

Doporučované