Hlavní obsah

„Byl by zázrak, kdyby ještě někdo přežil.“ Kentucky sčítá oběti po tornádu

Foto: Lexington Herald-Leader/TNS/ABACA, ČTK

Trosky města Mayfield ve státě Kentucky, který patří mezi nejzasaženější státy USA. Na snímku zničená továrna na svíčky.

Reklama

Na třicet tornád v šesti amerických státech. Největší škody a nejvíce obětí hlásí tvrdě zasažený stát Kentucky. Podle místního guvernéra by počet obětí mohl přesáhnout stovku. Stát po schválení Bílého domu vyhlásil nouzový stav.

Článek

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 70 lidí.

V desetitisícovém městečku Mayfield, které stálo přímo v dráze tornáda, záchranáři prohledávají ruiny továrny, kde se vyráběly svíčky. Ze zhruba 110 lidí, kteří byli v době katastrofy na místě, se podařilo zachránit 40. „Byl by ale zázrak, kdyby ještě někdo další přežil,“ prohlásil guvernér Beshear. Ve městě byla zničena i hasičská a policejní stanice, což dále situaci komplikuje.

Guvernér řekl, že také navštívil Dawson Springs, rodné město svého otce, kde žije asi 2700 lidí. Obec podle něj „přišla o spoustu lidí“. „Jeden blok od domu mých prarodičů tam žádný dům už ani nestojí a my nevíme, kde všichni ti lidé jsou,“ řekl novinářům Beshear.

Ve státě Kentucky zůstávají rovněž desítky tisíc lidí bez elektřiny a bez vody,. „Je to nepopsatelné, nikdy jsem nic takového neviděl. Tornádo lámalo mohutné kovové tyče napůl, zdvihalo a odnášelo velké kamiony a srovnávalo domy se zemí. Bohužel bylo zcela zničeno i mnoho budov, v nichž byli pravděpodobně lidé,“ popsal obraz zkázy kentucký guvernér Beshear.

„Byli jsme si celkem jistí, že v Kentucky přijdeme o více než 50 lidí, teď už je jasné, že jich je přes 70. Po pravdě řečeno je možné, že než skončí den, bude bilance přesahovat stovku,“ dodal Beshear.

Národní garda a další zaměstnanci státu Kentucky míří do těžce zasažených oblastí, kde budou chodit „od domu k domu“, hledat přeživší a odstraňovat trosky, řekl Beshear stanici CNN.

„Chci poděkovat všem zaměstnancům místního záchranného systému, policistům, hasičům a záchranářům. Tohle byla jedna z nejtěžších nocí v historii Kentucky. Je těžké to vyjádřit slovy,“ uvedl Beshear v pozdějším prohlášení. „Pamatujte si, že každý z těchto ztracených životů jsou děti boží, nenahraditelné pro své rodiny a komunity. Ale my to zvládneme. Vše obnovíme. Jsme silní, odolní lidé. Tento stát stojí pevně na nohou,“ dodal guvernér.

Oběti ohlásily také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Úřady v Missouri potvrdily dvě úmrtí související s bouří včetně dětí, Tennessee hlásí celkem čtyři oběti, v Arkansasu zemřeli dva lidé, jeden z nich v pečovatelském domě ve městě Monette na severovýchodě země.

Šest mrtvých si vyžádal pád střechy jednoho ze skladů společnosti Amazon ve městě Edwardsville ve státě Illinois, sdělil šéf místních hasičů. Z budovy se dostalo 45 lidí, přičemž jedna osoba byla letecky transportována do krajské nemocnice k ošetření, řekl šéf záchranářů.

„Jsme hluboce zarmouceni zprávou, že členové naší rodiny Amazonu v Edwardsville zemřeli v důsledku bouře. Naše myšlenky a modlitby jsou s oběťmi, jejich blízkými a všemi, kteří byli zasaženi bouří, a to napříč Spojenými státy,“ napsal na twitteru generální ředitel Amazonu Dave Clark.

I pro tyto státy bude k dispozici federální finanční pomoc, pokud to budou potřebovat, uvedl prezident Biden. Prezident označil způsobená úmrtí za „nepředstavitelnou tragédii“ a řekl, že se modlí za ty, kdo své blízké ztratili nebo jejich osud neznají. „Federální vláda udělá maximum, aby pomohla,“ uvedl Biden.

Biden v sobotu řekl novinářům, kteří ho doprovázeli na návštěvě Wilmingtonu v Delaware, že pozorně sledoval situaci a spojil se s guvernéry států, které byly vážně zasaženy jedním z „největších tornád v naší historii“. Americká hlava státu podle CNN přislíbila i pomoc Národní gardy.

Biden řekl novinářům, že plánuje odcestovat do regionu, aby prozkoumal škody způsobené bouří, jakmile to podmínky dovolí. „Když se někde objeví prezident, dorazí s obrovským množstvím personálu, strašně moc vozidel. Spolupracuji tak s guvernérem Kentucky a dalšími, kteří mají zájem, abych do jejich státu dorazil, abych se ujistil, že v dané době budeme přidanou hodnotou a nebudeme překážet záchranářům a dalším pracovníkům,“ řekl prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované