Hlavní obsah

Neústupný Hongkong. Přes americké hrozby nezabavil jachtu ruského oligarchy

Foto: ČTK, AP

Jachta ruského oligarchy „The Nord“.

Reklama

Hongkongský přístav slouží jako bezpečné útočiště pro ruské oligarchy a jejich luxusní plavidla. Podle Američanů čínské území svými činy ohrožuje své postavení coby mezinárodního finančního centra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V minulém týdnu zakotvila v hongkongském zálivu superjachta ruského oligarchy Alexeje Mordašova. Západ, v čele s USA, Velkou Británií a Evropskou unií, apeloval na hongkongské úřady, aby jachtu zabavily v souladu se sankcemi, které na Rusko tyto země uvalily. Jachta ale v přístavu kotví dál.

Správce zvláštní administrativní oblasti Číny John Lee v posledním prohlášení uvedl, že se Hongkong bude řídit pouze sankcemi OSN. „Budeme se řídit sankcemi OSN. To je náš systém. To je náš právní řád,“ prohlásil pročínský politik.

Lee je sám na americkém sankčním seznamu kvůli své roli při potlačování hongkongských protestů (více zde). Podle něj jednostranné sankce uvalené jednotlivými zeměmi nejsou na území Hongkongu aplikovatelné. „Nemůžeme dělat něco, co nemá právní základ,“ řekl Lee podle agentury AP.

Čína do této chvíle důrazně neodsoudila ruskou agresi na Ukrajině a kritizovala západní sankce. Hongkong jako poloautonomní území v rámci Číny je ruským oligarchům otevřený a slouží jim jako bezpečné útočiště. Podobně oligarchové využívají například turecké přístavy, protože ani Ankara nezavedla proti Moskvě sankce.

Americké ministerstvo zahraničí se k nečinnosti hongkongských úřadů vyjádřilo kriticky. „Možnost využití Hongkongu jako bezpečného útočiště osobami, které se snaží obcházet sankce, vyvolává pochybnost o transparentnosti byznysového prostředí,“ uvedl mluvčí americké diplomacie s tím, že společnosti z USA projevují čím dál větší obavy o situaci v Hongkongu.

Poškozují Rusko sankce?

Představitelé Ruska se to snaží bagatelizovat, ale vládní dokumenty, ke kterým se dostala agentura Bloomberg, hovoří jinak. Ekonomika padá a země nezvládne vyrábět klíčové produkty. Problémy čekají i těžbu.

„Reputace území jako finančního centra se podle Washingtonu odvíjí od dodržování mezinárodních zákonů a standardů,“ dodal mluvčí ministerstva. Podobné obavy Spojené státy a další země vyjádřily už v souvislosti s čínským utahováním šroubů v Hongkongu, jež dokresluje například přijetí kritizovaného bezpečnostního zákona.

Americké a evropské úřady od počátku války zabavily přes tucet plavidel ve vlastnictví ruských oligarchů s vazbami na Kreml.

Alexej Mordašov je ocelářský magnát. Vlastní společnost Severstal a je jedním z nejbohatších Rusů napojených na Kreml. Na sankčních seznamech se oligarcha ocitl hned v prvních týdnech po začátku ruské invaze. U evropských soudů se snažil sankce vůči své osobě napadnout, nicméně neuspěl.

Superjachta „The Nord“ má dvě přistávací plochy pro vrtulníky a plavecký bazén. Její celková cena byla vyčíslena přibližně na 500 milionů dolarů (přes 12,5 miliardy korun). V Hongkongu kotví od 5. října, kdy připlula z Vladivostoku.

Reklama

Doporučované