Hlavní obsah

Nevyřešený případ vyřešen. Policie zatkla možného vraha rappera Tupaca

Foto: Kraft74, Shutterstock.com

Kolekce obalů a CD Tupaca Shakura, mnohými považovaného za jednoho z největších hiphopových umělců všech dob.

Reklama

Jeden z posledních žijících svědků vraždy známého rappera Tupaca Shakura byl v pátek zatčen. Jedná se o dlouho očekávaný průlom v případu, který dlouhých dvacet sedm let frustroval vyšetřovatele a fascinoval veřejnost.

Článek

Jeden z posledních žijících svědků vraždy známého rappera Tupaca Shakura byl v pátek zatčen. Jedná se o dlouho očekávaný průlom v případu, který dlouhých dvacet sedm let frustroval vyšetřovatele a fascinoval veřejnost.

Zdroj, který je s vyšetřováním blízce obeznámen, potvrdil pro CNN, že muže, kterého v pátek zatkla policie, je Duane Keith Davis, zvaný Keffe D. Ten sám o sobě tvrdil, že byl přímo na místě činu, o čemž se zmiňuje i ve svých memoárech.

Shakur jel v BMW, které řídil zakladatel Death Row Records Marion „Suge“ Knight. Když se vraceli z boxerského zápasu, zůstali stát v koloně asi deseti aut a čekali na zelenou. Vedle nich zastavil bílý cadillac. Ozvalo se několik výstřelů.

Tupac byl čtyřikrát postřelen a o šest dní později 13. 9. 1996 zemřel. Bylo mu pouhých 25 let.

Rapperova smrt přišla v době, kdy se jeho čtvrté sólové album „All Eyez on Me“ udrželo v žebříčcích prodejnosti a prodalo se ho přibližně 5 milionů kopií. Shakur, který byl šestkrát nominován na cenu Grammy, je dodnes považován za jednoho z nejvlivnějších rapperů všech dob, připomíná Huffpost.

Kdo je Tupac?

  • Shakur, jehož umělecké jméno bylo 2Pac, vydal své debutové album v roce 1991. Jeho nejznámějšími hity jsou písně jako California Love, All Eyez on Me, Changes nebo I Ain’t Mad at Cha.
  • Celkem vydal 11 platinových alb: Čtyři během své kariéry a dalších sedm vyšlo posmrtně. Přestože se Tupac nejvíce proslavil svou hudbou, objevil se také v několika filmech a psal poezii.
  • Jeho hudba se často zabývala problémy černošských Američanů, včetně policejní brutality a masového věznění. „V životě není všechno krásné. Existuje spousta zabíjení a drog. Podle mě dokonalé album vypráví o těžkých věcech i o těch zábavných. Trápí mě, že spousta citlivých věcí, které píšu, zůstává bez povšimnutí,“ řekl o své tvorbě.
  • V roce 2017 byl Shakur uveden do Rokenrolové síně slávy. Navzdory svému nízkému věku a krátké kariéře si Shakur navždy vydobyl místo na rapové scéně, které přetrvává až dodnes - ještě dlouho po jeho smrti. Mimo to také získal šest nominací na cenu Grammy.

Davis ve svých pamětech uvedl, že seděl na předním sedadle spolujezdce v cadillaku a zbraň použitou při vraždě zasunul na zadní sedadlo, odkud podle něj padly výstřely. Tvrdí, že si pistoli do ruky vzal jeho synovec Orlandu „Baby Lane“ Anderson, který měl s Tupacem spory. Krátce před střelbou se s ním i popral v kasinu. Ten obvinění popíral až do své smrti o dva roky později.

Dříve ale Davis o vraždě odmítal vypovídat. „Nechám si to jen pro ulici,“ odpovídal tehdy Davis na otázku, kdo ze čtyř mužů v autě byl zodpovědný za stisknutí spouště. „Prostě to přišlo ze zadního sedadla, brácho.“

Přesto ho ale obvinil soud v Nevadě. Hlavní zástupce okresního prokurátora Marc DiGiacomo uvedl, že velká porota zasedala v případu několik měsíců. DiGiacomo popsal Davise jako „velitele na místě“, který „nařídil smrt“ Shakura.

Soudce okresu Davisovi zamítl žádost o propuštění na kauci.

Policie už v červenci prohledávala dům Davisovy manželky. Při prohlídce zabavila jeho paměti, v nichž podrobně popisuje život pouličního gangu a Shakurovu vraždu. Krom toho vyšetřovatelé zabavili velké množství fotografií, několik počítačů a pevných disků.

Davis ve svých pamětech také prozradil, že poprvé prolomil mlčení, které ho se tak silně držel, až v roce 2010 během uzavřeného setkání s federálními úřady. V té době mu bylo 46 let a hrozilo mu doživotní vězení za drogy. Z toho se měl vyvlíknout tak, že souhlasil, že s nimi promluví o Tupacově vraždě a půl roku následující vraždě rapperova rivala Biggieho Smallse, známého také jako Notorious B.I.G.

„Slíbili mi, že skartují obžalobu a zastaví soudní řízení, pokud jim pomůžu,“ tvrdí.

„Často se říká, že odložená spravedlnost je odepřená spravedlnost,“ uvedl po slyšení v krátkém komentáři pro agenturu AP okresní prokurátor Steve Wolfson. „V tomto případě byla spravedlnost odložena, ale spravedlnost nebude odepřena.“

S tím ale nesouhlasí Tupacův nevlastní bratr Mopreme, který také rapuje. Zjištění je pro něj značně „hořkosladké“.

„Prošli jsme si desetiletími bolesti. O tomhle chlápkovi, který si pouštěl pusu na špacír, věděli celé roky. Tak proč až teď?“ dodal. „Pro nás to ještě není konec. Chceme vědět proč a jestli tam byli nějací komplicové.

Reklama

Doporučované