Hlavní obsah

Nová stopa v odloženém případu? Detektivové otevřeli vraždu Tupaca Shakura

Foto: Kraft74, Shutterstock.com

Kolekce obalů a CD Tupaca Shakura, mnohými považovaného za jednoho z největších hiphopových umělců všech dob.

Reklama

Tupac Shakur zemřel v září 1996 po útoku střelce. Zatímco umělec seděl ve svém autě a čekal na zelenou, vypálil po něm pachatel 13  ran. Vražda dodnes zůstává neobjasněná.

Článek

Policie v Nevadě oznámila, že provedla domovní prohlídku v souvislosti s nevyřešenou vraždou rappera Tupaca Shakura.

Není jasné, o jaký dům konkrétně šlo, ale leží v Hendersonu na předměstí Las Vegas, asi 30 kilometrů od místa, kde byl Shakur v září 1996 zastřelen. Informoval o tom americký web CNN.

Lasvegaská policie o prohlídce nepodala bližší informace s odkazem na probíhající vyšetřování této téměř 30 let staré vraždy. Police pouze uvedla, že žádný nový podezřelý není v současné době ve vazbě.

Poručík lasvegaské policie Jason Johansson potvrdil deníku Las Vegas Review Journal, že detektivové na odloženém případu opět pracují. „Je to nevyřešený případ a doufejme, že to jednoho dne změníme,“ řekl listu.

Vyšetřování vraždy Tupaca

Týden před svou smrtí byl Tupac v Las Vegas na boxerském zápase Mikea Tysona s Brucem Seldonem. Hned po zápase se strhla potyčka mezi členem gangu Crips a Tupacem.

Osudná střelba se však odehrála až později. Když auto, ve kterém Tupac jel, zastavilo na červenou, vystoupil z jiného vozu muž a vypálil 13 ran, z nichž čtyři zasáhly Tupaca do hrudi, stehna a hrudníku. Podle nepotvrzených informací mělo jít o odvetu za jinou potyčku, která se odehrála pár hodin předtím.

Kdo je Tupac?

  • Shakur, jehož umělecké jméno bylo 2Pac, vydal své debutové album v roce 1991. Jeho nejznámějšími hity jsou písně jako California Love, All Eyez on Me, Changes nebo I Ain’t Mad at Cha.
  • Celkem vydal 11 platinových alb: Čtyři během své kariéry a dalších sedm vyšlo posmrtně. Přestože se Tupac nejvíce proslavil svou hudbou, objevil se také v několika filmech a psal poezii.
  • Jeho hudba se často zabývala problémy černošských Američanů, včetně policejní brutality a masového věznění. „V životě není všechno krásné. Existuje spousta zabíjení a drog. Podle mě dokonalé album vypráví o těžkých věcech i o těch zábavných. Trápí mě, že spousta citlivých věcí, které píšu, zůstává bez povšimnutí,“ řekl o své tvorbě.
  • V roce 2017 byl Shakur uveden do Rokenrolové síně slávy. Navzdory svému nízkému věku a krátké kariéře si Shakur navždy vydobyl místo na rapové scéně, které přetrvává až dodnes - ještě dlouho po jeho smrti. Mimo to také získal šest nominací na cenu Grammy.

Pachatele se najít nepodařilo, což jen přiživilo řadu konspiračních teorií.

Na začátku roku 2018 odvysílala společnost BET epizodu seriálu Death Row Chronicles, v níž bývalý člen gangu Crips Duane Davis přiznal, že jel v autě s mužem, který Tupaca zabil. V rozhovoru odmítl střelce identifikovat, prozradil pouze, že výstřely „vyšly ze zadního sedadla“.

Podle webu Biography ovšem už dříve prozradil federálním vyšetřovatelům, že zbraň měl v rukou jeho synovec Orlando Anderson, kterého za vraha označuje celá řada teorií. Ten už na otázku, kterou si klade celý hudební svět, odpovědět nemůže - zahynul při přestřelce mezi gangy v květnu 1998 ve věku 23 let.

Davisovo odhalení podnítilo spuštění petice na webu change.org, která vyzývá městskou policii v Las Vegas, aby případ prohlásila za „objasněný“.

Policie to odmítla a v červenci vzkázala, že případ „zůstává otevřený“. Samotného Andersona lasvegaská policie jako podezřelého vyloučila a vyslechla ho jen jednou, krátce.

Fanoušci do dnešních dní spekulují, že Tupac svou smrt nafingoval, například i proto, že na albu Life Goes On Tupac rapoval o svém pohřbu.

Od jeho smrti se objevilo mnoho tvrzení, že někdo někde Tupaca spatřil, ale nikdy se nepodařilo prokázat, že by byl skutečně naživu.

Problémy se zákonem

Tupac se - stejně jako mnozí rappeři - často dostával do problémů se zákonem. A měl to v rodině - Shakurův nevlastní otec Mutulu Shakur byl dokonce v roce 1982 na seznamu „deseti nejhledanějších uprchlíků“ FBI.

I svých vlastních problémů s policií si ale Tupac užil více než dost. V říjnu 1993 v Atlantě po hádce postřelil dva policisty, kteří v tu dobu byli mimo službu. Obvinění však byla stažena poté, co u soudu vyšlo najevo, že policisté byli opilí, incident iniciovali a že jeden z nich ohrožoval Tupaca ukradenou zbraní.

Poprvé Tupaca postřelili již v roce 1994 - na newyorském Manhattanu, když měl nahrávat sloku pro rappera Little Shawna. Shakur tehdy s nahráváním podle webu Vice souhlasil, protože potřeboval peníze na úhradu právních nákladů. Po příjezdu se ho v hale pokusili tři muži se střelnou zbraní okrást. Shakur se bránil a byl postřelen.

Později Tupac tvrdil, že na něj byla nalíčena past a že za střelbou, kvůli níž dodnes nepadlo žádné obvinění, stál jeho rival, rapper Biggie Smalls, napsal web The Guardian.

Rivalita s Biggiem, který byl také známý pod jménem The Notorious B.I.G, byla podle britského webu kromě hudby rovněž katalyzátorem Shakurovy slávy.

Což nás vrací ke konspiračním teoriím: Další z nich hovoří o tom, že vražednou zbraň gangu Crips poskytl právě Notorious B.I.G., který se jim rovněž zavázal za Shakurovo zabití zaplatit milion dolarů.

Rivalita východního a západního pobřeží

Tupac strávil devět měsíců ve vězení - fanynka jej obvinila z údajného znásilnění, což slavný rapper vehementně popíral, jak tehdy informovaly New York Times (NYT). Zmíněná žena později změnila svou výpověď a tvrdila, že byla sexuálně obtěžována. Tupac do své smrti tvrdil, že dívku neznásilnil, ačkoli časopisu Vibe přiznal, že v tom mohl zabránit ostatním, kteří byli v té době v apartmá přítomni.

V USA přibývá vražd slavných rapperů

Hudební talent jim zajistil slávu, prestiž, peníze. Pomohl jim vymanit se z ghett, ve kterých vyrostli. Navzdory tomu jejich život vyhasl v kaluži krve na ulici. Proč násilí kosí afroamerické rappery? Přečtěte si analýzu Seznam Zpráv.

Nakonec byl uznán vinným ze tří z devíti obvinění a odsouzen k trestu odnětí svobody na čtyři a půl roku. Ve vězení ho ale podle webu LA Mag navštívil Suge Knight, šéf vydavatelství Death Row Records. Knight se nabídl, že složí kauci 1,3 milionu dolarů, kterou Tupac potřeboval k propuštění. Podmínkou bylo, že Tupac podepíše smlouvu s Death Row, což následně udělal a z vězení se tak dostal dříve, než se čekalo.

Tupacův debut pro Death Row, dvojalbum All Eyez on Me, vyšel v únoru 1996. Album, jak píše web Biography.com, bylo bez obalu oslavou zločineckého životního stylu.

Ačkoli se Shakur narodil v New Yorku, podpisem smlouvy s nahrávací společností Death Row na západním pobřeží se stal tváří takzvané East Coast vs. West Coast rivality - s labelem Bad Boy Entertainment sídlícím na východním pobřeží.

Pod křídly Bad Boy Entertainment naopak vydával The Notorious B.I.G, kterého zabili jen šest měsíců po Shakurovi. Rovněž při přestřelce.

Reklama

Doporučované