Hlavní obsah

New York zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Miliony lidí v pátek ráno pocítily zemětřesení o síle 4,8 stupně. Zatím nejsou hlášeny žádné škody.

Článek

Zemětřesení otřáslo v pátek ráno hustě obydlenou metropolitní oblast New Yorku, uvedla americká geologická služba U.S. Geological Survey (USGS) pro Associated Press News (AP). O otřesech USGS informovala v 10:23 místního času (16:23 SELČ).

Agentura oznámila, že epicentrum zemětřesení s předběžnou silou 4,8 stupně bylo poblíž Lebanonu ve státě New Jersey. Údaje společnosti ukazují, že ho mohlo pocítit více než 42 milionů lidí.

Charita Walcottová, 38letá obyvatelka Bronxu pro agenturu Reuters popsala zemětřesení jako „silné dunění, které trvalo asi 30 sekund“. Severoamerický korespondent BBC John Sudworth, který byl v době otřesů na Manhattanu, pro BBC popsal, jak se budova, ve které se nacházel, třásla „15 nebo 20 sekund“.

Hasičský sbor v New Yorku uvedl, že nejsou hlášeny žádné škody. Starosta New Yorku Eric Adams byl o zemětřesení informován, řekl jeho mluvčí Fabien Levy a dodal: „Ačkoli v tuto chvíli nemáme žádné zprávy o velkých škodách, stále posuzujeme dopady.“

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé New Yorku dostali informaci o zemětřesení do mobilů.

Na sociálních sítích těsně před polednem starosta města uvedl, že předběžné zprávy „nenaznačují zásadní problémy s bezpečností nebo infrastrukturou způsobené zemětřesením“. Řekl, že město provádí důkladné kontroly kritických oblastí.

Zemětřesení jsou na východní straně USA méně častá, protože místní pobřeží neleží na hranici tektonických desek.

Reklama

Související témata:

Doporučované