Hlavní obsah

Nezvěstní. Fotograf zachytil agonii ukrajinských rodin, kterým nezbývá než čekat

Ukrajinský novinář Jevhen Maloletka strávil část letošního února tím, že obcházel děti, matky, manželky i prarodiče Ukrajinců, které spolkla válka. Nikdo neví, co se s nimi stalo. Mohou jen zoufale čekat, že se „něco“ stane.

Reklama

Článek
Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Larysa (31) se svou čtyřletou dcerou Olhou vyhlížejí doma v Kyjevě návrat manžela Mykoly. Mykola, ukrajinský voják 30. mechanizované brigády, se ztratil 2. listopadu 2022 během bojů na frontě u Ozarijevky v Doněcké oblasti. Když později ukrajinské síly dobyly tuto pozici zpět, našly Mykolovu neprůstřelnou vestu, telefon a vojenský průkaz. „Mého manžela zajali vagnerovci, ale o jeho osudu ani místě pobytu nic nevím,“ svěřuje se Larysa hlasem ztěžklým nejistotou. „Naposledy jsme spolu byli 22. října 2022. Ten den se vracel autem na frontu. Řekl mi tehdy, že před několika dny byli zajati nějací kluci z jeho jednotky. Znervóznělo mě to, tak jsem ho požádala, aby mi dal přístup k poloze jeho telefonu. Na což mi odpověděl, že by to nemělo smysl. ‚A kde tě pak budu hledat?‘ zeptala jsem se v žertu. ‚Bude to tak, jak to bude,‘ odpověděl klidně. Jako by se už smířil s tím, co za týden přijde,“ vypráví Larysa.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Valentyna Jeremenko (95) sedí v domě své dcery Ljudmily v Buči v Kyjevské oblasti a doufá v návrat manžela Mykoly. Pár bydlel v nedaleké Irpini, krátce před začátkem války oslavil 70. výročí svatby. Šestadevadesátiletý Mykola Jeremenko, veterán druhé světové války, se pohřešuje patrně od 19. března 2022; v té době Irpiň okupovali Rusové. „Nevíme, co se s Mykolou stalo. Zůstal jen trhací kalendář na zdi, kde je 19. březen posledním dnem, kdy byl utržen list… tehdy zmizel,“ přemítá Ljudmila. Není to jediná tragédie ve Valentynině rodině. Během ruské okupace zabil v březnu 2022 odstřelovač její vnučku Tetjanu Jeremenko. Bylo jí 47 let.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Hanna Rudak (27) čeká v pronajatém bytě v Kyjevě na návrat svého manžela Andrije. Osmadvacetiletý Andrij Rudak, voják 30. mechanizované brigády, zmizel 15. října 2022 během bojů proti vagnerovcům – ruské žoldácké skupině – na frontě u Odradivky v Doněcké oblasti . Hanna často sní o tom, že se k ní Andrij vrátí živý. „Zmizení beze stopy je obrovský problém. Prohlížíte ruské kanály na telegramu; leží tam tělo, k nepoznání, a vy to tělo zkoumáte. Uniformu, ruce, vlasy. A doufáte, že to není on,“ popisuje Hanna své pátrání po Andrijovi.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Maria Ležnova (52) sedí obklopená svými mazlíčky doma v Kyjevě a čeká na syna Hryhorije. Devětadvacetiletý Hryhorij Polevyj, vojenský zdravotník 120. praporu, zmizel 4. listopadu 2022 na frontě u Majorsku v Doněcké oblasti. Spolu s ním zmizelo dalších deset vojáků. Den předtím, než se začal pohřešovat, poslal své matce vzkaz: „Moc tě miluji, nějakou dobu budu mimo signál.“

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Iryna Reva (59) čeká ve svém kyjevském bytě na syna Vladyslava. Pětadvacetiletý Vladyslav Reva, voják ze 72. mechanizované brigády, se ztratil během bojů proti ruským silám u elektrárny ve Vuhlehirsku, města ležícího asi 50 kilometrů severovýchodně od Doněcka. Nezvěstný je od 24. července 2022. Zmizel i Irynin zeť Oleksandr Dygalo, který sloužil v 95. brigádě. Naposledy byl viděn 12. března 2023 v Doněcké oblasti.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Natalia Šelešij (39) s dětmi – dvanáctiletým Jehorem a pětiletou Anastasií – čekají doma v Kyjevě na návrat táty a manžela Serhije. Devětačtyřicetiletý Serhij Šelešij se spolu s třemi dalšími spolubojovníky pohřešuje od 12. října 2022, zmizeli během bojů u města Zajceve v Doněcké oblasti. „Rok a pět měsíců žiju v nejistotě, zda je můj manžel naživu, nebo ne,“ říká Natalia, která se snaží zvládnout péči o děti a dvě zaměstnání, aby rodinu uživila. „Serhij naše děti zbožňoval. Když už byl na frontě, kdykoli mohl, volal a říkal ‚mám vás rád‘ a ‚mám o vás strach,“ vzpomíná Natalia na dobu, kdy ještě byla se Serhijem v kontaktu.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Ljubov Opanasenko (72) čeká doma ve Svitilně v Kyjevské oblasti na návrat svého manžela Oleksandra. Když v prvních dnech války oblastí postupovali ruští vojáci, rodina se rozhodla evakuovat. Ale 71letý Oleksandr chtěl zůstat. Zmizel 9. března 2022 během ruské okupace Svitilny. Z domova ho odvedly ruské jednotky a od té doby ho nikdo neviděl. „Zůstala jen naděje, ale je tu. Kdykoli se někdo vrací ze zajetí, hned se dívám, jestli to není on,“ řekla Ljubov.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Nina Tkačenko (47) s dcerou Polinou (7) v jejich pronajatém bytě v Kyjevě, kde chybí táta a manžel Vasyl. Devětatřicetiletý Vasyl Jurčuk, voják ze 77. letecké útočné brigády, se ztratil 27. ledna 2023 během evakuační operace. Šlo o vyzvednutí zraněného spolubojovníka z fronty u Paraskovijivky v Doněcké oblasti. Před ruskou invazí Vasyl podnikal, prodával okna.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Exmanželka Olha (35), otec Artur (64), matka Sofie (69) a dcera Eva (7) čekají v jejich bytě v Kyjevě na návrat Rostyslava. Čtyřicetiletý Rostyslav, voják 30. mechanizované brigády, se ztratil 13. září 2022 během bojů na frontě u Mykolajivky v Doněcké oblasti. „Po nějaké době jsem objevila na jednom z ruských telegramových kanálů jeho vojenský průkaz. Stále věřím, že je naživu,“ říká Olha.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Svitlana Klymenko (53) a její syn Vjačeslav (31) prožívají agonii čekání doma v Ivankivu v Kyjevské oblasti. Manžel a otec Oleh Klymenko pracoval jako záchranář, pohřešuje se od 6. března 2022, kdy oblast okupovali Rusové. Oleh zmizel cestou do práce, rodina o něm od té doby nemá žádné zprávy. „Desátý den okupace se přišel domů převléknout, aby mohl dál normálně fungovat, ale do práce se už nevrátil. Stalo se to za bílého dne,“ popisuje Vjačeslav. Válka vzala rodině nejen otce, ale také druhého syna Mykolu, který byl zabit během bojů proti ruským silám v obleženém městě Mariupol v březnu 2022.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Natalia (35) čeká ve svém bytě v Kyjevě na svého pohřešovaného manžela Jurije. Devětatřicetiletý Jurij zmizel 14. srpna 2022 během bojů proti ruským silám u Bachmutu v Doněcké oblasti. Do ukrajinských ozbrojených sil vstoupil hned na začátku plnohodnotné invaze, účastnil se obrany Kyjevské oblasti a později byl vyslán do bojů na východě země. „Miloval svou rodinu, svého syna a opravdu miloval Ukrajinu,“ vzpomíná Natalia.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Olena Ďačenko (38) spolu s dětmi Maksymem (13), Margaretou (10) a Myroslavou (5) čekají ve vesnici Mala Ofirna v Kyjevské oblasti na návrat manžela a otce Oleksandra. Sedmatřicetiletý Oleksandr Ďačenko, příslušník 30. mechanizované brigády, se ztratil 4. března 2023 během bojů na frontě u Bohdanivky v Doněcké oblasti. „Děti si k narozeninám nepřejí dárky, přejí si, aby se vrátil jejich otec,“ pláče Olena.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Daryna Herašymenko (26) čeká v jednom z kyjevských bytů na svého pohřešovaného manžela Serhije. Devětadvacetiletý Serhij Herašymenko, voják 46. samostatné výsadkové brigády, zmizel během bojů na frontě u Bachmutu v Doněcké oblasti 10. prosince 2022. „Psychicky jsem stále v prosinci (2022),“ říká Daryna. Se Serhijem byla sedm let. „Vím jen, že šli do útoku, a to je vše.“

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Tetjana Chvostenko (60) se synem Klimem (35) čekají ve svém pronajatém bytě v Kyjevě na návrat manžela a otce. Oleh Chvostenko (62), civilista, se ztratil poté, co ho 2. července 2022 zatkla ruská vojenská policie v Dniprorudne u Kachovské přehrady v Záporožské oblasti. Od té doby se rodina snaží získat jakékoli informace o jeho osudu či místě pobytu.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, Profimedia.cz

Nina Kovalyk (47) sedí v bytě v Kyjevě a čeká na návrat svého bratra Andrije. Osmačtyřicetiletý Andrij, příslušník sil Teritoriální obrany, zmizel během bojů proti Rusům v Mariupolu 21. března 2022. Jeho manželka a dvě děti byly nuceny evakuovat se z Mariupolu přes Rusko a Bělorusko a v současné době žijí jako uprchlíci v Polsku. „Dostal se se svým praporem do obklíčení, nikdo se nedostal ven… všichni zmizeli beze stopy,“ říká Nina. Podle závěrů vyšetřování zůstává místo pobytu Andrije spolu s jeho praporem neznámé.

O autorovi fotografií: Jevhen (Jevgenij) Konstantinovič Maloletka

  • Rodák z přístavního města Berďansk vystudoval elektroniku na Kyjevském polytechnickém institutu Igora Sikorského, kde v roce 2010 odpromoval.
  • Už o rok dříve se ale začal profesionálně živit zpravodajskou fotografií. Pracoval pro ukrajinskou informační agenturu Unian, později navázal spolupráci s médii napříč světem – od agentury AP přes Al-Džazíru po Der Spiegel.
  • Předtím než Rusko zahájilo v únoru 2022 invazi na Ukrajinu, se proslavil sérií mapující život lékaře během covidové pandemie.
  • Když začala válka, byl Maloletka v Mariupolu, který se rychle ocitl v sevření ruských vojsk. Spolu s novinářem Mstyslavem Černovem a videoproducentkou Vasilisou Stěpanenko zůstali jedinými novináři ve městě a jejich fotografie plnily západní média. 11. března 2022 skupina zrovna dokumentovala práci místní porodnice, když ji zasáhlo ruské bombardování (snímek najdete zde). Maloletka pořídil dnes už ikonickou fotografii těhotné ženy vynášené z porodnice, která později vyhrála cenu World Press Photo.
  • V roce 2023 získal za svou práci dvě Pulitzerovy ceny.

Reklama

Doporučované