Hlavní obsah

Mariupol krvácí. Záběry z města, z něhož se stalo bojiště

Bez komentáře: Přístav Mariupol je pod neustálým ostřelováním ruských jednotek. Ve městě čelí statisíce lidí nedostatku jídla, vody a léků. Video: AP

 

Reklama

Klíčový přístav u Azovského moře je prakticky od začátku ruské invaze před 19 dny terčem ostřelování. V obleženém městě nefunguje elektřina, chybí potraviny, voda i léky. Podle vedení města zemřelo už nejméně 2 500 obyvatel.

Článek

V Mariupolu žilo před válkou více než 430 tisíc lidí. Teď civilisté, kteří nestihli utéct bezprostředně po začátku ruské agrese, bojují o přežití.

Podle mariupolské radnice zahynulo už nejméně 2 500 lidí. Mezi o oběťmi je i jedna z těhotných, které utrpěly zranění při nedávném ruském bombardování místní porodnice. Nepřežilo ani její nenarozené dítě. Příběh jsme popsali zde.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v ukrajinské televizi obvinil ruské jednotky, že v neděli zabránily dodání humanitární pomoci do obléhaného města. Rusko tvrdí, že neútočí na civilisty, připomněla agentura Reuters.

Součástí humanitárního konvoje do Mariupolu byly i prázdné autobusy, které měly na zpáteční cestě odvézt obyvatele silně poničeného města do Záporoží. Dosud ztroskotaly všechny pokusy zřídit únikový koridor pro Mariupol, z čehož se navzájem obviňují obě strany.

+7

Mezinárodní výbor Červeného kříže poukázal na „prostě nesmírné“ utrpení v Mariupolu, kde statisíce lidí čelí nedostatku jídla, vody a léků.

„Mrtvá těla civilistů a bojovníků zůstávají uvězněna pod troskami nebo leží na otevřeném prostranství,“ uvedl Červený kříž v prohlášení podle agentury AP. Ta dodala, že boj o Mariupol je klíčový, protože jeho dobytí by Rusku mohlo pomoci vytvořit pozemní koridor na anektovaný poloostrov Krym, který v roce 2014 zabralo Ukrajině.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly za posledních 24 hodin postoupily o 11 kilometrů a severně od Mariupolu dosáhly dalších pěti měst.

Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil, ruští vojáci za posledních 24 hodin nedosáhli významnějších úspěchů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované