Hlavní obsah

Těhotná žena ze snímku z bombardovaného Mariupolu zemřela. Nepřežilo ani dítě

Foto: Profimedia.cz

Těhotnou ženu evakuovali z bombardované nemocnice v Mariupolu 9. března.

Reklama

Příběh za silným snímkem zachráněné těhotné ženy po ruském bombardování porodnice v Mariupolu nemá šťastný konec. Podle agentury AP zemřela žena i dítě.

Článek

Radnice ukrajinského Mariupolu minulou středu potvrdila, že ruští vojáci zaútočili a zničili dětskou nemocnici a porodnici. K několika potvrzeným civilním obětem útoku v pondělí přibyly další. Agentura AP přinesla zprávu o smrti těhotné ženy, která měla v bombardované mariupolské nemocnici rodit. Nepřežilo ani její dítě.

Snímek, na kterém si šokovaná a bledá těhotná žena na nosítkách drží zakrvácený podbřišek, zatímco se s ní záchranáři ženou přes trosky obleženého areálu, obletěl celý svět. Už před zprávou o úmrtí ženy a dítěte se fotografie z dílny AP stala symbolem hrůzného útoku na ty nejnevinnější.

Těhotnou ženu původně převezli do jiné nemocnice, ale blíže k frontové linii, kde se ji lékaři snažili udržet naživu.

Když si lékaři uvědomili, že žena o své dítě přichází, začala prý křičet: „Zabijte mě hned!“ Chirurg Timur Marin zjistil, že má žena rozdrcenou pánev a vykloubený bok. Dítě přišlo na svět císařským řezem, ale nejevilo „žádné známky života“, řekl chirurg.

Útok na nemocniční areál v Mariupolu patří dosud k nejbrutálnějším projevům Putinovy války na Ukrajině. Výbuchy vyrazily okna a strhly velkou část přední části jedné budovy. Policie a vojáci pomáhali s evakuací hospitalizovaných i zaměstnanců. „Rusko dnes spáchalo obrovský zločin,“ pronesl mezi troskami nemocnice Volodymyr Nikulin, nejvyšší regionální policejní úředník. „Je to válečný zločin bez jakéhokoli ospravedlnění.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) od začátku ruské invaze na Ukrajinu potvrdila nejméně 18 útoků na zdravotnická zařízení. Nálet na porodnici v přístavním městě Mariupol zranil ženy čekající na porod a pohřbil děti v troskách, uvádí agentura AP. Bomby dopadly také na dvě nemocnice v dalším městě západně od Kyjeva.

Moskva zprávy o vybombardování nemocnice v Mariupolu navzdory obětem a záběrům z místa označila za „fake news“. První zástupce stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na Twitteru uvedl, že ve skutečnosti nešlo o dětskou nemocnici, nýbrž o nemocniční areál, který Ukrajinci před dlouhou dobou přeměnili na vojenský objekt.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované