Hlavní obsah

Nobelovku odmítněte, žádal Kreml po ruské organizaci bránící lidská práva

Foto: Profimedia.cz

Zástupci laureátů letošní Nobelovy ceny míru zleva Jan Račinskij, Natalja Pinčuková a  Oleksandra Matvijčuková.

Reklama

Šéf ruské nevládní organizace Memorial, která je jedním z laureátů letošní Nobelovy ceny za mír, uvedl, že Kreml jim doporučil, aby cenu nepřevzala .„Přirozeně jsme si té rady nevšímali,“ uvedl.

Článek

V sobotu převzali v Oslu Nobelovu cenu za mír zástupci letošních laureátů - ruské lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinského Centra pro občanské svobody a vězněného běloruského disidenta Alese Bjaljackého.

Právě šéf organizace Memorial Jan Račinskij řekl, že mu bylo z Kremlu řečeno aby cenu odmítl, píše BBC. Račinskij uvedl, že mu bylo doporučeno, aby cenu nepřevzal, protože dva další spolulaureáti jsou považováni za „nevhodné“.

Memorial

Memorial je sdružení ruských nevládních neziskových organizací, které se věnují dokumentaci politických represí a vyrovnávání se se sovětskou totalitní minulostí. Jeho součástí je i centrum na ochranu lidských práv, které se od 90. let věnuje aktuálnímu dění a porušování lidských práv v Ruské federaci.

Zdroj: Wikipedie

V exkluzivním rozhovoru pro BBC Račinskij řekl, že jeho organizaci bylo doporučeno cenu odmítnout, ale „…přirozeně jsme si této rady nevšímali“, dodal. Memorial je jednou z nejstarších ruských lidskoprávních organizací, vláda ji však loni zrušila, kvůli údajnému porušování zákona o „zahraničních agentech“. Kritici pokládali verdikt za politicky motivovaný. Letos v říjnu pak dokonce ruský soud nařídil zabavit moskevské kanceláře této nevládní organizace.

Přínos organizace Memorial zdůraznila v sobotu i předsedkyně Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová citátem spisovatele Milana Kundery: „Boj člověka proti moci je bojem proti zapomnění.“

„Bohužel ruská společnost neměla sílu přerušit tradici státu násilí,“ uvedl Račinskij k příležitosti předávání cen. Odsoudil také „zločinnou válku proti Ukrajině“ ruského prezidenta Putina i jeho manipulaci s pojmy jako fašismus či antifašismus.

Nobelova cena za mír má letos tři držitele, mezi nimi i ruskou organizaci Memorial

Memorial už třicet let upozorňuje na zločiny, které napáchal Sovětský svaz na svých občanech. Jeho pracovníci však sbírali i svědectví o porušování lidských práv vládou Ruské federace.

Jedna cena, několik laureátů

„V Rusku se otevřeně mluví o ukrajinské kultuře a o Ukrajincích jako o méněcenných,“ dodal Račinskij, který označil rozhodnutí komise udělit cenu třem subjektům v různých zemích za „pozoruhodné“. Řekl, že je to důkaz toho, „že občanská společnost není rozdělena územními hranicemi a je to jediný orgán pracující na řešení společných problémů“.

Zahrnout do laureátů ruskou organizaci však bylo poměrně kontroverzní rozhodnutí. Šéfka dalšího z oceněných, ukrajinského Centra pro občanské svobody, Oleksandra Matvijčuková údajně odmítla rozhovor po boku Račinského. BBC s nimi hovořila v Oslu samostatně.

„Nyní jsme ve válce a chceme, aby byl hlas ukrajinských obránců lidských práv slyšet. Jsem si jistá, že bez ohledu na to, že děláme samostatné rozhovory, předáváme stejné zprávy,“ řekla Matvijčuková. Račinského práci však ocenila a organizaci Memorial označila za „našeho partnera“.

Podle ní se Rusko musí zodpovídat z válečných zločinů před soudem. „Musíme ustanovit mezinárodní soud a postavit před spravedlnost (ruského prezidenta Vladimira) Putina, (běloruského vůdce Alexandra) Lukašenka a další válečné zločince,“ uvedla.

Místo Bjaljackého, kterému běloruský režim neumožnil vycestovat do norské metropole, se předávacího ceremoniálu zúčastnila jeho manželka Natalja Pinčuková. Bjaljacki byl jedním z iniciátorů demokratického hnutí v Bělorusku v polovině 80. let.

Mimo jiné v roce 1996 založil organizaci Viasna (Jaro), která se soustředila zejména na pomoc zatčeným demonstrantům a jejich rodinám. Byl několikrát vězněn a naposledy byl zadržen v roce 2020.

Reklama

Doporučované