Hlavní obsah

Noční útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram/Oleksandr Lomako

Další útok na Ukrajinu (ilustrační foto).

Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Ruský letecký útok na Ukrajinu poškodil několik zařízení energetické infrastruktury, uvedli ve středu ukrajinští vojenští a energetičtí představitelé.

Článek

Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Středeční noc podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím uvedl, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivanofrankivské a Vinnycké oblasti.

„Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny. Zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku,“ uvedla společnost DTEK na síti Telegram.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle ní už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Firma neupřesnila, které elektrárny se staly terčem ruských útoků v noci na středu, podle ruskojazyčného serveru BBC je ale na základě zpráv z upozornění a sociálních sítí pravděpodobné, že jednou z nich je zařízení v Dobrotviru. Jde o největší elektrárnu v západoukrajinské Lvovské oblasti.

„Následky se objasňují. Energetici už pracují na jejich odstranění,“ uvedl Haluščenko v prohlášení, které zveřejnilo jeho ministerstvo. Dodal, že lidé by měli šetřit elektřinou.

Čeho se snaží Ukrajina dosáhnout údery na rafinerie?

Ukrajinské bezpilotní kamikaze drony s dlouhým doletem pronikají nad ruské území stále častěji a hlouběji. Jejich hlavním cílem se v letošním roce staly ropné rafinerie. Ovšem jiné součásti ropného průmyslu nikoliv. Proč? Tomu se věnujeme v detailní analýze.

Server RBK-Ukrajina předtím s odkazem na místní úřady i vojenské činitele uvedl, že výbuchy se ozývaly v Kyjevě, ve Lvovské a Ivanofrankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. Není ale jasné, co je způsobilo ani zda exploze způsobily nějaké škody.

Různé místní úřady hlásily nejméně šest zraněných během noci – jednoho v Dněpropetrovské oblasti, jednoho v Kirovohradu, dva v Brovarech nedaleko Kyjeva a nejméně dva další v ukrajinské metropoli, uvedla agentura AFP.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.

Související témata:

Doporučované