Hlavní obsah

Oprava Nord Streamu bude obtížná. Plynovod bude zavřený celou zimu

Foto: Frame Stock Footage, Shutterstock.com

Ilustrace podmořské části plynovodu Nord Stream 2, jehož uvedení do provozu zastavila ruská agrese na Ukrajině.

Reklama

Chtějí dát Evropě a Americe vzkaz, že mohou zaútočit na infrastrukturu kdekoliv, soudí o sabotážích na plynovodech finský expert. O tom, že za nimi stojí Rusko, nepochybuje.

Článek

Plynovod Nord Stream zůstane mimo provoz s největší pravděpodobností po celou zimu. S odvoláním na nejmenovaný průmyslový zdroj, který má na starosti opravy úmyslně poškozených potrubí, to napsal server Energy Intelligence.

O tom, že šlo o sabotáž, jsou přesvědčeni i dánští a švédští vyšetřovatelé, kteří se snaží přijít na to, kdo a jak obě větve plynovodu poškodil. Poslední, už čtvrtý, únik během tří dnů nahlásily švédské úřady ve čtvrtek ráno.

„Myslím, že je příliš brzy na to říci, že to nelze opravit. V každém případě ale musíme počítat s tím, že plynovod bude mimo provoz přes zimu,“ řekl výše zmíněný zdroj.

Obě větve plynovodu, z nichž každá měla přivádět z Ruska do Německa 55 miliard kubíků plynu ročně, už nefungovaly před sabotážemi – starší větev Gazprom odstavil kvůli údajným opravám, novější Nord Stream 2 nebyl kvůli ruské invazi na Ukrajinu nikdy ani spuštěn.

Veli-Pekka Tynkkynen, finský expert na energetiku, který se specializuje zvláště na Rusko, o pachatelích sabotáže nepochybuje. „Ve chvíli, kdy se Rusku nedaří na frontě, eskaluje válku s Ukrajinou tímto způsobem. Snaží se těmito teroristickými činy vytvořit iluzi, že mohou ovlivnit infrastrukturu kdekoliv po světě, a vyvolat tak strach v Evropě, aby už nepodporovala Ukrajinu,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podívejte se, jak uniká plyn z plynovodu Nord Stream.Video: twitter/forsvaretdk

Nevím, zda budou mít Němci zájem opravovat

Při opravách potrubí může hrát roli celá řada faktorů – s nově objevenými úniky se prodlužuje délka potrubí, které bude nutné opravit, problémem jsou i sankce, které západním firmám zakazují obchod s ruskými partnery. Opravy komplikuje i fakt, že do potrubí vnikla mořská voda, která může v delším časovém úseku způsobit korozi a poškodit potrubí i mimo místa, která zničili sabotéři.

Finský odborník si ale pokládá otázku, zda vůbec bude někdo chtít poškozený plynovod opravovat: „Samozřejmě všichni v Evropě i v Německu chtějí zastavit únik plynu do ovzduší a zabránit ekologické katastrofě, která tu probíhá. Nejsem si ale jistý, jestli i potom bude mít Německo zájem na obnově plynovodu, protože není pravděpodobné, že by svůj obchod s Ruskem obnovilo,“ říká Tynkkynen. Tomu podle něj zjevně nevěří ani Vladimir Putin, který útokem na plynovody spálil mosty a chtěl vyvolat strach.

Sabotáže na plynovodech Nord Stream

O tom, že šlo o sabotáž, nikdo z odborníků nepochybuje:

„Rusové chtějí Evropě, ale i Americe ukázat, že mají možnosti dělat takové věci. Vzkazují nám, že mohou zničit například podmořské kabely zajišťující internetové připojení, nebo elektrické sítě. My teď nevíme, kdo to udělal, a pravděpodobně si ani v budoucnu nebudeme na 100 procent jistí. A to je právě v ruském zájmu: neříci, že to udělali, a nechat to téma zastřené. Kolem toho se bude rojit mnoho různých příběhů o tom, kdo to mohl být, což je součástí jejich propagandy a dezinformační války,“ vysvětluje Tynkkynen.

Připouští přitom, že se bude muset Evropa v budoucnu více soustředit na ochranu své kritické infrastruktury.

Další experti v této souvislosti zmiňují zejména Norsko, které je kvůli své poloze jedním z nejzranitelnějších států. Norsko provozuje více než devět desítek ropných a plynových podmořských polí, které jsou napojeny na mezinárodní síť potrubím o délce zhruba 9 tisíc kilometrů. Pro země EU je nyní Norsko vůbec největším dodavatelem plynu.

Drony u ropných plošin

Norská vláda už proto nechala v blízkosti svých ropných a plynových zařízení rozmístit vojáky. „Naše armáda bude u ropných a plynárenských zařízení víc vidět,“ citovala agentura Reuters norského premiéra Jonase Gahra Støreho. Zatímco na moři budou na infrastrukturu dohlížet vojáci, na pevnině převezme jejich roli policie.

Obavy Norů nevycházejí jen ze sabotáží na Nord Streamu – už v pondělí vyzval Norský úřad pro bezpečnost ropného průmyslu k ostražitosti kvůli dronům, které byly pozorovány v blízkosti pobřežních plošin. Norský premiér upřesnil, že šlo o drony různé velikosti a jejich aktivita byla v září „abnormální“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se ve středu sešel s dánským ministrem obrany Mortenem Bødskovem, a právě ochrana kritické infrastruktury v zemích Aliance byla jejich hlavním tématem. „Rusko má v Baltském regionu silnou vojenskou přítomnost a očekáváme, že budou v řinčení zbraní pokračovat,“ prohlásil ministr.

Reklama

Doporučované