Hlavní obsah

U poničeného Nord Streamu se pohybovaly ruské lodě, hlásí tajné služby

Bez komentáře: Jak uniká plyn z plynovodu Nord Stream.Video: twitter/forsvaretdk

 

Reklama

aktualizováno •

Sílí podezření, že za úniky plynu v Baltském moři by mohlo stát Rusko. Představitelé západních zpravodajských služeb podle zdrojů americké CNN tvrdí, že v blízkosti incidentu byly na začátku týdne spatřeny ruské lodě.

Článek

Evropské bezpečnostní složky v pondělí a v úterý zpozorovaly v blízkosti úniků plynu z plynovodů Nord Stream lodě ruského námořnictva. S odvoláním na dva představitele západních zpravodajských služeb obeznámené s vývojem situace o tom informoval server CNN.

Nedaleko úniků plynu byly také v minulém týdnu spatřeny ruské ponorky, zmiňuje jeden z představitelů.

Zda přítomnost ruských plavidel v oblasti souvisela s výbuchy, které způsobily poškození plynovodů, zůstává nejasné. Zjištění ovšem posiluje podezření, že za útoky stojí Rusko. Je ovšem potřeba je důkladně prošetřit, míní zpravodajci.

Podle Evropské unie i politiků z jednotlivých států stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo. Rusko odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné, a naopak zmiňovalo Spojené státy.

Tři američtí představitelé, se kterými se novináři CNN spojili, tvrdí, že Spojené státy zatím nemají pro události v Baltském moři žádné podrobné vysvětlení.

Je v ohrožení další infrastruktura?

Po výbuších plynovodů v Baltském moři se v Evropě šíří obavy z dalších útoků na kritickou infrastrukturu. Norsko posílilo bezpečnost ropných plošin. V Unii se mezitím ukazuje prstem na Rusko.

Podle dánského vojenského představitele přítomnost ruských lodí v blízkosti úniku plynu neznačí, že je Rusko za incident zodpovědné. „Vídáme je (ruská plavidla, pozn. red.) každý týden. Ruské aktivity v Baltském moři v posledních letech zintenzivnily. Poměrně často testují naše povědomí – a to jak na moři, tak ve vzduchu,“ vysvětluje dánský představitel.

Evropští a američtí představitelé tvrdí, že úniky plynu byly pravděpodobně výsledkem sabotáží. Hlavním podezřelým je podle nich Rusko. Právě ono je totiž jedinou zemí, která má k úmyslnému poškození plynovodů motivaci i potřebné schopnosti, tvrdí.

„Je těžké si představit jiného regionálního hráče, který by měl potřebné schopnosti a zájem na tom, provést takovou operaci,“ vysvětluje dánský vojenský představitel.

Rusko odpovědnost za útoky odmítá. Nařčení Západu z toho, že poškodilo své vlastní plynovody, Kreml označuje za „předvídatelné a hloupé“.

„Vždycky ukazují prstem na Rusko, ale myslím si, že vzhledem k tomu, že je to ruský majetek, nebylo by příliš logické, aby ho Rusko poškozovalo,“ uvedl pro stanici BBC Andrej Kortunov z Rady pro mezinárodní záležitosti Ruska, think-tanku se sídlem v Moskvě. „Existují jiné způsoby, jak ztížit Evropanům život. Mohou jednoduše zastavit dodávky plynu, aniž by poškodili infrastrukturu,“ dodal Kortunov.

Už čtvrtý únik plynu

Švédská pobřežní hlídka objevila již dříve tento týden čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Ve čtvrtek o tom informoval švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčího pobřežní stráže.

Švédská pobřežní stráž upřesnila, že čtvrtý únik plynu našla na plynovodu Nord Stream 2, v blízkosti rozsáhlejšího úniku, který byl dříve zjištěn na plynovodu Nord Stream 1.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1.

Skandinávští seismologové informovali, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy. Plyn uniká ve velkém množství na různých místech poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách. Švédsko i Dánsko v současné době incident vyšetřují.

Reklama

Doporučované