Hlavní obsah

Nová hrozba z Ruska. Mladí Ukrajinci se schází k rvačkám ve jménu „pavouků“

Foto: Telegram/ЧВК РЕДАН

Shromáždění a rvačky se zapojením subkultury Redan se konaly v ruských i ukrajinských městech.

Reklama

Na Ukrajině a v Rusku se mezi mládeží šíří nová agresivní subkultura Redan. Ukrajinská policie mluví o psychologické operaci nepřítele s cílem destabilizovat situaci v zemi. Podle Moskvy za provokacemi stojí ukrajinská SBU.

Článek

Jsou to ještě školáci, mají rádi anime, oblékají se do černých mikin se zobrazením pavouků, shromažďují se u nákupních center a chovají se agresivně. Tyto charakteristiky jsou typické pro vyznavače subkultury Redan (nebo Rjodan), o nichž se v posledních dnech píše v ukrajinských a ruských médiích.

V největších ukrajinských městech policie zadržela stovky mladých lidí, kteří se scházeli ke rvačkám na veřejných místech. Případy zaznamenala v Kyjevě, Charkově, Poltavě, Vinnycji, Dnipru, Ivano-Frankivsku či Lvově. V některých regionech se hromadným potyčkám podařilo zabránit, v jiných se to neobešlo bez zásahu policie.

Například některým účastníkům shromáždění z Charkova může hrozit až deset let odnětí svobody podle paragrafů o masových nepokojích a svedení nezletilých k protiprávní činnosti.

Celkově se podle ukrajinských médií v různých regionech uskutečnilo 41 podobných shromáždění agresivně naladěných teenagerů. Na policejní oddělení kvůli tomu předvolali téměř 800 osob, z nichž většinu tvoří nezletilí. Ve středu o tom informoval zástupce vedoucího odboru prevence kriminality mladistvých Národní policie Jaroslav Šaňko.

Policie také zadržela zakladatele několika účtů na Telegramu, kde se šířily informace o nadcházejících shromážděních mládeže. Masové rvačky si totiž teenageři domlouvají přes sociální sítě.

„Na Ukrajině pojem ‚Redan‘ neexistuje. Přišel z Ruska, za účelem destabilizace. Prosím všechny, aby přestali vytvářet nové události a hledat ‚redany“, které nemáme. Raději pomozte našim vojákům. Mažu svou skupinu a žádám ostatní, aby nevytvářeli žádnou podobnou,“ cituje jednoho ze zadržených list Ukrajinská pravda.

Zrodila se v Rusku, dostala se i do Běloruska

Podle dostupných informací subkultura Redan vznikla v Rusku. První případ hromadné potyčky mezi teenagery se odehrál v moskevském obchodním centru 22. února. Konflikt se rozpoutal mezi příznivci dvou znepřátelených subkultur – Redanu a fotbalovými fanoušky přezdívanými „offnici“.

Zatímco čerstvě vzniklá skupina fandí japonské animované tvorbě, předpokládá se, že subkultura „offniků“ navazuje na fotbalové chuligány, kteří se po zápasech prali s příznivci soupeřova týmu. První skupina tvrdí, že se jejich hnutí formovalo už nějakou dobu a jeho příznivce motivovaly právě neustálé útoky ze strany „offniků“.

Rvačka v obchodním centru ale nebyla jediným takovým případem. Další akce se kromě Moskvy konaly také v Petrohradu, Kursku, Novosibirsku a Kazani.

Nová subkultura se však rozšiřuje i do dalších zemí. Příznivce hnutí Redan zadržela policie i v běloruském Homelu. „Bez použití fyzické síly bylo zadrženo 200 lidí, z nichž 183 jsou nezletilí,“ uvedlo v úterý běloruské ministerstvo vnitra.

O ruském původu hnutí svědčí i jeho oficiální název. V ruštině se používá označení ČVK Redan, což odkazuje na zkratku pro ruskou žoldnéřskou Vagnerovu skupinu, rusky ČVK Vagner. Avšak zástupci subkultury jakékoliv spojení s kontroverzní soukromou vojenskou společností odmítají a tvrdí, že tuto zkratku použili jen pro zábavu.

Druhá část názvu však má konkrétní význam. V japonských komiksech Hunter x Hunter se totiž jedna z hlavních postav jmenuje Genei Redan a je vůdcem zločinecké bandy s názvem Pavouci. Dlouhovlasí vyznavači subkultury se právě k nim hlásí prostřednictvím oděvu, který zobrazuje pavouky s číslicí 4.

Hlavní ambicí příznivců této subkultury je hájit své právo na svobodu projevu a bojovat o spravedlnost. Podle ruských médií se hovoří i o tom, že členové hnutí jsou unavení z ponižování ze strany agresivních chuligánů kvůli oblečení a účesu.

Destabilizace Ukrajiny

Podle ukrajinské policie je vyprovokování masových rvaček mezi teenagery dílem ruské propagandy. Mluví o informační a psychologické operaci, jež má využít děti k destabilizaci situace na Ukrajině. V Rusku se naopak podle tamní redakce BBC objevila obvinění, že masové rvačky ruské mládeže „provokuje“ ukrajinská tajná služba SBU.

Výkonný ředitel Institutu postinformační společnosti Dmytro Zolotuchin je ale přesvědčen, že za vznikem skupiny Redan nestojí ruské speciální služby. Po jeho vzniku se ale rozhodly toto hnutí využívat v hybridní válce proti Ukrajině. Podle jeho slov subkultura má již asi 200 milionů příznivců.

Rozhovor s ukrajinskou vicepremiérkou

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková poskytla Seznam Zprávám exkluzivní rozhovor.

Ponořit se do předválečného života

Odborníci si chuť ukrajinské mládeže zapojit se do nové subkultury vysvětlují nedostatkem alternativních subkultur v zemi.

„Je to celkem přirozené, protože ukrajinská anime komunita si dosud nevytvořila vlastní ideologii. Už rok se soustředí pouze na válku. Ale nyní se objevila ruská skupina ‚Redan‘ a nabízí myšlenku, která pomáhá ponořit se do romantického předválečného života, kde si offnici vyrovnávají účty s „neformaly“ ve stylu anime. Volba čtrnáctiletého člověka z Frankivska nebo Poltavy je jasná,“ vysvětluje ukrajinský učitel japonského jazyka a bloger Boris Moroz.

„Je tu prostě chaos, který vznikl uměle. Policie toto hnutí kontroluje. Tito teenageři nemají žádné alternativní prostředí, hledají si své místo ve světě. A tak se přidají do takové subkultury,“ uvedla pro ukrajinskou redakci RFE/RL expertka na práva dětí Chrystyna Šabatová.

Teenageři podle ní ani nevědí, že toto hnutí je původem z Ruska. „Mnozí si myslí, že je to jen boj, způsob sebevyjádření, nemyslí na důsledky. Dospívání je těžké.“

Reklama

Doporučované