Hlavní obsah

Nová hvězda ruské propagandy. I procházka garáží se dostane do zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: L.E.MORMILE, Shutterstock.com

Tucker Carlson (uprostřed) patří mezi oblíbence amerického exprezidenta Donalda Trumpa (vpravo). Snímek z Trumpova golfového klubu v New Jersey z roku 2022.

Reklama

aktualizováno •

Ruská státní média vykreslují amerického moderátora Tuckera Carlsona jako ikonu nezávislé novinařiny a úhlavního nepřítele demokratů Joea Bidena. Za poslední dny ho zmínila asi dvoutisíckrát.

Článek

Amerického komentátora Tuckera Carlsona přivítali v Moskvě s nadšením. Bývalý moderátor konzervativní stanice Fox News, který si dlouhodobě notuje s ruskou propagandou, si přijel pro rozhovor s prezidentem Vladimirem Putinem. Režimem kontrolovaná média tak oslavují, že se i zahraniční novináři zajímají o jeho postoje.

Získat rozhovor s Putinem se přitom po začátku invaze už pokoušela řada západních novinářů, s žádným z nich ale ruský prezident až dosud mluvit nechtěl. Vzhledem k nynějším utaženým restrikcím je ale jasné, že Kreml si pustí do svého okolí jen opravdu prověřené tváře. A tou přesně Carlson je.

Jeden z blízkých spojenců Donalda Trumpa kritizuje Bílý dům za podporu Ukrajiny čelící ruské agresi a naznačuje také, že ruská invaze do sousední země je chybou Západu. Opakovaně ve vysílání Fox News i na svých sociálních sítích kopíroval Putinovy postoje. Ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského označil za slabocha a velebil život v Rusku, o němž mluví jako o nádherné zemi.

Nedá se tak očekávat, že by Putinovi pokládal příliš nepříjemné otázky nebo ho tvrdě kritizoval.

Carlson je navíc díky svému působení ve Fox News poměrně známý, největší publikum má mezi voliči republikánů. Po loňském rozvázání spolupráce se stanicí se věnuje zejména komentářům na platformě X, kde ho nyní sleduje 11,5 milionu lidí.

Komentář

Na seznamu lidí bez sebemenších morálních zásad, kteří se rozhodli po předloňském 24. únoru vyjet do Ruska „jen tak z rozmaru“, se nově vyjímá další jméno. Americký televizní moderátor Tucker Carlson. Přečtěte si ukázku ze Šťastného oběžníku.

Očekává se také, že bude hrát roli při Trumpově kandidatuře do Bílého domu. Sám bývalý americký prezident dokonce naznačil, že by si komentátora mohl zvolit i jako svého viceprezidenta.

Ve chvíli, kdy se ve Spojených státech horlivě debatuje o dodávkách pomoci Ukrajině, by tak nekorigovaný rozhovor s Putinem mohl nahrát ruské propagandě, upozornil například deník The New York Times.

„Všechno v Rusku je velmi dobré“

Ruská média ale Carlsona vykreslují jako úhlavního nepřítele amerických demokratů, kteří pod vedením prezidenta Joea Bidena poskytují Ukrajině rozsáhlou podporu. Tamní plátky ho prezentují také jako ikonu nezávislé novinařiny. Státní média se měla podle nezávislých pozorovatelů zmínit o Carlsonovi v uplynulých sedmi dnech dokonce více než dvoutisíckrát.

Mapují tak každý jeho krok, včetně návštěvy moskevského Velkého divadla (Bolšoj těatr) a procházky podzemní garáží. Navštívil také Putinovu předvolební výstavu, která se chlubí úspěchy ekonomiky ruských regionů navzdory mezinárodním sankcím.

Carlson tak slouží hlavně jako prostředník, který má ukázat, že v Rusku se žije dobře i ve srovnání se Západem. „Chtěl jsem se podívat do Ruska. Chtěl jsem mluvit s lidmi, vidět, jak tu všechno funguje. A všechno v Rusku je velmi dobré,“ popsal podle agentury TASS komentátor.

V době, kdy Rusko čekají prezidentské volby a roste nespokojenost s trváním války i jejími následky, se tak může Putinovi takový západní hlas velmi hodit.

Rozhovor s ruským prezidentem měl vzniknout během středečního dopoledne a trval podle agentury RIA Novosti asi dvě hodiny. Carlson interview hodlá zveřejnit co nejdříve na platformě X. Podle exilového serveru Meduza se nyní očekává, že moderátor vystoupí také v některých státních médiích.

Důkladné pokrytí komentátorovy cesty je v ostrém kontrastu s represivní politikou Kremlu vůči dalším novinářům. Podle Evropské federace novinářů Rusko vězní 23 zahraničních novinářů, včetně korespondenta The Wall Street Journal Evana Gershkoviche, který je zadržován od loňského března. Mnoho ruských novinářů bylo také nuceno odejít do exilu v obavách o svou bezpečnost.

Reklama

Doporučované