Hlavní obsah

Nové záběry osvětlují zásah ukrajinského tanku proti vlastnímu obrněnci

Bez komentáře: Detailní záběry tanku, který záměrně chtěl rozdrtit vlastní obrněné vozidlo. Video: twitter/sentdefender

 

Reklama

Ukrajinci se zřejmě snaží v případě poškození západní techniku ničit, jak ukazuje incident z Doněcké oblasti. Nové záběry dokreslují okolnosti události, kterou se chlubily ruské telegramové kanály.

Článek

Ukrajinský telegramový účet Karymat zveřejnil video, kde si ukrajinští vojáci detailně prohlížejí tank T-72, který najel na obrněný vůz M1224 MaxxPro. Příčinou zásahu pravděpodobně byla snaha, aby ho nezískal nepřítel a nevyužil ho k propagandě.

Zákrok se podle ruského telegramového učtu VOIN DV, který už minulý týden zveřejnil záběry incidentu z dronu, udál minulý týden poblíž řeky Mokri Jaly v západní části Doněcké oblasti, kde v rámci ukrajinské protiofenzivy probíhají těžké střety (více zde).

Kvůli probíhajícím bojům v regionu nelze nezávisle ověřit fakta ani určit čas, kdy byly záběry pořízeny.

V propagandisticky laděném příspěvku na telegramovém účtu stojí, že je na záběrech vidět, jak se Ukrajinci snaží zmatečně evakuovat a mezitím se stanou snadným cílem ruského dělostřelectva a dronů.

Jak bylo vidět na původních záběrech, ukrajinský tank T-72 se podél stromořadí snaží odtlačit vůz M1224 MaxxPro darovaný Spojenými státy. Následně do vojenské techniky naráží ruský kamikadze dron. Střet na tanku pravděpodobně nezanechá (i díky reaktivnímu pancíři) významné poškození; stroj pokračuje v odtlačování vozu. Na dalších záběrech je pak vidět, jak na nepohyblivý vůz najíždí tank a ničí ho svou vahou (více zde).

Více o ztrátách

Ruské ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje záběry toho, jak jeho armáda úspěšně ničí západní techniku, kterou nasadily ukrajinské útočné jednotky v rámci protiofenzivy.

Na nově zveřejněném videu, které si můžete prohlédnout v úvodu článku, je vidět, že bojové vozidlo je uvázlé v prohlubni, což mohlo T-72 usnadnit zákrok proti němu, protože obrněný vůz MaxxPro je vyšší než zmíněný tank.

Americký server The Warzone v souvislosti s události znovu oslovil nejmenovaného představitele amerických vojenských složek, který má dlouholeté zkušenosti a účastnil se několika operací s bojovými vozidly pěchoty Bradley. Podle něj nové záběry potvrzují, že se tank snažil MRAP rozdrtit úmyslně.

„Žádná změna. Tank se snažil dostat na vůz a uprostřed se zasekl, protože ztratil trakci. Existuje falešná představa, že tanky mohou rozdrtit cokoliv, ale takto těžké stroje se musí řídit fyzikálními zákony. Normální nákladní vůz by rozdrtil, ale na MRAP musel najet,“ říká zdroj serveru The Warzone.

Podotkl, že obrněná vozidla jsou postavená tak, aby vydržela i masivní výbuchy a nepoškodilo je ani převrácení. „Tank ztratil trakci při „šplhání“ po stroji. V podstatě visí jakoby z útesu a nemůže se hýbat. Dobrou zprávou pro ukrajinskou armádu je, že tento tank, pokud nebyl něčím poté zasažen, je plně funkční,“ dodává expert. Podle něj tak stačí sehnat vyprošťovací vozidlo a tank opatrně odtáhnout.

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

Reklama

Doporučované