Hlavní obsah

Video: Ukrajinský tank záměrně rozdrtil vlastní obrněné vozidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinský tank záměrně rozdrtil vlastní obrněné vozidlo. Video: twitter/sentdefender

 

Reklama

Kyjev pokračuje v protiofenzivě proti ruským jednotkám. Na obou stranách dochází ke ztrátám na bojové technice. Ukrajinci se snaží západní poškozenou techniku ničit, aby případně nemohla být využita k bojům nebo ruské propagandě.

Článek

Na sociálních sítích se objevilo video, které ukazuje ničení obrněného vozu pomocí tanku. Záběry z dronu zveřejnil ruský telegramový účet VOIN DV, píše server The Warzone. Ruský účet tvrdí, že video bylo pořízeno poblíž řeky Mokri Jaly v západní části Doněcké oblasti, kde v rámci ukrajinské protiofenzivy probíhají těžké střety (více zde).

Kvůli probíhajícím bojům v oblasti nelze nezávisle ověřit fakta ani určit čas, kdy byly záběry pořízeny.

Na videu je vidět ukrajinský tank T-72, který se na prašnou cestu podél stromořadí snaží odtlačit pravděpodobně vůz M1224 MaxxPro darovaný Spojenými státy.

Následně do vojenské techniky naráží ruský kamikadze dron. Střet na tanku pravděpodobně nezanechá (i díky reaktivnímu pancíři) významné poškození; stroj pokračuje v odtlačování vozu. Na další záběrech je pak vidět, jak na nepohyblivý vůz najíždí tank a ničí ho svou vahou.

Odborníci uvádějí, že obrněný vůz MaxxPro je vyšší než T-72. Pravděpodobně tak musel zapadnout a nešlo ho vyprosit. Tank na něj mohl najet a zničit ho právě díky tomu, že byl zapadlý vůz níž.

V propagandisticky laděném příspěvku na telegramovém účtu stojí, že je na záběrech vidět, jak se Ukrajinci snaží zmatečně evakuovat a mezitím se stanou snadným cílem ruského dělostřelectva a dronů.

Více o ztrátách

Ruské ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje záběry toho, jak jeho armáda úspěšně ničí západní techniku, kterou nasadily ukrajinské útočné jednotky v rámci protiofenzivy.

Americký server The Warzone oslovil představitele americké obrany, který má dlouholeté zkušenosti a účastnil se několika operací s vozy Bradley, který uvedl, že se tank snažil MRAP rozdrtit úmyslně.

„Domnívám se, že tank s ním pohyboval do úhlu, kde ho mohl rozdrtit,“ vysvětlil americký důstojník. „Tank se snažil odtlačit MRAP a ten pravděpodobně uvízl v příkopu. Posádka se proto rozhodla vozidlo zničit, aby ho nepřítel nemohl získat nebo ho nevyužil k propagandistickým účelům,“ dodal voják.

Ruské ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje propagandistické záběry toho, jak jeho armáda úspěšně ničí západní techniku, kterou nasadily ukrajinské útočné jednotky v rámci protiofenzivy.

Obě strany si nepochybně během bojů vyměňují bolestivé údery – což je ostatně zřejmě účelem. Ukrajinské útoky mají za úkol donutit ruskou obranu k reakci, případně donutit ruské rezervy k postupu na frontu, aby se odhalily a mohly případně být zničeny. Jednoduše vyrazit vpřed směrem do připravené ruské obrany nemá šanci na úspěch, protivníka je nejspíše nutné vyčerpat. A totéž pochopitelně platí i pro druhou fázi: pokud Ukrajina nebude mít koho poslat do útoku, její ofenziva skončila.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) pokračovala ukrajinská armáda v protiofenzivě proti ruským jednotkám přinejmenším ve třech směrech a zaznamenala úspěchy, jak uvedl institut ve své nejnovější analýze týkající se bojů.

„Ukrajinské a ruské zdroje hlásily, že boje pokračují na západě Doněcké oblasti, zejména kolem obce Makarivka, a na západě Záporožské oblasti, jižně od Orichiva,“ píše ISW.

Poslední výroky z Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že pokud bude ostřelování ruského pohraničí pokračovat, zváží vytvoření takzvané sanitární zóny na území Ukrajiny. Řekl to v úterý na schůzce s vojenskými zpravodaji.

Reklama

Doporučované