Hlavní obsah

Putin zvažuje sanitární zónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin na úterní schůzce s válečnými korespondenty zmínil, že možná budou nuceni vytvořit sanitární zónu. Sám ale prý nevidí důvod k další mobilizaci.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že pokud bude ostřelování ruského pohraničí pokračovat, zváží vytvoření takzvané sanitární zóny na území Ukrajiny. Řekl to v úterý na schůzce s vojenskými zpravodaji.

„Samozřejmě je možné ostřelovat Rusko z Ukrajiny. Existuje více způsobů, jak to řešit. Například protibaterijním bojem. To ale neznamená, že k dalším útokům nebude docházet,“ prohlásil Putin a opatrně dodal: „V takovém případě budeme muset zvážit sanitární zónu. V takové vzdálenosti, odkud by nebylo možné získat naše území.“

Co přesně Putin myslel „sanitární zónou“, podle webu Meduza neupřesnil. Není tak zcela jasné, co bude představovat a v jakém rozsahu by byla. Putin také poznamenal, že ochrana ruských regionů před ukrajinským ostřelováním je prioritním úkolem, kterým by se mělo ministerstvo obrany zabývat.

Ruský prezident si myslí, že ukrajinské jednotky chtějí ostřelováním pohraničí donutit ruskou armádu ke stažení z těch částí, které považují za nejdůležitější a nejkritičtější z hlediska možné ofenzivy, uvádí server Lenta.

Na schůzce Putin také řešil otázku další mobilizace. „Dnes taková potřeba není, ale bude to záviset na cílech, které si Ruská federace stanoví,“ řekl ruský prezident. Podle jeho slov ale někteří veřejní činitelé chtějí naverbovat až další dva miliony lidí. Konkrétní jména politiků neuvedl.

Reklama

Doporučované