Hlavní obsah

Noví hrdinové Izraele. Starší žena porazila teroristy kávou a sušenkami

Foto: Repro: The Jerusalem Post, Seznam Zprávy

Takhle o Rachel Adariové informoval izraelský server The Jerusalem Post.

Reklama

Do domu Rachel Adariové vtrhlo pět po zuby ozbrojených příslušníků Hamásu. Byli rozzuření a vyhrožovali jí smrtí. Díky své „vrozené laskavosti“ a pohostinství ale nakonec zůstala naživu. Příběhů o odvážných Izraelcích přibývá.

Článek

Izraelská i světová média v posledních dnech zaplnily příběhy lidí, kteří po tom, co palestinští ozbrojenci vtrhli do vesnic na jihu Izraele, za tragických okolností přišli o své blízké.

Počet obětí útoku teroristů z organizace Hamás už přesáhl 1200. Jeden z nejhorších dnů v dějinách Izraele dal ale naštěstí vzniknout i vzácným příběhům, které dost možná budou sloužit jako příklad pro další generace.

Starší žena ozbrojencům nabídla kávu a sušenky, zachránila tak život sobě i svému manželovi. Mladé Izraelce se podařilo zburcovat celou vesnici a zabránit krveprolití. Generál ve výslužbě vyrazil do obsazeného kibucu pro svého syna, po cestě zachránil řadu zoufalých civilistů i raněných vojáků.

Deník The Jerusalem Post přinesl příběhy „obyčejných“ Izraelců, ze kterých se díky odvážných činům ze dne na den stali národní hrdinové.

Žena, která pohostila ozbrojence

Když jim do domu vtrhlo pět po zuby ozbrojených teroristů z palestinské radikální organizace Hamás, manželé Adariovi se obávali nejhoršího. Doma neměli žádné zbraně a proti přesile bojovníků, kteří jim vyhrožovali zabitím, se neměli jak bránit.

„Řekla jsem manželovi, že pokud zemřeme, zemřeme společně,“ vzpomíná Rachel Adariová z města Ofakim na jihu Izraele.

Analýza: Faktory, které vedly k selhání izraelské obrany

Překvapivý a brutální útok palestinského hnutí Hamás na Izrael si vyžádal přes tisíc mrtvých a Izraelci se právem začínají ptát, kdo je za selhání bezpečnostního aparátu odpovědný.

Pak ale přišla s odvážným plánem. Věděla, že její synové, oba policisti, spolupracují s protiteroristickými jednotkami a brzy se pokusí o jejich záchranu. Rozhodla se proto získat čas a ozbrojencům nabídla pohoštění.

„Viděla jsem, že jsou naštvaní. Zeptala jsem se jich, jestli nemají hlad. Uvařila jsem jim kávu a nabídla sušenky,“ uvedla pro izraelskou stanici Channel 12 Adariová. „Přiváděla je k šílenství. Pořád se jich ptala, jestli něco nechtějí,“ dodal její manžel David.

„Hostila jsem je, jak nejlépe jsem mohla. Vtipkovala jsem s nimi. Hrála jsem s nimi hru, při které mě oni naučili slovo v arabštině a já jsem je naučila slovo v hebrejštině,“ líčí Adariová, jak se snažila bojovníky Hamásu rozptýlit, dokud nepřijde záchrana.

Její snahy nakonec byly úspěšné. Po 15 hodinách, kdy ozbrojenci drželi manžele Adariovy v zajetí, do domu vtrhly izraelské speciální jednotky a teroristy zneškodnily.

„V půl třetí ráno do našeho domu náhle přiletěl granát, přiskočil jsem k manželce. Střely nám proletěly kousek nad hlavou. Nevím, jak jsme přežili,“ vzpomínal na záchranu David Adari.

O Rachel Adariové, která svou pohostinností zkrotila rozzuřené ozbrojence, se brzy začalo mluvit jako o nové národní hrdince. Na oslavu její odvahy, laskavosti a pověstných sušenek vznikla také celá řada memů, které se nyní šíří na sociálních sítích, píše server Business Insider. Z domu Adariových se stalo poutní místo.

Zatímco mnohé hrdinství, které Rachel Adariová projevila, šokovalo, její sousedi tvrdí, že překvapeni nejsou. Podle nich taková byla vždycky.

„Jestli je v Ofakimu jediný člověk, kterému by se mohlo podařit okouzlit i hamáské teroristy, je to Rachel,“ uvedl pro izraelskou stanici místní taxikář Itzik Me’alam, který dříve pracoval společně s jejím manželem.

Foto: Seznam Zprávy, Reuters

Mapa útoku Hamásu proti Izraeli i s vyznačením města Ofakim, kde žije Rachel Adariová.

Rachel popsal jako ženu „s vrozenou laskavostí“, která se ráda „stará o lidi kolem sebe, někdy dokonce proti jejich vůli“.

„Řekla mi, že je pohostila, protože ví, že hladový muž je mnohem nebezpečnější než ten, který se před chvílí najedl. Věděla také, že tito muži byli přesvědčeni, že zemřou, a pravděpodobně vzpomínali na své matky. Nebyl špatný nápad stát se pro ně touto osobou,“ dodal.

Izraelka, která zachránila celou vesnici

Za hrdinku teď v Izraeli provolávají i pětadvacetiletou Inbal Rabin-Liebermanovou. Bezpečnostní koordinátorka kibucu Nir Am okamžitě poté, co se dozvěděla o chystaném útoku teroristů na osadu v těsné blízkosti Pásma Gazy, začala běhat od domu k domu, aby všechny před hrozbou varovala.

Spolu se svým strýcem Amim pak vedla bezpečnostní jednotky, které zabily dva ozbrojence, kteří se pokoušeli do vesnice infiltrovat nedaleko tamní drůbeží farmy. Rychlým a přesným zásahem příslušníky Hamásu odradili od toho, aby dál usilovali o ovládnutí Nir Am, píše server The Times of Israel.

Podle místních obyvatel má právě pětadvacetiletá Inbal zásluhu na tom, že se kibucu Nir Am podařilo útok Hamásu jako jedné z mála osad na jihu Izraele odvrátit. Zatímco sousední kibucy hlásí těžké ztráty, v Nir Am nezemřel jediný člověk.

„Příběh jejího hrdinství je příběhem, který se stane po generace součástí izraelských mýtů,“ stojí v jednom z mnoha příspěvku na sociálních sítích, jež opěvují odvahu Inbal Rabin-Liebermanové.

Exgenerálové, kteří na nic nečekali

Dalším novým izraelským hrdinou je Noam Tibon. Generál ve výslužbě v minulosti vedl Izraelské obranné jednotky na severu země. O víkendu se z Tel Avivu vydal do kibucu Nahal Oz nedaleko Pásma Gazy, kde se svou rodinou uvízl jeho syn, novinář izraelského listu Haaretz Amir Tibon.

Vyrazil tam se svou ženou hned, jak se dozvěděl o útoku. S sebou měl jen pistoli.

Jejich cesta za synem však byla komplikovaná. Ještě než dorazili do Nahal Oz, narazili manželé na účastníky festivalu Supernova, kteří přežili útok příslušníků Hamásu, a odvezli je do bezpečí. Poté opět zamířili směrem ke kibucu, kde čekal jejich syn, uviděli ale zraněné vojáky. I těm nabídli pomoc.

Když konečně Tibon dorazil za doprovodu dalších vojáků do Nahal Oz, pozabíjel ozbrojence, kteří obklíčili dům jeho syna a zaklepal na okno. „Dědeček je tady,“ ozvala se zevnitř Tibonova tříletá vnučka. Z domu vysvobodil ji, svého syna i zbytek jejich rodiny.

„Věděl, že přijdu. Tohle je moje povolání. Nikdo, nikdo, nikdo mě nemůže zastavit,“ uvedl Tibon v rozhovoru pro stanici NBC.

„Objevil se jako anděl“

Noam Tibon ale není jediným generálem ve výslužbě, který se bez příkazů shora pustil do záchrany životů. Status hrdiny si za své činy vysloužil i jednašedesátiletý Ja'ir Golan, donedávna poslanec za levicovou stranu Merec.

Golan si na sociálních sítích všiml příspěvků obyvatel, kteří si stěžovali na to, že bezpečnostní složky nedělají dost, aby zachránily jejich blízké. Na nic nečekal, oblékl si svou starou uniformu, vzal zbraň a vyrazil do oblasti probíhajících bojů.

„Napište mi, kde se nachází, přivedu ho domů,“ vzkázal Golan novináři, který ho požádal o záchranu svého syna poté, co žurnalista s rodinou během ostřelování uvízl v domě nedaleko Pásma Gazy. Krátce nato se mu syn ozval z Golanova auta.

Jednašedesátiletý bývalý generál zachránil také tři mladé muže, kteří před palestinskými ozbrojenci unikli z festivalu v kibucu Re’im, kde přišlo o život zhruba 260 Izraelců (psali jsme zde).

„Z ničeho nic se jako anděl objevil na místě, kde se nacházel můj syn a jeho kamarádi,“ popsal na facebooku Rani Gaon, otec jednoho z mužů. Jeho syn mu podle něj řekl: „Tento člověk, tento hrdina, tento anděl přišel a zachránil nás z této oblasti, prostě neskutečné.“

Reklama

Doporučované