Hlavní obsah

Masakr na festivalu: z aut se stala smrtící past, hrát mrtvé pomohlo jen někdy

Sestřih záběrů z útoku palestinských teroristů na hudební festival Supernova na jihu Izraele.Video: AP, twitter/AvivaKlompas, twitter/Osinttechnical, AP

 

Reklama

Taneční festival Supernova v izraelské poušti proměnil útok teroristů z Hamásu v noční můru. Extremisté tam zabili přes 260 lidí, další zůstávají nezvěstní. BBC s pomocí záběrů z místa podrobně zrekonstruovala průběh masakru.

Článek

Hudební festival Supernova měl završit oslavy židovského svátku Sukot. Na událost nedaleko izraelských hranic s Gazou dorazily asi čtyři tisíce lidí, kteří si užívali hudbu až do sobotního rána. Záběry z místa ověřené stanicí BBC ukazují, jak se z oslav stala noční můra, při níž zemřely stovky lidí.

Za východu slunce, v půl sedmé, tancovaly na poušti hloučky mladých lidí, když se nad jejich hlavami začaly objevovat tmavé skvrny.

Podle BBC šlo o dým, který za sebou zanechávají obranné systémy používané izraelskou armádou k zachycení raket vypálených z Gazy. Někteří z návštěvníků festivalu vzhlíželi nahoru, většina ale dál klidně pokračovala v tanci.

Jen krátce nato se v pozadí hlasité hudby začala ozývat střelba a zněly sirény, které měly účastníky varovat před přilétajícími raketami. Jeden z návštěvníků festivalu řekl izraelské televizi, že zpočátku hluk raket považoval za součást hudby. Pak ale poznal, že okolo něj létají střely.

Když přestala krátce po půl sedmé hrát hudba, ozvalo se bezpečnostní hlášení a ochranka začala odvádět lidi od pódií, přibližuje televize SkyNews. Do oblasti brzy vtrhli ozbrojenci a původně poklidná evakuace se proměnila v chaos. Videozáznamy ověřené deníkem The New York Times ukazují účastníky prchající přes pole do údolí a zalesněných oblastí.

Jak dlouhá doba uplynula od zachycení dýmu na obloze až po útok ozbrojenců, nelze podle BBC přesně říct. Účastníci ale tvrdí, že se vše stalo velmi rychle.

„Najednou se z ničeho nic objevili uvnitř a stříleli ze všech stran. Padesát teroristů, kteří byli oblečení ve vojenských uniformách, přijelo v dodávkách,“ popsala Ortel, která se festivalu účastnila.

Lidé kolem ní se snažili utéct a nasedali do aut. Všechna vozidla se ale ocitla pod tvrdou palbou. „Stříleli po nás a všichni tak raději zastavili svá auta a začali utíkat,“ řekla izraelské televizi Channel 12.

Návštěvníci se rozprchli do všech směrů

Všechna svědectví naznačují, že prostory, kde se akce konala, byly fakticky obklíčeny. Cesty ven i na festival ozbrojenci zablokovali. Návštěvníci sice utíkali všemi směry, ale někteří byli stále na dostřel útočníků. Záběry z mobilních telefonů tak ukazují silnice v okolí festivalu, na nichž zůstala auta, která se nedostala přes silnou palbu, popsal deník The Guardian.

Teror pokračoval nejméně několik dalších hodin. Záběry pořízené v 9:23 ukazují, jak se po areálu pohybují tři ozbrojenci, zatímco kolem nich leží nehybná těla.

Jeden z útočníků na videu nařizuje muži od krve, aby si lehl na zem, a odvádí ho pak na neznámé místo. Na stejném záznamu se jedno z těl ležících na zemi pohne. Muž, který zřejmě předstíral smrt, zvedne hlavu a rozhlíží se okolo sebe. O několik vteřin později ho jeden z ozbrojenců zblízka zastřelí.

Jak přežila, popsala pro BBC Gili Yoskovichová, která tři hodiny hrála mrtvou. „Viděla jsem, že všude kolem umírají lidé. Byla jsem velmi potichu. Neplakala jsem, nic jsem nedělala. Jen jsem dýchala a říkala si: ‚Dobře, umřu. To je v pořádku, jen dýchej, jen zavři oči,‘“ vzpomínala.

V celém areálu festivalu se podobné scény opakovaly stále dokola. Podle záchranné agentury Zaka se na místě našlo více než 260 obětí útoku. Mezi mrtvými je i řada cizinců, včetně několika Američanů.

Pohřešovaní Izraelci

Izraelské úřady tvrdí, že v Gaze nyní Hamás drží asi sto rukojmí. Jednou z nich je podle záběrů na sociálních sítích i mladá žena Noa Argamaniová. Zatímco plakala a snažila se natáhnout ruku ke svému příteli, ozbrojenci ji naložili na zadní sedadlo motocyklu a ujeli s ní neznámo kam.

„Měl jsem strach a snažil jsem se jim dovolat, ale jeho telefon byl nedostupný a její také. Po několika hodinách nás kontaktovala záchranná služba a řekla nám, že viděla video, na kterém je můj bratr a jeho přítelkyně Noa, kteří byli vzati jako rukojmí směrem k pásmu Gazy,“ řekl bratr jejího přítele Moše Or.

Mnoho rodin dalších lidí unesených na festivalu stále čeká na zprávy o svých blízkých. Teroristé z palestinské organizace Hamás vyhrožují, že po každém izraelském odvetném úderu, který přijde bez varování, zavraždí jednoho z rukojmích. Izrael zpravidla na letecké útoky upozorňuje předem, ale Palestinci tvrdí, že jsou případy, kdy to nedělá.

Reklama

Doporučované