Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Hamás se vrací a bojuje i tam, kde už měl Izrael „vyhráno“

Záběry z operace v Pásmu Gazy.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izrael zhruba po měsíci od zahájení třetí a „méně intenzivní“ fáze války upevnil svou pozici na jihu Pásma Gazy. Na severu se ale znovu rozhořely boje i tam, kam se Izrael probojoval už zkraje operace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V posledním dílu Zpráv z bojiště jsme psali o odhadech, že stažení izraelských vojáků z Pásma Gazy v rámci přechodu do třetí fáze války může teroristům z Hamásu poskytnout prostor k zotavení se. A to se podle posledních zpráv částečně stalo.

Hamás nadále přežívá

Poté, co prohlásil, že na severu Hamás víceméně zlikvidoval, přešel Izrael k taktice menších a cílenějších úderů a vytváření nárazníkových zón. Na konci ledna ale přibylo zpráv o tom, že Hamás části města Gaza nadále kontroluje.

Situaci ve městě – s odkazem na izraelské úředníky, analytiky i místní obyvatele – nedávno popsal deník The Guardian. Z jím vylíčeného obrazu vyplývá, že vojenské jednotky Hamásu jsou nejspíš z většiny rozbité, jak tvrdí izraelská armáda. Je to ale nadále Hamás či lidé napojení na jeho samosprávu, kdo ve městě vymáhá veřejný pořádek.

Od víkendu navíc z města přichází zprávy o bojích, což svědčí o tom, že Hamás ve městě nepřestal bojovat, byť zřejmě „jen“ v menších gerilových skupinách či jednotlivcích.

„Bohužel se doslýcháme další a další zprávy o obnově vzpoury v centrální i severní Gaze. Stále víc se dozvídáme, že Hamás na severu Gazy vládne a řídí obchod, což je velmi špatné,“ řekl Guardianu Eyal Hulata, bývalý šéf Izraelské národní bezpečnostní rady.

Jak bude soud rozhodovat o tom, jestli Izrael páchá v Gaze genocidu?

Margaret Satterthwaiteová v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že genocidní prohlášení izraelských představitelů jsou pro Mezinárodní soudní dvůr relevantní. JAR i Izrael podle ní v Haagu předložily „velmi přesvědčivé argumenty“.

„Není tam žádný chaos ani vakuum, protože pořádek vymáhají pracovníci samosprávy Gazy a lidé z civilní ochrany a obrany, což je fakticky součást Hamásu. Hamás přežil a pořád existuje,“ řekl k tomu izraelský analytik Michael Milstein z think tanku Institut pro národní bezpečnostní studia v Tel Avivu.

Zdroje z neziskových organizací, které v oblasti distribuují potraviny a zdravotní pomoc, Guardianu řekly, že jediné místo, kde ještě funguje veřejný pořádek a Hamás ho pevně drží, je úplný jih Pásma Gazy. I ty nicméně vypověděly, že policii ovládanou Hamásem lze vidět rovněž na severu ve městě Gaza.

Boje se v posledních dnech podle videí a zpráv od izraelské armády a Hamásu i svědectví místních odehrávaly zejména v západní části města Gaza. Tedy paradoxně v místech, kam se izraelská armáda probila už v listopadu.

Nejvíc zvěstí o bojích přichází konkrétně z uprchlického tábora Šatí, americký Institut pro studium války (ISW) nicméně v posledních dnech informoval i o potvrzených střetech například ve čtvrti Rimal, nebo Tel al Hawa.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa s vyznačenými body, které zmiňujeme v textu.

ISW rovněž píše, že se Hamás pravděpodobně dokázal infiltrovat a vrátil se zpět do některých oblastí, odkud se Izraelci stáhli.

Nejmenovaný důstojník, který ještě nedávno bojoval přímo v okolí tábora Šatí, Guardianu řekl, že „nikdo nemůže říct, jestli se (bojovníci Hamásu) vrátili, nebo tam byli celou dobu“, ale tak, či onak „tam prostě jsou“.

„Verze armády je taková, že vojenská struktura Hamásu tam byla zlomena. To ale platí jen o konvenční armádě a ne o flexibilních gerilových operacích. Jsou tam jednotlivci jako například snipeři, kteří kladou nástražné výbušné systémy a tak dále,“ dodal k tomu Milstein.

Bývalý izraelský generál a národní bezpečnostní poradce Yaakov Amidror listu Finacial Times (FT) řekl, že strategie armády teď vypadá tak, že veškerá území bude od bojovníků Hamásu „čistit“ ještě dlouho poté, co se tam probojuje podobně jako při druhé palestinské intifádě na Západním břehu Jordánu.

„V roce 2002 nám trvalo asi měsíc obsadit města, vyčištění Západního břehu – tedy likvidace teroristů a jejich infrastruktury – ale trvalo další tři nebo čtyři roky. A přesto jsme tam dodnes skoro každý den,“ uvedl.

Podobně vyzněl i další výrok nejmenovaného zdroje FT, který je s plánem izraelské armády seznámený: „Můžeme pokračovat následující rok nebo déle. Uvidíme, kdo se zlomí dřív.“

Izraelská armáda uvádí, že zatím se jí podařilo zlikvidovat asi třetinu z 30 tisíc bojovníků Hamásu a „rozebrat“ 17 z 24 vojenských bataliónů. Podle zdrojů Guardianu blízkých organizaci začíná uvnitř Hamásu sílit rozkol mezi veliteli bojujícími přímo v Pásmu Gazy a politickým vedením v exilu.

Po Chán Júnisu má přijít řada na Rafáh

Izraelské síly jsou podle FT rozděleny tak, že jedna divize sídlí ve středovém koridoru přetínajícím Pásmo Gazy na půl, odkud podniká cílené operace oběma směry.

Druhá divize – skládající se ze sedmi brigád – mezitím na jihu pokračuje v dobývání druhého největšího města v Pásmu Gazy Chán Júnisu. Z mapy postupu lze vidět, že armáda svou pozici ve městě za poslední měsíc značně posílila a postoupila blíž do jeho středu, který začala obkličovat i ze západní strany.

Právě tam se podle ISW v posledních dnech vedou i nejtužší boje.

Armáda uvádí, že obzvlášť velkou výzvu představují podzemní tunely Hamásu, jejichž síť je ještě rozsáhlejší, než se čekalo. Nalezeno mělo být asi 1600 chodeb, z nichž stovky už byly zničeny, a odhaduje se, že celý systém zahrnuje 500 kilometrů chodeb. Izrael také nedávno oficiálně oznámil, že používá novou taktiku v podobě pumpování mořské vody do tunelů. Není ale jasné, s jakým úspěchem.

Ve čtvrtek izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že mise v Chán Júnisu „se daří“ a armáda tam „své cíle plní“. Dalším cílem má být postoupit dále na jih do města Rafáh. Nemusí to ale vůbec znamenat, že Chán Júnis už je v podstatě dobytý. Připomeňme, že například už na začátku prosince armáda prohlašovala, že operuje v „srdci“ města, přitom se tam probojovala až mnohem později.

Oznámení záměru pokračovat dále do Rafáhu je ale důležité. Pro Izrael se to logicky nabízí, protože půjde o poslední místo, kde má Hamás neomezenou kontrolu, kde se mohou skrývat jeho vůdci a izraelští rukojmí a kde by Izrael také mohl získat kontrolu nad hranicí s Egyptem. Zároveň je ale Rafáh místem, kde se nahromadila velká spousta vysídlených civilistů, takže přesunutí bojů tam pravděpodobně zvýší riziko civilních obětí, a tím i mezinárodní tlak na Izrael.

Od začátku ledna padlo asi 50 vojáků (aktuálně ztráty od začátku pozemní operace činí 223 vojáků). Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo v Pásmu Gazy už téměř 27 000 lidí, další desítky tisíc lidí byly zraněny a 85 procent populace bylo vysídleno.

Reklama

Doporučované