Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Izrael možná poskytl Hamásu prostor pro zotavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z bojů zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izrael ohlásil zahájení „třetí fáze války“ a snížení počtu vojáků zapojených do pozemní operace v Pásmu Gazy. Neznamená to ale, že by se tato operace chýlila ke konci. Naopak. Podle ISW to ale může dávat Hamásu cenný čas.

Článek

Izraelská armáda v pondělí ohlásila stažení tanků z některých čtvrtí ve městě Gaza a odvelení pěti brigád, tedy několika tisíc vojáků v dalších týdnech z bojových zón. Krok podle armády „snížit zátěž pro izraelskou ekonomiku“ a získat čas pro izraelské jednotky, k „načerpání sil pro nadcházející aktivity“ v roce 2024.

Konkrétně jde o dvě brigády rezervistů, kteří se mají vrátit do civilního života, a tři zbývající brigády deník Times of Israel charakterizuje jako personál, jehož úkolem je většinou výcvik dalších vojáků a vojaček.

Není tomu tak, že by Izrael vyhodnotil, že Hamás je v Pásmu Gazy slabý a na jeho zničení už není potřeba velkého úsilí. Krok je spíš potvrzením toho, že boje se ještě protáhnou. To ostatně připustil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když prohlásil, že před námi je ještě „mnoho dalších měsíců války“.

Více méně tomu odpovídá i situace na bojišti.

V následující mapě vycházející z analýz amerického Institutu pro studium války (ISW) můžete vidět, že od posledního vydání našich Zpráv z bojiště z Gazy, které mapovaly situaci v půlce prosince, došlo ke změnám hlavně na severu, ale ani tam ještě Izrael nemá území zcela pod kontrolou. Na jihu nadále zuří bitva o Chán Júnis bez větších územních změn.

Izrael uvádí, že nyní, ve třetí fázi války, chce intenzivně bojovat na jihu Pásma Gazy, kde už před několika týdny zahájil útok na město Chán Júnis. Na severu, zejména pak v samotném městě Gaza, se zaměří už jen na menší a cílenější údery a vytváření bezpečných nárazníkových zón. Hlavní odpor tam už byl totiž podle izraelské armády zničen.

Tuhé boje na severu

Právě město Gaza bylo v poslední době místem, kde se odehrávala značná část operací a bojů hlášených oběma stranami. Dosud „snad nejintenzivnější boje“ v posledních 10 dnech tam hlásili agentuře Reuters i místní obyvatelé. A další zprávy o bojích přicházely i tento týden, což nasvědčuje tomu, že Hamás tam při nejmenším ještě úplně nepřestal fungovat.

Podle ISW je navíc dokonce pravděpodobné, že stažení části izraelských vojáků dá Hamásu prostor pro zotavení se. Think tank uznává, že jednotky Hamásu jsou v této oblasti opravdu oslabené, ale nedá se podle něj říct, že by byly zcela zlikvidované nebo že by utrpěly absolutní porážku.

Foto: Institute for the Study of War, Critical Threads, Seznam Zprávy

Mapa s vyznačenými body zmiňovanými v textu.

„Snížení tlaku Izraele ve skutečnosti Hamásu umožní obnovit své bojové schopnosti a infrastrukturu. Hamás je nadále konvenční vojenskou strukturou, což znamená, že bude schopný rychle nahradit velitele, kteří byli zabiti,“ píše ISW s tím, že tito velitelé své jednotky vedli dost dlouho na to, aby měli připravené své nástupce.

Izrael tedy podle americké organizace svým rozhodnutím snížit počet nasazených vojáků a snížit intenzitu bojů ve městě Gaza jde „proti“ svému deklarovanému cíli, kterým je zničení Hamásu jakožto vojenské i politické jednotky.

Jedním z největších izraelských úspěchů z posledních dní na severu Pásma Gazy bylo dobytí a likvidace velitelství ve čtvrti Šejk Radwa. Podle izraelských médií šlo o operaci, která zahrnovala vyčištění 37 budov, několika vzájemně propojených tunelů a objevení místnosti, kde se měli údajně scházet velitelé Hamásu. Izraelská armáda z místa zveřejnila i množství záběrů, které ukazují i samotné tunely:

Další velitelství Hamásu a Palestinského islámského džihádu měla izraelská armáda obsadit ve čtvrti Šidžajjá.

Obě strany konfliktu také v posledních dnech podle ISW opakovaně hlásily boje ve čtvrtích Daraj a Tuffah, přičemž část z nich je i podložená obrazovým materiálem.

Deník The Times of Israel také vypíchl, že ve stejnou chvíli, co izraelská armáda oznamovala snížení intenzity bojů na severu Pásma Gazy, oznámila i zabití desítek operativců Hamásu v tamní čtvrti Džabálijá. O tom, že boje ve městě navzdory prohlášením pokračují, svědčí podle listu i úterní zpráva o jednom zabitém a několika zraněných izraelských vojácích kdesi ve městě.

Bojuje se nově i v centrální části Pásma Gazy

Dalším zajímavým místem na mapě je tentokrát i střed Pásma Gazy. Boje se totiž od minulého vydání našich Zpráv z bojiště posunuly i do Burádže, kde Izraelci hlásí proniknutí do tunelů a brigády Hamásu zase přepady izraelských vojáků.

Eskalace kvůli útoku v Libanonu?

Atentát na vysokého představitele teroristického hnutí Hamás Sáliha Arúrího může vyvolat odvetu ze strany radikálního hnutí Hizballáh. To je řízeno z Íránu a právě Arúrí byl spojkou mezi Íránem a Hamásem.

Na jihu se toho naopak moc nezměnilo. I přestože už před několika týdny izraelská armáda hlásila, že bojuje „v srdci“ Chán Júnisu, nezdá se, že by v poslední době v jižní části bojiště došlo k výraznějším izraelským postupům. Izraelský ministr obrany Joav Gallant v úterý prohlásil, že armáda usiluje o „izolaci“ města, aby mohla najít bojovníky Hamásu skryté v podzemí.

Většina bojů hlášených oběma stranami z jižní části Pásma Gazy se nicméně podle ISW v posledních dnech odehrává nadále zejména na východním předměstí Chán Júnisu a v jeho severní části.

Podle poslední aktualizace v Pásmu Gazy při pozemních operacích zemřelo 175 izraelských vojáků. Hamásem ovládané úřady v Pásmu Gazy uvádí, že v důsledku izraelských útoků, které reagovaly na teroristické útoky ze 7. října, zemřelo už přes 22 tisíc Palestinců.

Reklama

Doporučované