Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Izrael zahájil rozhodující bitvu

Záběry zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Po několika dnech od ukončení příměří to v Pásmu Gazy vypadá, že se Izrael skutečně plnou silou zaměřil i na jižní část.

Článek

Rétorika izraelských představitelů, vzdušné údery, zprávy o evakuačních pokynech i nepotvrzené zvěsti o pozemních bojích.

To vše už o víkendu naznačovalo, že se Izrael po skončení příměří rozhodl udeřit i na město Chán Júnis, kde se má skrývat zbytek vedení Hamásu. A to přes sílící mezinárodní tlak na vyhnutí se dalším evakuacím a zabíjení civilistů.

Dohady se během dvou následujících dní de facto s jistotou potvrdily, když izraelští vojáci podnikli nový vpád do Gazy a probojovali se přinejmenším do bezprostřední blízkosti Chán Júnisu.

Boje se znovu rozběhly také na severu, přímo ve městě Gaza, kde Izrael postoupil dál do východní části.

Rozhodující bitva na jihu

Podle izraelské armády byli vojáci v „srdci“ Chán Júnisu už v úterý. Zatím se to sice nepotvrdilo, boje ve městě nicméně hlásí i palestinští novináři a brigády Hamásu.

O postupu na severní okraj pak existují přímé důkazy – satelitní snímky, které zveřejnil deník New York Times. Pocházejí už z neděle a ukazují izraelské obrněné vozy (některé z nich dokonce obehnané valy nebo okopy) poblíž hlavní cesty vedoucí do Chán Júnisu ze severu.

Americký list uvádí, že snímky pocházejí z místa vzdáleného necelých pět kilometrů severně od centra města, na jehož pozici se můžete podívat i v naší mapě. Právě v Chán Júnisu se má podle NYT odehrát „rozhodující bitva“.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa s vyznačenými body míst, která zmiňuje text.

Americký Institut pro studium války (ISW) v nejnovějším reportu píše, že přítomnost izraelských vojsk ještě o něco dál směrem do centra, tedy už na severním okraji, hlásili v úterý palestinští novináři.

Izraelské tanky podle nich byly spatřeny i na východě přilehlého města Baní Suhajla, což naznačuje, že Izrael na Chán Júnis zřejmě zaútočil nejen ze severu, ale i z východu. Dále ISW uvádí, že boje přímo ve městě ještě o den dřív hlásily na Telegramu i ozbrojené složky Hamásu.

Od pondělí také platí výzva k evakuaci pro civilisty skoro v celém městě a už dřív ji izraelská armáda vyhlásila pro rozsáhlé oblasti severně, východně a jihovýchodně od města.

Některé účty na sociálních sítích, které mapují vývoj bojiště, uvádějí, že Izraelci operovali i v jihovýchodním cípu Pásma Gazy. Seznam Zprávám se ale o tomto zatím nepodařilo dohledat žádné věrohodné informace.

Na severu Izrael dál dobývá město Gaza

Na severu, přímo ve městě Gaza, mezitím pokračoval postup do východnějších částí města ve čtvrtích Džabálijá a Šidžajjá, přičemž izraelská armáda, stejně jako v případě Chán Júnisu, uvádí, že bojuje v jejich „srdci“.

V Džabálijá vypovídají o přítomnosti izraelských jednotek ověřené záběry jedoucích tanků. ISW dodává, že boje v této oblasti hlásí kromě Izraele opět i Hamás, což platí i o jižnější čtvrti Šidžajjá.

Jak vypadala situace před klidem zbraní?

Hamás už nechce jen zdržovat

Jednou z velkých změn v posledních dnech je podle ISW změna strategie Hamásu, který se dle think tanku přesunul od „boje na zdrženou“, který jsme popisovali v minulém dílu Zpráv z bojiště, k pečlivé obraně, jejímž cílem už není jen zdržování postupu nepřítele, ale odrazení Izraele od pokračování v operaci.

Zatímco před příměřím (tedy podle ISW) Hamás plánoval obranu tak, aby zvládl stáhnout důležité osoby ze severu na jih, nyní je hnutí odhodlané k „rozhodujícím obranným bojům“. V souladu s tím jsou podle ISW zprávy o častějších útocích na izraelské obrněnce, využívání min a například i odpálení celé budovy.

Pozoruhodné je i video zveřejněné Hamásem, které má údajně ukazovat odpočívající izraelské vojáky, natočené z podzemního tunelu, který měl být později odpálen. Jeho pravost ale není potvrzená.

Zmiňované video:

Ke změně taktiky se mimochodem zřejmě chystá i Izrael. Podle článku The Wall Street Journal, který se odvolává na americké zdroje, zvažují Izraelci využití pump k naplnění tunelů teroristů vodou ze Středozemního moře.

Izraelská armáda zatím ve vlastních řadách nehlásí výrazně vyšší ztráty než v předešlých týdnech bojů. Od začátku pozemní operace ztratila 88 lidí, přičemž dva dny před příměřím jich bylo 69, deset dní před tím 44.

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem od začátku izraelských úderů následujících po teroristických útocích 7. října zemřelo v Pásmu Gazy už přes 16 200 lidí.

Reklama

Doporučované