Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Postup Izraele zpomalil už před příměřím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z bojů v Gaze zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Očekávané čtyřdenní příměří, které má vstoupit v platnost ve čtvrtek, vyzývá k rekapitulaci izraelské operace v Gaze. V posledních 10 dnech Izraelci postupovali hlouběji do města. Tempo bylo ale pomalejší než v první půlce měsíce.

Článek

Za deset dní, které uběhly od našich posledních Zpráv z bojiště z Gazy, se toho v mapě ukazující pokroky izraelské armády změnilo o něco méně než v předešlém díle. A to i přesto, že ten ukazoval postup za zhruba poloviční časový úsek. Neznamená to ale, že by boje v posledních dnech výrazně ubraly na intenzitě či dokonce ustaly.

To se má stát až ve čtvrtek, kdy má začít čtyřdenní příměří.

Izrael v minulém i tomto týdnu pokračoval ve vzdušných i pozemních úderech na mnoha místech a jeho síly postupovaly v několika směrech hlouběji do území kontrolovaného Hamásem.

Průběžně také pokračovaly boje za přední linií izraelského postupu, což je podle amerického Institutu pro studium války (ISW) v souladu s tím, že jde stále o tzv. čisticí operaci. Což znamená, že Izrael ještě nemá veškerá území, na která postoupil, plně pod kontrolou.

Posun od 8. do 12. listopadu:

Posun od 12. listopadu dosud:

Koncem minulého týdne izraelský ministr obrany Joav Gallant prohlásil, že začíná „další fáze“ bojů, při nichž Izrael začne postupovat do východní části města Gaza.

To se ostatně začalo dít už o pár dní dříve, kdy izraelští vojáci postoupili na východ od uprchlického tábora Šatí. Už zkraje minulého týdne izraelská armáda zveřejnila video z místa nedaleko od nemocnice Rantísí a podle ISW postup tímto směrem už v té době naznačovaly i zprávy z palestinských zdrojů o bojích v této východnější části města.

Dál než k nemocnici Rantísí se - alespoň podle toho, co se dá 23. listopadu zjistit a co ukazuje nejaktuálnější verze ISW -, Izrael dosud nedostal.

Kromě toho Izrael potvrzeně postoupil také jižně od Bajt Hanúnu, kde se Izraelcům podařilo dostat přinejmenším na severovýchodní okraj Gaza City. Svědčí o tom mimo hlášení o bojích i videa ze začátku tohoto týdne, na nichž jsou podle ISW vidět boje v blízkosti Indonéské nemocnice, která dosud zůstává i nejzazším potvrzeným místem izraelského postupu v této oblasti.

Tuhé boje v posledních deseti dnech pokračovaly i v okolí nemocnice Šífa.

Izraelská armáda hlásila, že provádí průzkumné operace přímo v jejím areálu už od začátku minulého týdne. Ještě na jeho konci, konkrétně 17. listopadu, sice americký deník The New York Times s odkazem na izraelskou armádu psal, že nemocnici Izrael ještě nemá plně pod kontrolou. V tu dobu už nicméně izraelská armáda zveřejňovala videa údajného tunelu Hamásu přímo v komplexu a o několik dní později si přímo na místo dokonce troufla přizvat i zahraniční novináře.

Bez komentáře: Izraelská armáda zveřejnila záběry tunelu u největší nemocnice Šífa v Pásmu Gazy.Video: twitter/IDF

Po ovládnutí komplexu nemocnice se i tady další izraelský postup odehrál směrem na východ. Dosud není úplně jasné, kam až se Izraelcům podařilo probojovat, nicméně ISW ze zpráv palestinského Červeného půlměsíce o obklíčení nemocnice Al-Ahlí a zpráv o probíhajících bojích v její bezprostřední blízkosti uvádí jako nejvzdálenější místo postupu právě její okolí.

Obecně se tak dá říct, že izraelský postup v posledních 10 dnech sice pokračoval v několika směrech, ale byl o něco pomalejší než v první polovině listopadu.

Mapa s vyznačenými místy, které zmiňujeme v textu:

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Aktuální mapa ISW.

Výše izraelských ztrát v pozemním boji v Gaze se za posledních deset dní zvýšila ze 44 na 69 (aktuální data ke středě 22. 11.).

Izrael uvádí, že zabil tisíce bojovníků Hamásu. Konkrétněji se nově k věci nedávno vyjádřil pro Financial Times (FT) nejmenovaný zdroj z izraelské armády, když uvedl, že  10 z 24 brigád Hamásu čítajících každá tisíc bojovníků je „významně oslabených“.

FT uvádí, že dohromady se zhruba tisícovkou teroristů, kteří byli zlikvidováni bezprostředně po útocích 7. října, Izrael odhaduje, že usmrtil asi pět tisíc bojovníků Hamásu. „Není to deset tisíc, ale není to ani tisíc. Je to něco mezi,“ řekl zdroj deníku.

Za zmínku stojí i postřeh ISW, který přehodnotil taktiku Hamásu a zhruba od půlky listopadu o ní mluví jako o boji na zdrženou. Institut k tomuto závěru došel na základě vývoje situace na bojišti, ale například i zprávy agentury Reuters odvolávající se na zdroje blízké Hamásu a prohlášení IDF o nalezení bojového plánu nepřítele.

Boj na zdrženou zjednodušeně řečeno znamená snahu vyhýbat se rozhodujícímu boji a postupně se při obraně stahovat, získávat čas a působit při tom nepříteli maximální ztráty.

V případě Hamásu podle ISW tento postup dává smysl, protože čím déle boj trvá, tím víc má Hamás možností získávat podporu od svých partnerů, přičemž může pravděpodobně počítat i se stupňujícím se tlakem na Izrael od mezinárodního společenství kvůli civilním obětem.

Podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem zemřelo v úzkém pobřežním pásmu od 7. října přes 14 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované