Hlavní obsah

Izrael zadržel šéfa nemocnice Šífa v Gaze. Momentálně je u výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Areál nemocnice Šífa ve městě Gaza 22. listopadu 2023. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle izraelské veřejnoprávní stanice Kan zatkla izraelská armáda šéfa nemocnice Muhammada Abú Salmíju. Nyní ho vyslýchá izraelská vojenská zpravodajská služba a bezpečnostní služba Šin Bet.

Článek

Izraelská armáda zatkla Muhammada Abú Salmíju, ředitele nemocnice Šífa, která je největší v Gaze. Zatčení na síti X potvrdil jeho bratranec Adham Abú. Spolu se Salmíjou Izraelské obranné síly (IDF) zadržely minimálně i dva další lékaře, informoval web Al-Džazíra.

„Je to jasné znamení, že uvnitř Pásma Gazy neexistuje žádná imunita ani pro zdravotníky nebo novináře – útoky zasáhly všechny vrstvy palestinské komunity,“ uvedl jeden z novinářů Al-Džazíry, který působí v jižní části Pásma Gazy.

V nemocnici Šífa izraelská armáda v rámci pozemní operace provedla rozsáhlou razii a tvrdí, že se pod komplexem nacházel tunelový komplex Hamásu, což se snaží prokázat i prostřednictvím publikovaných videí. Hamás, představitelé nemocnice i další lidé působící v Gaze to odmítají a připomínají, že tunel pod nemocnicí Šífa v roce 1983 postavila sama izraelská armáda.

Palestinský Červený půlměsíc ve středu na síti X oznámil, že začal z nemocnice Šífa evakuovat zbývající pacienty. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy je v tomto zařízení stále přes 250 pacientů a 400 civilistů se tam ukrývá před boji.

Reklama

Doporučované