Hlavní obsah

Novinářka, zadržená loni v Rusku, zůstane ve vazbě nejméně do dubna

Foto: Shutterstock.com

Ruský soud prodloužil vazbu rusko-americké novinářce s bydlištěm v Praze. Ilustrační fotografie.

Reklama

Alsu Kurmaševová, která pracuje pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, byla obviněna, že se při návštěvě Ruska nezaregistrovala jako zahraniční agentka. Dnes soud rozhodl, že zůstane za mřížemi minimálně do dubna.

Článek

Ruský soud ve čtvrtek do 5. dubna prodloužil vazbu rusko-americké novinářce s bydlištěm v Praze, kde Alsu Kurmaševová pracuje pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Oznámila to ruská a zahraniční média. „Soud jednal za zavřenými dveřmi. Novináře pustili jen na oznámení rozhodnutí soudu,“ napsal list Kommersant na svém webu.

Kurmaševová, kterou úřady obvinily, že se při návštěvě Ruska nezaregistrovala jako zahraniční agentka, je jednou ze dvou amerických reportérů uvězněných v Rusku v loňském roce, napsala agentura AFP. Připomněla, že ve vazbě je také Evan Gershkovich z listu The Wall Street Journal, kterého ruské úřady obvinily ze špionáže.

Kurmaševová, která má ruské i americké občanství, podle Rádia Svobodná Evropa žije s manželem a dětmi v Praze. Do Ruska odcestovala loni v květnu z rodinných důvodů. V červnu ji před zpátečním letem zadrželi na letišti v Kazani a úřady jí zabavily americký i ruský pas. Novinářka poté v Rusku čekala na vrácení cestovních dokladů. V říjnu ji úřady obvinily z porušení zákona o zahraničních agentech, za což jí hrozí až pět let vězení, a uvalily na ni vazbu.

Kurmaševová i její zaměstnavatel vinu odmítají. Stanice BBC už dříve napsala, že porušení povinnosti ohlásit se úřadům jako zahraniční agent je v Rusku trestným činem bezmála tři roky, ale až dosud nebylo v tomto ohledu vedeno jediné trestní řízení.

V prosinci se objevily zprávy, že úřady novinářku stíhají také za šíření „lživých“ zpráv o ruské armádě, jak Moskva označuje informace, které neodpovídají oficiálnímu výkladu ruské invaze na Ukrajinu. Konkrétně je Kurmaševová stíhaná za knihu odsuzující konflikt na Ukrajině, nazvanou „Ne válce. Čtyřicet příběhů Rusů, kteří se postavili proti invazi na Ukrajinu“, která vyšla předloni a Kurmaševová se na ní podílela. Publikace podle RFE/RL vypráví příběhy obyvatel ruského Povolží od března do srpna loňského roku. Novinářce v tomto případě může hrozit až deset za mřížemi.

Reklama

Doporučované