Hlavní obsah

Rusko zakázalo bývalé novinářce kandidovat proti Putinovi. Kritizovala jeho válku

Foto: Kremlin.ru

Prezidentské volby se v Rusku budou konat 17. března příštího roku. Jasným favoritem je současný vládce Kremlu Putin.

Reklama

Snaha ucházet se o post ruské prezidentky se novinářce Duncovové komplikuje. Volební komise rozhodla, že kvůli chybám ve formuláři kandidovat nemůže.

Článek

Bývalé televizní novinářce, která oznámila, že se v jarních volbách v Rusku postaví prezidentu Putinovi, bylo zakázáno kandidovat. Nezávislá politička Jekatěrina Duncovová se chtěla ucházet o hlasy, které si přejí ukončení války s Ukrajinou.

Volební komise však tři dny po podání přihlášky její kandidaturu jednomyslně zamítla s odkazem na chyby ve formuláři. Duncovová uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá k Nejvyššímu soudu.

Šéfka ruské volební komise Ella Pamfilovová uvedla, že paní Duncovové nebude umožněno postoupit do další fáze, v níž kandidáti shromažďují podpisy svých příznivců.

Prezidentské volby se budou konat v březnu příštího roku. Favoritem je podle expertů a tamních médií současný vládce Kremlu Vladimir Putin, který úřad zastává se čtyřletou pauzou (mezi lety 2008 a 2012) od roku 2000.

Více o ruských prezidentských volbách čtěte níže:

Příští prezidentské volby budou první od začátku války na Ukrajině. Duncovová se proti válce opakovaně vymezila. Bývalá televizní novinářka svou kandidaturu oznámila v listopadu. Agentuře Reuters tehdy řekla: „Každý rozumný člověk, který by se k tomuto kroku odhodlal, by se bál – ale strach nesmí zvítězit.“

Reklama

Doporučované