Hlavní obsah

Nový argentinský prezident Milei slíbil přesun ambasády do Jeruzaléma

Foto: Facundo Florit, Shutterstock.com

Chavier Milei, považovaný za pravicového populistu, který byl zvolen novým argentinským prezidentem.

Reklama

Jen dva dny po dramatickém volebním vítězství prohlásil nově zvolený argentinský prezident Javier Milei, že přesune velvyslanectví do Jeruzaléma.

Článek

Nově zvolený argentinský prezident Javier Milei poskytl svůj první rozhovor zahraničnímu médiu - novinám Kfar Šabad řekl, že izraelský národ žije dál.

„Z toho, co jsem se dozvěděl o historii židovského národa, o jeho přežití navzdory všem překážkám a o božské ochraně, které se mu dostalo, jsem si jist, že bude i nadále vítězit. Mým poselstvím je zachovat si víru v Boha, zůstat silní a jednotní. Nakonec si svět uvědomí trvalou pravdu - izraelský národ žije dál!“ řekl.

„Své slovo hodlám dodržet. Jeruzalém je hlavním městem Izraele a přesun našeho velvyslanectví bude symbolizovat toto uznání. Doufám, že mnoho dalších zemí bude následovat náš příklad,“ odpověděl Milei na otázku ohledně slibu přemístit argentinské velvyslanectví do Jeruzaléma, pokud se stane prezidentem.

Milei, považovaný za pravicového populistu, stojí v čele bloku Svoboda postupuje, který sdružuje libertariánské a liberální strany. Jedním z klíčových úkolů nového prezidenta, který nastoupí do úřadu 10. prosince, a jeho vládu bude zkrotit inflaci, která se v posledních měsících pohybuje v Argentině kolem 140 procent.

Jedním z hlavních hesel Mileiovy prezidentské kampaně byl boj proti zavedeným politickým stranám, které podle něj zničily Argentinu. Ve své kampani Milei, který se těší podpory zejména mezi mladými a lidmi z nižších sociálních vrstev, soustavně útočil na domácí měnu a kromě jiného slíbil plné nahrazení místní měny dolarem.

Reklama

Doporučované