Hlavní obsah

Nový Zéland se chystá zrušit nejpřísnější zákaz tabáku na světě

Foto: Cmspic, Shutterstock.com

Původní zákon počítal se zákazem prodeje cigaret osobám narozeným po 1. lednu 2009. Ilustrační fotografie.

Reklama

Měl to být nejpřísnější protikuřácký zákon na světě. Nová vládní koalice na Novém Zélandu se ho teď ale rozhodla zrušit. Chystá totiž vlastní opatření, která by měla občany donutit méně kouřit a zároveň jim pomoci s odvykáním.

Článek

Na Novém Zélandu měl od července začít platit nejpřísnější protikuřácký zákon na světě. Osoby narozené po 1. lednu 2009 si podle něj nesměly koupit cigarety. Nová pravidla zároveň počítala se snížením obsahu nikotinu v tabákových výrobcích a snížit počet prodejců těchto produktů o více než 90 procent. Nová vláda se ale rozhodla zákon zrušit, píše agentura Reuters.

Vědci a aktivisté upozorňují na rizika spojená s kouřením, v jehož důsledku mohou lidé i zemřít. Nová koaliční vláda ale už v říjnu oznámila, že hodlá k zákonu přistupovat jako k „naléhavé záležitosti“, což jí umožňuje zákon zrušit, aniž by se k tomu vyjádřila veřejnost.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Casey Costellová prohlásila, že koaliční vláda se zavázala omezit kouření, ale zvolila jiný regulační postup. „V nejbližší době předložím vládě balíček opatření, jež mají zvýšit dostupnost nástrojů, které lidem pomohou přestat kouřit,“ uvedla Costellová. Jak dodala, zpřísněny budou také předpisy týkající se vapingu, které mají odradit mladé lidi.

Rozhodnutí vlády je pod palbou kritiků, kteří se obávají, že se v zemi zhorší zdravotní situace. „Rozsáhlé klinické studie a modelové studie ukazují, že legislativa by rapidně zvýšila míru odvykání kouření mezi kuřáky a výrazně ztížila mladým lidem začít kouřit,“ uvedla pro Reuters výzkumnice Janet Hoeková z univerzity v Otagu, spoluředitelka skupiny, která se zabývá studiem způsobů omezování kouření.

Celosvětový boj proti tabáku

Státy po celém světě zavádí přísnější pravidla ohledně kouření tabákových výrobků. Protikuřácké zákony v poslední době zavedlo Mexiko nebo Nový Zéland.

Reklama

Doporučované