Hlavní obsah

Obávaná erupce začala. Na Islandu se otevřela čtyřkilometrová trhlina

U islandského Grindavíku se v noci na úterý probudila sopka. Noční záběry pořízené z vrtulníku odhalují délku pukliny.Video: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

 

Reklama

aktualizováno •

Na islandském poloostrově Reykjanes v noci na úterý začala mohutná puklinová erupce. Severovýchodně od městečka Grindavík se objevily vysoké lávové fontány.

Článek

Erupce začala v noci po 23. hodině českého času a byla viditelná i ze 40 kilometrů vzdáleného Reykjavíku. Zhruba o hodinu dříve erupci předcházela série zemětřesení.

Podle islandských úřadů se odhaduje délka trhliny, ze které se vylévá magma, už na čtyři kilometry. Trhlina přitom dál rychle roste.

Podle odhadu islandského vulkanologa Thorvaldura Thórðarsona dosáhly lávové fontány výšky až 150 metrů.

„Odhadovaný proud lávy při erupci se pohybuje kolem 100 až 200 metrů krychlových za sekundu, což je mnohonásobně více než při předchozích erupcích na poloostrově Reykjanes v posledních letech,“ uvedl v noci Islandský meteorologický úřad.

+13

Na Islandu se otevřela tentokrát trhlina, která je mnohem větší než v předchozích třech případech. „První odhady ukazují, že má přibližně tři kilometry a po celé délce z ní vychází na povrch velké množství dobře tekoucí lávy. Ta se nyní roztéká do okolí,“ napsal dříve v noci Seznam Zprávám geolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„Naštěstí pro Islanďany to vypadá, že prozatím směřuje přibližně na sever. Tedy od města Grindavík. Nicméně při pohledu na satelitní fotografie, kde jsou vidět lávové proudy z předešlých erupcí, které tuhle oblast před staletími postihly, je patrné, že nechybí moc, aby se láva vydala i na jih k městu,“ doplnil.

Živé záběry z Islandu:

Později v noci Islandský meteorologický úřad, který situaci mapuje, uvedl, že se seismická aktivita přesouvá na jih ke Grindavíku. „Tento vývoj seismické aktivity spolu s měřením z GPS zařízení je znamení, že magma se pohybuje na jihozápad a erupce může pokračovat směrem na Grindavík,“ napsal úřad.

Kvůli předchozím obavám z erupce je přístavní městečko už od začátku listopadu evakuované. Tehdy se v jeho ulicích objevily široké pukliny a popraskaly i některé domy. Podle seismologů se pod Grindavíkem vytvořil zhruba 15 kilometrů dlouhý magmatický tunel.

Uzavřené byly od té doby i geotermální lázně Modrá laguna, které patří k největší turistické atrakci země. Minulý týden v pátek přitom oznámily obnovení provozu díky snížení frekvence a intenzity zemětřesení. V noci na úterý však došlo ke zvratu. V době erupce v lázních nikdo nebyl, uvedl server RÚV.

Island leží na hranici tektonických desek a se zhruba 30 aktivními sopkami patří mezi vulkanicky nejčinnější místa na světě. Před erupcí u Grindavíku došlo na ostrově k erupci naposledy letos v červenci, když lávu začala chrlit sopka Litli-Hrútur.

Reklama

Související témata:

Doporučované