Hlavní obsah

Rychlá ukrajinská odpověď na páteční ruský útok. Terčem se stal Bělgorod

Foto: President.gov.ua/ CC BY-NC-ND 4.0

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Rusko v pátek provedlo nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od února loňského roku. Podle prezidenta Zelenského zemřelo 39 lidí. Rusko naopak hlásí 18 obětí útoku na město Bělgorod. Moskva ještě v sobotu ostřelovala Charkov.

Článek

Ruská státní agentura TASS v sobotu informovala o sérii údajných ukrajinských útoků na jihu a západě Ruska. Nejspíše šlo o odvetu za páteční ruský útok, ukrajinská armáda však zatím ruská tvrzení nepotvrdila.

V případě, že by za útokem stála Ukrajina, jednalo by se o jeden z největších ukrajinských útoků na ruském území. Moskva už Kyjev několikrát z podobných útoků obvinila, ukrajinské velení však nikdy nepotvrdilo, že by za kterýmkoliv z útoků stálo.

Na Bělgorod dosud útočily zpravidla drony, sobotní ostřelování je považováno v jeho případě za největší během války, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Podle ruské armády se ukrajinské drony pohybovaly nad Bělgorodem, Brjanskem, Tulou a Moskvou. Protivzdušné obraně se mělo podařit sestřelit celkem 32 strojů. BBC informovala o 18 obětech, včetně jednoho dítěte, a 111 zraněných.

Rusko odpovědělo útokem na východoukrajinský Charkov. V sobotu večer městem otřáslo několik výbuchů. Zasažen byl obytný dům v centru města a nejméně 19 lidí utrpělo zranění, informoval na svém telegramu starosta města Ihor Terechov. Charkov a Bělgorod se od sebe vzdáleny zhruba 70 kilometrů. Charkov se stal terčem ruského útoku i v pátek. Zemřeli při něm tři lidé.

Páteční ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžádal nejméně 39 lidských životů, uvedl na platformě Telegram prezident Volodymyr Zelenskyj. Desítky dalších lidí podle něj utrpěly zranění. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko mezitím oznámil, že počet zabitých při útoku v metropoli vzrostl na 16 a město bude držet 1. ledna den smutku. Ten už v sobotu drží podle serveru Ukrajinska pravda další zasažená města - Záporoží, Dnipro a Oděsa.

„Útok na hlavní město z 29. prosince je co do počtu civilních obětí metropole největším,“ napsal na telegramu Kličko, který zároveň informoval o vyproštění dalších obětí z trosek zasaženého skladu v Ševčenkivské čtvrti.

Rusko v pátek provedlo podle Kyjeva nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze v únoru loňského roku, který napříč zemí také způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách. „Zasaženo bylo téměř 120 měst a vesnic - stovky civilních objektů,“ napsal v sobotu Zelenskyj s poznámkou, že práce na odstranění následků pokračují.

V Záporoží počet obětí pátečního bombardování mezitím vzrostl z osmi na devět, v Dnipru úřady evidují šest zabitých civilistů a v Oděse čtyři, píše Ukrajinska pravda. O třech obětech v pátek informoval Charkov na východě a o jedné Lvov na západě země.

Reklama

Doporučované